Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ρύθμιση οφειλών για 82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις

Μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προχωράει για 82 επιχειρήσεις η διευθέτηση των οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές Προχωράει η διαδικασία διευθέτησης για 82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες δημόσιο ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. […]

4 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μετά την υποβολή όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, προχωράει για 82 επιχειρήσεις η διευθέτηση των οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές

Προχωράει η διαδικασία διευθέτησης για 82 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που συμπλήρωσαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών προς τράπεζες δημόσιο ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Επίσης, από σήμερα εφορίες και τράπεζες αναρτούν στις ειδικές φόρμες του συστήματος, τα δικά τους στοιχεία για τα χρέη των επιχειρήσεων.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα επισκέφθηκαν, μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργία της, από τις 3 Αυγούστου μέχρι και τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, 6100 επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές ξεκίνησαν την συμπλήρωση της σχετικής αίτησης για την ένταξή τους στον μηχανισμό και 520 από αυτές έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο την αίτησή τους, ενώ για 82 οφειλέτες έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα στοιχεία και προχωρούν οι διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι επιλέξιμοι επιχειρηματίες-οφειλέτες συμπλήρωναν από μόνοι τους τις ειδικές φόρμες με τα περιουσιακά τους στοιχεία και άλλα δεδομένα που αφορούν στο χρέος και στους πιστωτές τους. Πλην εκείνων που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχει συνδεθεί με την πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Μέσα στον Σεπτέμβριο εφορίες και τράπεζες θα διαθέσουν στην Ειδική Γραμματεία Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους τα δικά τους στοιχεία που αφορούν τους οφειλέτες και τον Οκτώβριο, πλέον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών θα είναι αναλυτικά μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην πλατφόρμα μέσω του link που υπάρχει στον διαδικτυακό χώρο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον μηχανισμό.

Οι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να εγγραφούν με τους κωδικούς του TAXIS στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε συντονιστή, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τους πιστωτές για λύση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρεών.

Όπως έχει αναφέρει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, για μία μικρή επιχείρηση, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις, είτε θα τις πληρούν έως τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024