Ν.Δ.: μήνυμα προς «υποψηφίους»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρό έλεγχο και αδειοδότηση. Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κόβοντας» με επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς την προεξοφληθείσα με δημόσιες δηλώσεις του Γιάννη Τραγάκη υποψηφιότητα […]

6 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνάντησή του με νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρό έλεγχο και αδειοδότηση.

Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κόβοντας» με επίσημη ανακοίνωση της Πειραιώς την προεξοφληθείσα με δημόσιες δηλώσεις του Γιάννη Τραγάκη υποψηφιότητα του υιού του στον Πειραιά, διαμήνυσε προς όλους ότι όποιος προεξοφλεί τη συμμετοχή του στις λίστες θα υποστεί προεδρικό «πέλεκυ», καθώς και ότι το κόμμα έχει διαδικασίες. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια συνάντησης με νεοεισαχθέντες στα ΑΕΙ, κατέστησε σαφές ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρό έλεγχο και αδειοδότηση.

Αφορμή για την παρέμβαση Μητσοτάκη σε σχέση με τις λίστες αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Τραγάκη, ο οποίος συνόδευσε δημόσιες δηλώσεις του ότι αποσύρεται από την πολιτική με την επισήμανση ότι θα είναι υποψήφιος ο γιος του Παναγιώτης. Οι δηλώσεις προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στον τρίτο όροφο της Πειραιώς, καθώς θεωρήθηκε ότι προκαταλαμβάνονται οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη, που είναι και ο μόνος αρμόδιος για την κατάρτιση των λιστών. Πολύ περισσότερο, όταν ο ίδιος έχει επανειλημμένως διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι όλοι αξιολογούνται, κανένας δεν έχει δικαίωμα να αυτοχρίζεται υποψήφιος και ότι η βουλευτική υποψηφιότητα δεν είναι κληρονομικό δικαίωμα. Κύκλοι της Πειραιώς σημείωναν με νόημα ότι «γονείς και παιδιά πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί…».

«Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του βουλευτή Β΄ Πειραιώς της Ν.Δ. Ιωάννη Τραγάκη, ο οποίος προεξόφλησε την υποψηφιότητα του γιου του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αποφάσισε ότι ο κ. Παναγιώτης Τραγάκης δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις προσεχείς εθνικές εκλογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πειραιώς, η οποία κλείνει με αυστηρή προειδοποίηση: «Δεν θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. όποιος προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις του προέδρου και των αρμοδίων οργάνων του κόμματος».

Η υπόθεση Τραγάκη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε την επίσημη αντίδραση της Πειραιώς. Κι αυτό διότι ο κ. Τραγάκης δεν είναι ο πρώτος ούτε ο μόνος που επιχειρεί να ασκήσει πίεση για να συμπεριλάβει συγγενείς του στις λίστες, ενώ αρκετά είναι τα φαινόμενα προσώπων που εμφανίζονται σε τοπικές κοινωνίες και δηλώνουν ότι έχουν το χρίσμα του προέδρου της Ν.Δ. (χαρακτηριστική περίπτωση, ο Πέτρος Μαντούβαλος στη Φωκίδα). Παρόμοιο θέμα είχε τεθεί, εξάλλου, και στην προτελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. από βουλευτές που είχαν παραπονεθεί για το φαινόμενο.

Υπό αυτό το πρίσμα, η υπόθεση της οικογένειας Τραγάκη ήταν απλώς η αφορμή για να σταλεί το μήνυμα προς όλους ότι παρόμοια φαινόμενα θα πλήττονται στη ρίζα τους και ότι ο κ. Μητσοτάκης θα διαμορφώσει τις λίστες όπως ο ίδιος κρίνει. Ο ίδιος έχει υπογραμμίσει ότι οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές έχουν προτεραιότητα, την ίδια ώρα, ωστόσο, έχει εξίσου σαφώς διαμηνύσει ότι πρόθεσή του είναι να ανανεώσει τις λίστες του κόμματος –και με στελέχη που θα «στρατολογηθούν» από το Μητρώο Στελεχών– και ότι προτίθεται να έχει «τους καλύτερους».

Προτάσεις και ιδέες

Μήνυμα, εξάλλου, προς τα στελέχη του και για την κακή κοινοβουλευτική εικόνα της Ν.Δ. απηύθυνε και προ ημερών στη συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών, ζητώντας ισχυρότερη και πιο μάχιμη εικόνα στη Βουλή. Παρόμοιο τόνο, εξάλλου, τήρησε και προς τους τομεάρχες του κόμματος. Τους ζήτησε να μη στέκονται μόνο στη σκληρή κριτική και την τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, αλλά να του καταθέτουν περισσότερες προτάσεις και ιδέες – με την επισήμανση ότι, εφόσον υπάρχει κάποιο ειδικό θέμα, θα μπορούν να συνεννοούνται απευθείας μαζί του. Φρόντισε να τους υπενθυμίσει δε ότι και αυτοί αξιολογούνται συνεχώς και ότι δεν έχουν πάρει όλοι τον ίδιο βαθμό. Εξάλλου, ήδη μετά τον τελευταίο εσωκομματικό ανασχηματισμό έχει επανειλημμένως εκπέμψει το μήνυμα ότι οι τομεάρχες δεν αποτελούν «σκιώδη» κυβέρνηση και ότι στο κυβερνητικό του σχήμα θα επιλέξει και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη Ν.Δ. ή την πολιτική.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Μαρτίου 2024