Καλό αλλά λίγο το ελληνικό κρασί φέτος

Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή οινοστάφυλων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με πρώτη τη Σαντορίνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, που έκαψαν τον καρπό. Ενώ ο τρύγος σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αμπελουργοί και οινοποιοί μιλούν για πολύ καλή χρονιά, όσον αφορά στην ποιότητα. Χαμηλή αναμένεται η παραγωγή και στην […]

2 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σημαντικά μειωμένη είναι φέτος η παραγωγή οινοστάφυλων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας με πρώτη τη Σαντορίνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού, που έκαψαν τον καρπό. Ενώ ο τρύγος σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αμπελουργοί και οινοποιοί μιλούν για πολύ καλή χρονιά, όσον αφορά στην ποιότητα. Χαμηλή αναμένεται η παραγωγή και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου φαίνεται ότι η Ιταλία θα στεφθεί για τρίτη χρονιά πρώτη χώρα κρασιού στον κόσμο, λόγω των καταστροφών στους γαλλικούς αμπελώνες.

«Εγώ είμαι με τα καφάσια στα χέρια και εσύ με ρωτάς τι γίνεται. Τι να γίνεται δηλαδή; Της τρελής….». Η επικοινωνία με τους ανθρώπους του κρασιού αυτή την εποχή δεν είναι και πολύ εύκολη. Ακόμα και να τους πετύχεις σε στιγμή ανάπαυλας, το μυαλό τους βρίσκεται στα σταφύλια που κρέμονται ακόμα από τα κλήματα, έκθετα στα καπρίτσια του καιρού που από τη μια στιγμή στην άλλη μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. «Κάθε μέρα κάνουμε μετρήσεις, μετράμε τους βαθμούς, τη χρωματική ένταση και ευχόμαστε ο καιρός να παραμείνει ευνοϊκός λίγες ημέρες ακόμα. Μόνο όταν κλείσεις μέσα τη σοδειά της χρονιάς μπορείς να ησυχάσεις», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας Νίκος Βλάχος. Παραμονές της εκκίνησης του τρύγου για το Αγιωργίτικο στην περιοχή της Νεμέας, οι αμπελουργοί ανοίγουν τα οινοποιεία τους στο κοινό γιορτάζοντας το κλείσιμο των Μεγάλων Ημερών της Νεμέας, του μήνα εκδηλώσεων που πραγματοποιείται φέτος για 13η χρονιά στην περιοχή.

Σήμερα και αύριο, μάλιστα, σε πολλά οινοποιεία οργανώνονται συναυλίες, παραστάσεις έως Καραγκιόζης που αποφασίζει να φτιάξει –τι άλλο;– κρασί (περισσότερες πληροφορίες http://www.nemeawineland.com/news/MegalesMeresNemeas2017).

Την ίδια στιγμή, στη Σαντορίνη (το νησί όπου παραδοσιακά κάθε χρόνο ξεκινά ο τρύγος στις αρχές Αυγούστου) οι οινοποιοί ψάχνουν σταφύλια. «Εξαιρετική χρονιά, πολύ λίγο σταφύλι», λέει ο οινοποιός Γιάννης Τσέλεπος.

«Είχαμε μείωση της παραγωγής εξαιτίας του καύσωνα κατά 40%-45%. Κανένα οινοποιείο δεν κάλυψε τις ανάγκες του», λέει. Ο κ. Ματθαίος Δημόπουλος, γενικός διευθυντής της Ενωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Santo, κάνει λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 30% –γεγονός που αύξησε τις τιμές για τους αμπελουργούς– και τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη πρώτης ύλης. «Ετσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, κανένας δεν κάλυψε τις ανάγκες του», τονίζει, δεδομένου ότι το Ασύρτικο από τη Σαντορίνη είναι διάσημο σε όλον τον κόσμο.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη τρυγηθεί το Merlot και όλες οι λευκές ποικιλίες, με εξαίρεση τον Ροδίτη και το Ασύρτικο. Η σοδειά ήταν πολύ καλή σε ποιότητα, αλλά μειωμένη σε ποσοστό 10%-20%. Ωστόσο, η εμβληματική κόκκινη ποικιλία του ξινόμαυρου θα ξεκινήσει να μαζεύεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, μέσα στον Σεπτέμβριο. Οι αυξημένες θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν πιο νωρίς τον τρύγο, που συνήθως γίνεται τον Οκτώβριο. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για μια μεγάλη χρονιά», λέει στην «Κ» ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης με αμπέλια στη Νάουσα και το Αμύνταιο. «Είχαμε πολύ καλές και αναγκαίες βροχές στις αρχές Ιουλίου και τώρα έχουμε τον σωστό για τα αμπέλια καιρό. Ζεστές ημέρες και κρύες νύχτες». Οσον αφορά την ποσότητα, εξηγεί ότι το χαλάζι έπληξε την παραγωγή στο Αμύνταιο, αλλά δεν αναμένεται ιδιαίτερη μείωση. Ωστόσο, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Γαλλία προβλέπεται ότι η παραγωγή οινοστάφυλων θα πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα βέβαια την αύξηση των τιμών για τους αμπελουργούς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024