Το μανιφέστο Μακρόν από την Πνύκα για τη «νέα Ευρώπη»

Ο Μακρόν ανέδειξε την ευθύνη όσων έχουν αξιώματα να αναδεχθούν την ευθύνη τους έναντι των επόμενων γενιών και να αποτρέψουν την νομοτελειακή διάλυση της Ευρώπης. Το προνόμιο του να διατυπώσει από τον λόφο της Πνύκας το όραμα του για μια νέα Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, «αναγνώρισε» μιλώντας στα ελληνικά ο γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν εισπράττοντας […]

7 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ο Μακρόν ανέδειξε την ευθύνη όσων έχουν αξιώματα να αναδεχθούν την ευθύνη τους έναντι των επόμενων γενιών και να αποτρέψουν την νομοτελειακή διάλυση της Ευρώπης.

Το προνόμιο του να διατυπώσει από τον λόφο της Πνύκας το όραμα του για μια νέα Ευρώπη την επόμενη δεκαετία, «αναγνώρισε» μιλώντας στα ελληνικά ο γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν εισπράττοντας ένα θερμό χειροκρότημα.

Ο Μανουέλ Μακρόν ζήτησε ουσιαστικά την κατεδάφιση της παλιάς Ευρώπης που ούτως ή άλλως όπως είπε αν δεν αλλάξει νομοτελειακά και σύντομα θα διαλυθεί και στη θέση της να δημιουργηθεί μιας νέας πιο δημοκρατική και πιο ισχυρή.

« ‘Οταν γυρεύει κανείς το θαύμα πρέπει να σπείρει το αίμα του στις οκτώ γωνιές του ανέμου. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά παρά κυκλοφορεί στις φλέβες του ανθρώπου» έκλεισε την τολμηρή ομιλία του ανατρέχοντας στον έλληνα νομπελίστα Γιώργο Σεφέρη.

Ο γαλλος πρόεδρος μίλησε για την ευθύνη όσων έχουν  αξιώματα σήμερα να αναδεχθούν την ευθύνη τους έναντι των επόμενων γενιών ευρωπαίων και να κινηθούν με τόλμη και αποφασιστικότητα προς την δημιουργία της νέας ισχυρής Ευρώπη.

Περισσότερη Ευρώπη είναι η μοναδική εναλλακτική λύση

« Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η παλαιά τάξη διαλύεται… Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε την διάλυσή της θα ήταν ένα μήνυμα πολιτικής αυτοκτονίας» σημείωσε ο κ. Μακρόν.

Η Ευρώπη, είπε, είναι μια μοναδική εναλλακτική λύση.

«Αν εθελοτυφλούμε αναλαμβάνει η γενιά μας την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης». Ο γάλλος πρόεδρος περιέγραψε την άλλη επιλογή που έχει μπροστά της η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία: την δημιουργία της νέας Ευρώπης.

« Πρέπει να την διορθώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Οχι τους αριθμούς. Οχι την γραφειοκρατία. Να βρούμε την δύναμη της ελπίδας» είπε. Και έθεσε το τρίπτυχο της αναγέννησης της Ευρώπης : Δημοκρατία , κυριαρχία, εμπιστοσύνη.

Ως πρώτο βήμα στο δρόμο για τη νέα Ευρώπη έθεσε την αυτοκριτική και την αναγνώριση των λαθών

« Βασιστήκαμε σε ψέματα και να το πούμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα» συνέστησε και μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα πρόσθεσε « Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων; Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος…»

Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι  λεγόμενη ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αφορά και την Ευρώπη « είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».

Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη πρέπει να επανέλθουμε στη Δημοκρατία

«  Θέλουμε να ζήσει η Ευρώπη. Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη» ανέφερε ο κ. Μακρόν και τόνισε «εμείς που αφήσαμε την Δημοκρατία να υποστεί ρήγματα, πρέπει να επανέλθουμε στην Δημοκρατία»

Παρουσίασε και βασικά στοιχεία της πρότασής του για την επιστροφή των ευρωπαικών Θεσμών και της ευρωζώνης στην δημοκρατική λειτουργία ενώ δεσμεύθηκε μέσα στο επόμενο διάστημα να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο που προκρίνει.

