Μ. Λαζαρίδης: Ο Κυριάκος και ξέρει, και θέλει, και μπορεί

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής, μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, ικανής και αποφασισμένης να δημιουργήσει πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων”, τονίζει, στη συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο”, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται η διείσδυση της “γαλάζιας” παράταξης […]

23 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

“Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής, μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, ικανής και αποφασισμένης να δημιουργήσει πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων”, τονίζει, στη συνέντευξή του στο “Κεφάλαιο”, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι, όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται η διείσδυση της “γαλάζιας” παράταξης στην κοινωνία.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γκάτσιο

Κύριε Λαζαρίδη, θα ξεκινήσω από τη ΔΕΘ. Θεωρείτε πως οι στόχοι της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της επιτεύχθηκαν;

“Στα λόγια του Μητσοτάκη είδα τον εαυτό μου”. Αυτό μου είπαν πολλές και πολλοί, όχι μόνον νεοδημοκράτες, κύριε Γκάτσιο, μετά την ομιλία του προέδρου. Και θα συμφωνήσω απολύτως. Ο κ. Μητσοτάκης έπεισε ότι ξέρει, θέλει και μπορεί. Έπεισε ότι ξέρει τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν. Ότι έχει όραμα και σχέδιο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να συγκρατήσουμε. Έδωσε ελπίδα στη γενιά των 300 ευρώ, στην Ελληνίδα και στον Έλληνα που δοκιμάζονται καθημερινά γιατί “οι αριθμοί” της οικογένειας απλώς δεν βγαίνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποτελεσματικής, μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης, ικανής και αποφασισμένης να δημιουργήσει πολλές νέες δουλειές μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων. Να εξορθολογίσει τη λειτουργία του κράτους και να μειώσει τους φόρους. Να σταθεί κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια διαφορετική στρατηγική για την έξοδο από την κρίση. Μπροστά σας έχετε το εμπόδιο των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. “Θα προτείνω μια νέα ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων”, είπε. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι οι πιστωτές θα ανάψουν πράσινο φως στην πρότασή σας;

Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι δανειστές επέμειναν στη διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Υπάρχει διάχυτη υπόνοια –την τροφοδοτούν, άλλωστε, οι κυβερνητικές πρακτικές– ότι, όποιο δημοσιονομικό χώρο κι αν της έδιναν, θα τον χρησιμοποιούσε για διορισμούς, προκειμένου να χτίσει το δικό της πελατειακό κράτος. Εμείς διεκδικούμε δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές. Θέλουμε να στηρίξουμε και όχι να υπονομεύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και η διεκδίκηση αυτή δεν θα γίνει με “υπερήφανες συγκρούσεις” σαν κι αυτές που έκαναν οι κ. Τσίπρας και Βαρουφάκης.

Θα τεκμηριώσουμε και θα δρομολογήσουμε ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών με –και το τονίζω αυτό– εθνική ιδιοκτησία. Χωρίς παλινδρομήσεις και “υπόγειες” ανατροπές. Με συνέπεια και ενιαία πολιτική δέσμευση. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μια “ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης”. Συνέδεσε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν –κυρίως στην οργάνωση του κράτους– με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και, όπως τόνισε, μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης. Πιστεύουμε, άλλωστε, ότι μια πολιτική μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με αυστηρούς φορολογικούς ελέγχους, δεν σημαίνει μείωση των εσόδων. Η πολιτική της φορολογικής εξόντωσης των Ελλήνων δεν πάει άλλο. Και κάτι τελευταίο: Αυτοί που υποφέρουν από την αλόγιστη διαχείριση των εσόδων, αυτοί που συμπιέζονται από το αναποτελεσματικό κράτος, είναι οι λιγότερο προνομιούχοι συμπολίτες μας. Είτε μιλάμε για υπερβολική φορολόγηση είτε για συρρίκνωση της φορολογικής βάσης.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως η χώρα εισέρχεται σε φάση εξόδου από τα Μνημόνια. Παράλληλα, αλλάζει τον πολιτικό λόγο του και τάσσεται υπέρ των επενδύσεων και του επιχειρείν…

Για ποια έξοδο από το Μνημόνιο μιλά ο κ. Τσίπρας, όταν ο ίδιος έχει δεσμεύσει τη χώρα για επιπλέον μέτρα το 2019 και το 2020; Πώς γίνεται να βγαίνεις από το Μνημόνιο και έναν χρόνο αργότερα να υπάρχουν περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου, που κοστίζουν ένα μηνιάτικο στους χαμηλόμισθους και δύο στους χαμηλοσυνταξιούχους; Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, τι να πει κανείς; Το πρωί ο κ. Τσίπρας θυμίζει τον Mr Hyde και το βράδυ τον Dr Jekyll. Το πρωί μιλά για επενδύσεις και το βράδυ παρακολουθεί τους υπουργούς του να τις υπονομεύουν.

