Το χρηματιστήριο των ψαριών και το limit down της τσιπούρας

Στις έντονες διακυμάνσεις, που παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Κατά τον ίδιο, οι τιμές εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αύξηση παραγωγής λαβρακιού και τσιπούρας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο προκάλεσε υπερπροσφορά. Μάλιστα, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η τσιπούρα αποτέλεσε βαρόμετρο […]

14 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στις έντονες διακυμάνσεις, που παρουσιάζουν οι τιμές των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια, αναφέρεται υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου. Κατά τον ίδιο, οι τιμές εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από την αύξηση παραγωγής λαβρακιού και τσιπούρας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο προκάλεσε υπερπροσφορά.

Μάλιστα, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, η τσιπούρα αποτέλεσε βαρόμετρο για τις τιμές των παραγόμενων ιχθύων, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 1/2 από το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας μας.

“Όταν υπάρχει υπερπροσφορά, τα ψάρια πωλούνται με ευκολία. Μειώνοντας την τιμή, αυξάνεται η κατανάλωση. Εάν, για παράδειγμα, ο καταναλωτής φτάσει στον πάγκο του supermarket και η τσιπούρα πωλείται σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, θα προτιμήσει, αντί για ένα κιλό, να αγοράσει δύο. Ωστόσο, η άνοδος της κατανάλωσης είναι στιγμιαία και, επομένως, πλασματική, καθότι επηρεάζεται από τις χαμηλές τιμές”, εξηγεί.

Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΠΟΥΡΑ

“Έτσι, ενώ ο σολωμός, στα τέσσερα χρόνια παραγωγής του, μπορεί να πιάσει τα τρία από αυτά μία καλή τιμή και τον ένα χρόνο η τιμή να μην είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δηλαδή, μπορεί τη μία χρονιά να επιτύχουμε καλή τιμή και τις υπόλοιπες τρεις η τιμή στην τσιπούρα να είναι χαμηλή”, τονίζει.

Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ειδική αναφορά κάνει – μεταξύ άλλων – και στην παραγωγή από το βασικό ανταγωνιστή της Ελλάδας, την Τουρκία, η οποία κινείται στις ίδιες αγορές με τις ελληνικές εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, με δυνατότητα διάθεσης των προϊόντων τους σε χαμηλότερες τιμές.

Η ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΨΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Επιπλέον, όμως, το χρηματιστήριο τιμών μπορεί να επηρεαστεί από τη χρονοβόρα διαδικασία πάχυνσης των ψαριών, που μπορεί να φτάσει ακόμα και στον ενάμιση χρόνο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στα προϊόντα.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο πρώτο εξάμηνο του 2017, όπου οι τιμές των προσφερόμενων προϊόντων ήταν επίσης χαμηλές. “Κατά τη διάρκεια του 2017, η τσιπούρα κινείται πτωτικά μέχρι στιγμής – σε σχέση με την αντίστοιχη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

31 Μαΐου 2023