‘Ηταν όμως εξαιρετικά αναλυτικός ως προς την διαδικασία εφαρμογής αυτού του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει στην Ευρώπη της επόμενης δεκαετίας. « Επιθυμώ αυτός οδικός χάρτης για την οικοδόμηση της Ευρώπης, να μην είναι μια συνθήκη που θα διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι σε μια σκοτεινή αίθουσα. Προτείνω μια νέα μέθοδο. Προς τα πού θέλουμε να πάμε, με νέους, σαφείς στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Και στις αρχές του 2018 να παρουσιάσουμε τους στόχους στον λαό. Επί έξι μήνες να υπάρχουν δημοκρατικές συνελεύσεις, διαβουλεύσεις, όπου οι λαοί θα συζητήσουν για ποια Ευρώπη θέλουν, επιτέλους» είπε.

Την ομιλία Μακρόν παρακολούθησαν εκτός από τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, η αρχηγός της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και πλήθος κόσμου που είχε εξασφαλίσει την πολύτιμη πρόσκληση.

 Τα βασικά σημεία της ομιλίας του γάλλου προέδρου

– Σε αυτό το μέρος οι αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω τον λόγο εδώ στο ίδιο μέρος ενώπιον σας, το ξέρω, είναι ένα πολύ μεγάλο προνόμιο,. Γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις Αρχές αλλά ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μεκάλεσε να μιλήσω από εδώ” είπε στα ελληνικά ο Εμανουέλ Μακρόν!

– Δεν ξέρω αν τα χειροκροτήματα είναι για να σταματήσω τα ελληνικά ή επειδή το έκανα

–  Θα ήθελα να ακούσω τον χώρο στον οποίο βρισκόμαστε. Εδώ επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι, με την δική μας κυριαρχία γιατί εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την διακυβέρνηση στους πολλούς γιατί έτσι οι αποφάσεις λαμβάνονται καλύτερα. Τι ακριβώς κάνουμε εμείς για την Δημοκρατία;

Αυτά τα λόγια που προσφώνησε ο Περικλής ας τα ακούσουμε.

– Τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία αλλά και στην καθημερινότητά μας δεν μπορεί να υπάρχει καχυποψία. Εδώ στην Πνύκα υπήρχε διάλογος.

– Στην Ευρώπη σήμερα, η Δημοκρατία, η εμπιστοσύνη απειλούνται.

– Ξέρετε καλύτερα ότι η λεγόμενη ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο στην Ελλάδα, αφορά και στην Ευρώπη. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης

– Η Ευρώπη αν δεν αλλάξει μπορεί να διαλυθεί

– Θα ήταν λάθος να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Η παλαιά τάξη διαλύεται. Οι παλιές συμμαχίες έχουν ρήγματα. Χώρες κυρίαρχες υποχωρούν και νέες δυνάμεις εμφανίζονται.

– Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε την Ευρώπη. Να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε την διάλυσή της θα ήταν ένα μήνυμα πολιτικής αυτοκτονίας.

Να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη, όχι προσαρμογές. Να ξεκινήσουμε με μια αυστηρή κριτική, να ξαναβρούμε την έμπνευση δημιουργίας.

– Η Ευρώπη είναι μια μοναδική εναλλακτική λύση. Αν εθελοτυφλούμε αναλαμβάνει η γενιά μας την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης.

– Η άλλη επιλογή είναι η ανάπτυξη της νέας Ευρώπης. Πρέπει να την διορθώσουμε να την ξαναδημιουργήσουμε. Οχι τους αριθμούς. Οχι την γραφειοκρατία. Να βρούμε την δύναμη της ελπίδας.

