Πτώση 15% στα έσοδα των Ταμείων από ρυθμίσεις

“Χτύπημα” στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από ρυθμίσεις οφειλών έφερε η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας να εκδώσει την προβλεπόμενη απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τα έσοδα από τις παλαιότερες ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών “έπεσαν” τον Αύγουστο στα 96 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι σχετικές εισπράξεις, τον Ιούλιο, είχαν […]

14 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

“Χτύπημα” στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από ρυθμίσεις οφειλών έφερε η καθυστέρηση του υπουργείου Εργασίας να εκδώσει την προβλεπόμενη απόφαση για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τα έσοδα από τις παλαιότερες ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών “έπεσαν” τον Αύγουστο στα 96 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι σχετικές εισπράξεις, τον Ιούλιο, είχαν ανέλθει στα 112 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το θετικό “σερί” που καταγράφεται από τις αρχές του 2017. Συνεπώς, μεταξύ Ιουλίου – Αυγούστου σημειώθηκε πτώση σχεδόν 15% στα έσοδα του ΕΦΚΑ από ρυθμίσεις οφειλών.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν αυτήν την πτώση, όχι μόνο από το γεγονός ότι ο Αύγουστος είναι ο κατεξοχήν μήνας των θερινών διακοπών, αλλά και από το ότι μία μερίδα ελευθέρων επαγγελματιών ανέμενε την ενεργοποίηση της δυνατότητας αυτόνομης ρύθμισης των οφειλών της έως 20.000 ευρώ προς τα Ταμεία, όπως αυτή προβλέπεται στον νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Αυτό δεν έγινε λόγω της μη έκδοσης της σχετικής εφαρμοστικής Υπουργικής Απόφασης.

Στο μεταξύ, όμως, μία μερίδα επαγγελματιών σταμάτησε να καταβάλλει τις δόσεις που προέβλεπαν παλαιότερες ρυθμίσεις (προκειμένου να ενταχθεί στην καινούρια, η οποία προβλέπει περισσότερες δόσεις).

Υπενθυμίζεται πως το μέγιστο πλήθος των δόσεων που καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες  έχουν ενταχθεί, κατά το παρελθόν, σε ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία, ανέρχεται σε 100, ενώ η νέα ρύθμιση προβλέπει εξόφληση οφειλών σε έως 120 δόσεις, αν και με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Οι προσδοκίες, όμως, αυτών των επαγγελματιών για ένταξή τους σε πιο συμφέρουσα – για τους ίδιους – ρύθμισ,η δεν ευδοκίμησαν, καθώς εδώ και ενάμιση μήνα δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών προς τα Ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Βασικός λόγος αυτής της καθυστέρησης είναι οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες σε σχέση με το αν θα υπάρξουν τελικά κριτήρια που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, το ποσοστό του εισοδήματος που καταβάλλει ο οφειλέτης ως μηνιαία δόση, αλλά και το ποσοστό του κουρέματος των προσαυξήσεων και των προστίμων ανάλογα με το πλήθος των δόσεων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχει ανοίξει από τις 3 Αυγούστου, ενώ ο σχετικός νόμος είχε ψηφιστεί από τις 28 Απριλίου, δηλαδή πάνω από τέσσερις μήνες πριν.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτόνομης ρύθμισης των χρεών προς τα Ταμεία δεν ενεργοποιήθηκε ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση της δυνατότητας αυτόνομης ρύθμισης των χρεών προς τα Ταμεία.

Κατά τα άλλα, στο υπουργείο Εργασίας έχουν ατύπως αναθεωρήσει προς τα πάνω τις αρχικές προβλέψεις για έσοδα από ρυθμίσεις.

Η εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει εισπράξεις 750 εκατ. ευρώ φέτος.

Αντίθετα, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν ότι τα σχετικά έσοδα θα αγγίξουν ακόμα και το 1,2 δισ. ευρώ.

Οι νεότερες αυτές προβλέψεις για τις εισπράξεις από τις ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από τις εισφορές των μισθωτών, αλλά και της κρατικής χρηματοδότησης, ενισχύουν τα επιχειρήματα εκείνων των στελεχών του υπουργείου Εργασίας που βλέπουν το ταμειακό πλεόνασμα ύψους 400 εκατ. ευρώ που καταγράφει ο ΕΦΚΑ στο 7μηνο του 2017 να διατηρείται μέχρι τέλος του έτους.

Το θέμα της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα Ταμεία αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ στελεχών του ΕΦΚΑ και των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, τα οποία έχουν ξεκινήσει επαφές στην Αθήνα από την περασμένη Δευτέρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

15 Απριλίου 2024