Η Ν.Δ., σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και επικράτησής της, θα εφαρμόσει τα μέτρα για το 2019 και το 2020; Ή θα πάτε σε μια λογική επαναδιαπραγμάτευσης;

Τα μέτρα αυτά –που ούτε καν ζητούνταν από κανέναν το 2014– επιβλήθηκαν από τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο και δεσμεύουν τη χώρα. Έχουμε δεσμευτεί για συγκεκριμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. Και, βέβαια, μπορεί να διευρυνθούν ακόμα περισσότερο αμέσως μόλις πετύχουμε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Όσο περισσότερο χρόνο έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο περισσότερο ωφέλιμο δημοσιονομικό χώρο θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε, ώστε να διορθώσουμε ανισότητες και στρεβλώσεις.

Εσείς πότε βλέπετε εκλογές;

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας τετραετία δεν βγάζει. Κάποια στιγμή θα “μείνει από λάστιχο”.

Η αυτοδυναμία είναι εφικτός στόχος για τη Νέα Δημοκρατία;

Όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνεται η διείσδυση της Ν.Δ. στην κοινωνία. Απευθυνόμαστε σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, χωρίς να ρωτούμε ποια είναι η ιδεολογική προέλευσή τους και τι ψήφιζαν χθες. Παραστατικά, θα έλεγα ότι κοιτάμε και δεξιά και αριστερά. Θυμίζω, όμως, ότι η πραγματική διάκριση σήμερα είναι ανάμεσα στον λαϊκισμό και τον ρεαλισμό, το ψέμα και την αλήθεια, την ανευθυνότητα και την υπευθυνότητα, το πολιτικό ήθος και την κομματική διαφθορά.

Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

Η Ν.Δ. μιλά για ένα “λιτό και αποτελεσματικό κράτος”. Υποθέτω πως, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, θα προχωρήσετε και σε συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις οργανισμών. Με το πλεονάζον προσωπικό τι θα γίνει; Υπάρχει περίπτωση απολύσεων στο Δημόσιο;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μην μπορώντας να αντιπαραταχθεί στις πολιτικές μας, καταφεύγει σε χυδαία προπαγάνδα. Απολύσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Οι θέσεις μας για το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου τομέα είναι ξεκάθαρες: Αξιολόγηση παντού, για να επιβραβεύονται οι ικανοί και να στηρίζονται όσοι έχουν ανάγκη. Μια κουβέντα μόνο: Είναι έγκλημα να τσουβαλιάζονται δημόσιοι υπάλληλοι που πολλές φορές υπερβαίνουν τα όριά τους για να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Εμμένετε στη θέση πως ο κ. Τσίπρας θα έπρεπε να είχε αποπέμψει τον κ. Κουρουμπλή;

Μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και την αδυναμία του κ. Κουρουμπλή να απαντήσει στα ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, οι λόγοι που επιβάλλουν την παραίτησή του έγιναν πιο πολλοί. Όφειλε να το είχε καταλάβει και να μην περιμένει να τον αποπέμψει ο κ. Τσίπρας.

Το πρόσωπο που θα κληθεί να ηγηθεί του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς μπορεί να κρίνει και τις ισορροπίες με τη Νέα Δημοκρατία, όσον αφορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας;

Όπως έχει πει ο κ. Μητσοτάκης, η Νέα Δημοκρατία, ακόμα και αυτοδύναμη, θα επιδιώξει μια ευρύτερη κοινοβουλευτική συνεργασία. Δεν ετεροπροσδιορίζουμε τη στρατηγική μας, ούτε τις πολιτικές επιλογές μας. Θα ήταν πολιτικά άκομψο να εκφράσω απόψεις για τα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024