Χαμόγελα αισιοδοξίας για τους ακτινιδοπαραγωγούς

Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι παραγωγοί ακτινιδίου ετοιμάζονται σε περίπου έναν μήνα να ξεκινήσουν τη συλλογή του καρπού. Η αυξημένη ζήτηση του προϊόντος άρχισε να κινητοποιεί και το εμπορικό ενδιαφέρον. Αν και οι οργανώσεις των παραγωγών στο συγκεκριμένο προϊόν παρουσιάζουν σημαντική συμμετοχή σε σχέση με άλλα προϊόντα, δεν παύει να υπάρχουν και παραγωγοί που συνεχίζουν τη […]

20 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με συγκρατημένη αισιοδοξία οι παραγωγοί ακτινιδίου ετοιμάζονται σε περίπου έναν μήνα να ξεκινήσουν τη συλλογή του καρπού. Η αυξημένη ζήτηση του προϊόντος άρχισε να κινητοποιεί και το εμπορικό ενδιαφέρον. Αν και οι οργανώσεις των παραγωγών στο συγκεκριμένο προϊόν παρουσιάζουν σημαντική συμμετοχή σε σχέση με άλλα προϊόντα, δεν παύει να υπάρχουν και παραγωγοί που συνεχίζουν τη μοναχική διαπραγματευτική τους πορεία με τις δυνάμεις της αγοράς. Αρκετές είναι και οι ελλείψεις που παρουσιάζονται σε υποδομές (σύγχρονα συσκευαστήρια, ψυκτικές εγκαταστάσεις, μεταφορικά μέσα κ.ά.), οι οποίες είναι απαραίτητες για τη συντήρηση και τη διακίνηση του προϊόντος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από την Φθιώτιδα όπου παράγεται το ακτινίδιο, παρουσιάζει την κατάσταση κατά την τρέχουσα περίοδο και τις δυνατότητες του ελληνικού προϊόντος στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτες κοπές προς τα τέλη Σεπτεμβρίου

Καλύτερη φαίνεται να είναι η φετινή χρονιά για το ακτινίδιο της περιοχής του Σπερχειού στη Φθιώτιδα. Τα 2.500 στρέμματα, που καλλιεργούνται στην περιοχή, δείχνουν να έχουν καλύτερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι. Όπως είναι γνωστό, το ακτινίδιο έχει πιστοποιηθεί ως ΠΟΠ, αλλά αυτό δεν αντανακλάται και στο εισόδημα του παραγωγού. Σύμφωνα με τον γεωπόνο και παραγωγό Στέφανο Παπαϋφαντή από το Καστρί Φθιώτιδας, η φετινή παραγωγή σε σχέση με πέρυσι δείχνει να είναι καλύτερη. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προσβολές από ασθένειες και έντομα. Η εικόνα που έχουμε αποκομίσει από την Ιταλία με τη βακτηριακή προσβολή των ακτινιδίων μάς έχει προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί στις καλλιεργητικές μας φροντίδες. Η μέση απόδοση των φυτών θα είναι κοντά στους 2,5-3 τόνους το στρέμμα. Στο θέμα της εμπορίας υπάρχει κινητικότητα και αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να έχουμε καλύτερη διαπραγματευτική δυνατότητα. Η μέση τιμή της περσινής χρονιάς κυμάνθηκε περίπου στα 35 λεπτά/κιλό. Ένα άλλο θετικό στοιχείο για τη φετινή παραγωγή είναι και η πρωιμότητα της καρποφορίας. Όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πρώτες κοπές θα ξεκινήσουν προς τα τέλη Σεπτεμβρίου για την ποικιλία «Τσεχελίδης» .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

30 Σεπτεμβρίου 2023
28 Σεπτεμβρίου 2023