Η Επτάλοφος σας περιμένει

Ξεχάστε την Αράχωβα και ανακαλύψτε ένα πανέμορφο χωριουδάκι δίπλα της γεμάτο πηγές, αιωνόβια πλατάνια, φτελιές και έλατα Για κάποιον που δεν την έχει επισκεφθεί ξανά ή δεν έχει ακουστά γι’ αυτή είναι δύσκολο να καταλάβει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Η Αγόριανη είναι ένα μικρό χωριό στη δυτική πλευρά του Παρνασσού και κρύβει πολλά «μυστικά». Για […]

14 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ξεχάστε την Αράχωβα και ανακαλύψτε ένα πανέμορφο χωριουδάκι δίπλα της γεμάτο πηγές, αιωνόβια πλατάνια, φτελιές και έλατα

Για κάποιον που δεν την έχει επισκεφθεί ξανά ή δεν έχει ακουστά γι’ αυτή είναι δύσκολο να καταλάβει περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Η Αγόριανη είναι ένα μικρό χωριό στη δυτική πλευρά του Παρνασσού και κρύβει πολλά «μυστικά».

Για να τα ανακαλύψεις πρέπει να της αφιερώσεις λίγο -όχι πολύ- χρόνο. Πρέπει να την περπατήσεις και να την εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Ο τόπος συνδυάζει και οµορφιά και ιστορία…

Τα τοπία του βουνού, καθώς πλησιάζεις, είναι πραγµατικά σαγηνευτικά, ενώ φτάνοντας αντικρίζεις ένα αυθεντικό ελληνικό χωριό, αλλά αλπικής οµορφιάς, µε τα έλατα να το αγκαλιάζουν…

Τα νερά που τρέχουν, ο καταρράκτης, οι καµινάδες των σπιτιών που καπνίζουν, η µυρωδιά του ξύλου, αρώµατα και εικόνες που σε συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας…

Η μικρή Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας. Λιλιπούτεια και γραφική, θα την βρείτε σε απόσταση 25 χλμ. από το αγαπημένο χειμερινό τουριστικό θέρετρο.

Στο μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack.

Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ (2-3 στο σύνολο) θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι.

Όταν χιονίσει, όλα γίνονται ακόμη πιο όμορφα..

Το χωριό διαθέτει και Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο θα επισκεφτείτε για να μάθετε περισσότερα αναφορικά με τη ζωή στο χωριό από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Τέλος, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα είναι το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων του 19ου αιώνα με τις εφτά κρήνες, καθώς και η Αγία Παρασκευή με τη βελανιδιά του Άγγελου Σικελιανού, όπου ο γνωστός λογοτέχνης καθόταν για να στοχαστεί.

Η Αγόριανη είναι το χωριό όπου θα έρθεις για να γεµίσεις τις µπαταρίες σου και να αδειάσεις τη σκέψη σου.

Είναι η επιλογή που θα σε φέρει ένα βήµα πιο κοντά στη φύση και που θα αποµακρύνει κάθε ίχνος της ρουτινιάρικης καθηµερινότητάς σου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024