– Δημοκρατία , κυριαρχία, εμπιστοσύνη

– Δεν θα αφήσω τους πολέμιους της ευρώπης να χρησιμοποιούν την εθνική κυριαρχία και να θέλουν να κλειστούμε στον εαυτό μας.

-Πιστεύω και στην ευρωπαίκή κυριαρχία. Κανείς δεν μπορεί μόνος του. Δείτε την ιστορία της κρίσης.

– Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στην Ευρώπη. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μην μας επιβάλλουν οι μεγάλες δυνάμεις. Πιστεύω στην εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα έθνη. Κοιτάξτε την κλιματική κρίση, την μεταναστευτική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα. Η τρομοκρατία. Ήμασταν όλοι σίγουροι ότι ήμασταν ασφαλείς. Τώρα όχι. Κοιτάξτε την πυρηνική απειλή. Μπορεί ένα έθνος να προστατευτεί μόνο του; Μόνο αν λέμε ψέματα ισχύει αυτό.

– Με εταιρική σχέση και ανάπτυξη θα προλάβουμε τις νέες μεταναστευτικές ροές.

– Με την Ευρώπη των νέων συμμαχιών θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία.Οι τρομοκράτες ένα περιμένουν: Να μικρύνουμε, να φοβηθούμε. Αυτό είναι το ισχυρότερο όπλο τους. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη χαρά”.

–  Υπάρχει άλλη ήπειρος που να στηρίζει τόσο πολύ την Δημοκρατία, την ελευθερία και την συμφιλίωση της Δικαιοσύνης; Η ανάπτυξη υπάρχει σε πολλές χώρες. Δυνάμεις που είναι υπέρ της ελευθερίας. Έχουν όμως λιγότερη δέσμευση για την κοινωνία. Αυτό ονομάζω ευρωπαϊκή κυριαρχία. Αν το εγκαταλείψουμε θα μας επιβληθούν οι κανόνες των μεν και των δε.

– Να ενισχύσουμε την Ευρώπη χωρίς τα σφάλματα του παρελθόντος. Βασιστήκαμε σε ψέματα και να το πούμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα.

– Ποιος πλήρωσε το τίμημα των ψεμάτων; Όχι οι πολιτικοί, αλλά ο ελληνικός λαός. Αυτός επωμίστηκε το βάρος. Μέσω πολιτικών της καχυποψίας, δημιούργησαν και προβλήματα και έλλειψη δικαιοσύνης. Χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Επικράτησε η καχυποψία. Ένας είδος εσωτερικού εμφυλίου πολέμου. Επιμείναμε στις προδοσίες, ξεχάσαμε ότι υπάρχουν απέναντί μας διαφορετικές δυνάμεις.

– Με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Για την επόμενη δεκαετία να την χτίσουμε. Όχι για τις προηγούμενες γενιές. Αλλά για εσάς τους νέους. Εμείς που έχουμε αξιώματα δε μπορούμε να μην κάνουμε τίποτα.

– Ποια θα είναι η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Θέλω όλοι εσείς να επιλέξετε το μέλλον σας. Να μπορείτε να διαλέξετε, όπως μπορούσαμε κι εμείς. Αυτό θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε το μέλλον σας.

– Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας και τι δίνουμε; Λιτότητα και ανεργία στο 50%! Τους υποσχεθήκαμε μια ζωή στο Παρίσι και το Βερολίνο, αν εγκαταλείψουν την χώρα τους. Όμως είχαμε υποσχεθεί τα ίδια αν έμεναν στην πατρίδα τους.

– Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν κατανοούν πλέον την Ευρώπη.

–   Αυτό που έγινε στην Αγγλία δεν είναι τυχαίο ( Brexit). Ο λαός αρνήθηκε επιλογές που ήταν επιλογές των δικών τους πολιτικών. Ο βρετανικός λαός εκφράστηκε και είπε δεν θέλω πια αυτή την Ευρώπη. Αυτή η ψήφος σταμάτησε μια ευρωπαϊκή περιπέτεια που πήγαινε συνεχώς ένα βήμα μπροστά”.

