Δεσφίνα Φωκίδας: σας περιμένει

Η Δεσφίνα είναι κωμόπολη του Νομού Φωκίδας, με πραγματικό πληθυσμό 1.824 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κίρφυς χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 680 m. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δελφών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Δεσφίνα κατοικήθηκε από την αρχαιότητα με την ονομασία Εχεδάμεια. Η Εχεδάμεια ήταν αρχαία πόλη η οποία […]

6 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Δεσφίνα είναι κωμόπολη του Νομού Φωκίδας, με πραγματικό πληθυσμό 1.824 κατοίκους, κατά την απογραφή του 2011. Βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Κίρφυς χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 680 m. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δελφών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Δεσφίνα κατοικήθηκε από την αρχαιότητα με την ονομασία Εχεδάμεια. Η Εχεδάμεια ήταν αρχαία πόλη η οποία βρισκόταν περίπου στην περιοχή που σήμερα είναι κτισμένος ο οικισμός της Δεσφίνας. Συγκεκριμένα από αναφορές αρχαίων περιηγητών (Παυσανίας 2ος μ.Χ. αιώνας) στη θέση μεταξύ “Πλατύ Φρεάρ” έως την “Αγία Ειρήνη” του νομού Φωκίδας, όπου και βρέθηκαν από μικρές ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν διάφορα πήλινα σκεύη όπως λαξευτοί τάφοι στους βράχους του Προφήτη Ηλία και ένας Μυκηναϊκός τάφος στον οικισμό Συκιά, σημάδι της διαβίωσης ανθρώπων στην περιοχή από τότε.

Η Εχεδάμεια όπως και άλλες πόλεις της περιοχής (Αντίκυρα, Λιλαία, Δαύλεια κ.α.) καταστράφηκε και ερειπώθηκε από το βασιλιά Φίλιππο της Μακεδονίας 355-346 π.Χ. κατά τον τρίτο Ιερό Πόλεμο επειδή έλαβε μέρος με τις υπόλοιπες Φωκικές Πόλεις στην Ιεροσυλία του Ιερού Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς. Ένας από τους σημαντικότερους επαναστάτες του 1821, Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας του μέχρι που σκοτώθηκε από τους Τούρκους στις 22 Απριλίου του 1821. Ηταν ο μοναδικός δεσπότης ο οποίος σκοτώθηκε αγωνιζόμενος στο πεδίο της μάχης για την απελευθέρωση της πατρίδας του. Επίσης ο Σαλώνων Ησαΐας ήταν ένας από αυτούς που ενθάρρυναν τον Αθανάσιο Διάκο για τη μάχη της Αλαμάνας και έδωσε το σήμα για την έναρξη της επανάστασης της Στερεάς Ελλάδας στην Πελοπόννησο, από την περιοχή του Προφήτη Δανιήλ. Το σπίτι του βρίσκεται στη Δεσφίνα και έχει μετατραπεί σε μουσείο όπως επίσης και το σπίτι του ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά της γενιάς του ’30, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους.

Στη Δεσφίνα υπάρχει επίσης το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024