–  Θέλουμε να ζήσει η Ευρώπη. Εμείς που πιστεύουμε στην Ευρώπη. Εμείς που αφήσαμε την Δημοκρατία να υποστεί ρήγματα, πρέπει να επανέλθουμε στην Δημοκρατία.

–  Γι’ αυτό επιθυμώ αυτός οδικός χάρτης για την οικοδόμηση της Ευρώπης, να μην είναι μια συνθήκη που θα διαπραγματευτούν οι Ευρωπαίοι σε μια σκοτεινή αίθουσα. Προτείνω μια νέα μέθοδο. Προς τα πού θέλουμε να πάμε, με νέους, σαφείς στόχους μέχρι το τέλος του χρόνου. Και στις αρχές του 2018 να παρουσιάσουμε τους στόχους στον λαό. Επί έξι μήνες να υπάρχουν δημοκρατικές συνελεύσεις, διαβουλεύσεις, όπου οι λαοί θα συζητήσουν για ποια Ευρώπη θέλουν, επιτέλους.

– Περισσότερη δημοκρατία στην καθημερινή μας ζωή

– Πρέπει να αλλάξουμε μέθοδο

– Ποιο είναι το κοινό μας μέλλον; Το α εξάμηνο του 2018 επιθυμώ να επανέλθουμε στην ουσία αυτού που δημιουργήθηκε εδώ. Μετά από 6 μήνες να κάνουμε τη σύνδεση. Και βάσει αυτής της προσέγγισης, να φτάσουμε σε μια νέα Ευρώπη για τα επόμενα 10-15 χρόνια. Να δημιουργήσουμε τους όρους της νέας Ευρώπης. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.

– Να φτιάξουμε το κοινοβούλιο της Ευρωζώνης

– Η πραγματική τροφή της Ευρώπης δεν είναι το να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Αλλά να επανέλθει στην δημοκρατική δυναμικότητα. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη, δεν θα κάνουμε τίποτα με την καχυποψία, όπως έλεγε ο Περικλής.

– Οι προδοσίες έχουν διαβρώσει την Ευρώπη και πρέπει να επανέλθουμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να επιστρέψουμε στις πεποιθήσεις της Ευρώπης. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μια κοινή μοίρα. Κοιτάξτε πού βρισκόμαστε. Πίσω μου ο λόφος της Ακρόπολης. Ο Παρθενώνας. Όποιος κι αν είναι ο καθένας από εμάς, όποια ηλικία κι αν έχει, από όπου κι αν προέρχεται, το θαύμα αυτού του λόφου είναι κάτι που μας διακατέχει όλους. Είναι η ιδέα ότι κάτι γεννήθηκε εδώ, κάτι που μας ανήκει και μας εμπνέει. Ο Παρθενώνας είναι ένας καθρέφτης της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας. Αυτός ο ναός των αρχαίων Θεών γεννήθηκε βασιζόμενος σε μια θρησκεία  που σήμερα δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως ακόμα ο ιερός χαρακτήρας. Υπάρχει μια κρυφή Ελλάδα στην καρδιά όλων των δυτικών ανθρώπων. Είναι αυτό που μας ξεπερνά.

– Αν εγκαταλείψουμε αυτόν τον εμφύλιο στην Ευρώπη, φτάνει κανείς να δει κάποιον εκτός Ευρώπης για να καταλάβει ότι υπάρχει ευρωπαϊκό πρότυπο. Η Ευρώπη της λογοτεχνίας, των καφενείων, του συνυπάρχειν που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο.

– Αυτό που μας ενώνει είναι ο πολιτισμός μας.

– Στις προτάσεις μας για την επόμενη δεκαετία πρέπει να είμαστε τολμηροί.

– Ευθύνη μας να ξαναγνωρίσουν οι νέοι μια δυνατή Ευρώπη.

– Εχουμε χάσει τη φιλοδοξία και την κατεύθυνσή μας. Δεν πρέπει να φοβόμαστε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Οκτωβρίου 2023
3 Οκτωβρίου 2023