Λειτουργικά τρόφιμα από τυρόγαλα και συζητήσεις με Αμερικάνους

Με αντικείμενο τη δράση των πρωτεϊνών του τυρογάλακτος στον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημίας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δημιούργησε τη startup εταιρεία, EatWalk, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. H εταιρεία αυτή παράγει προϊόντα αποκλειστικά με πρωτεΐνες τυρογάλακτος και τα διακινεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Προορίζονται για ανθρώπους με […]

13 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με αντικείμενο τη δράση των πρωτεϊνών του τυρογάλακτος στον ανθρώπινο οργανισμό, ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημίας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, δημιούργησε τη startup εταιρεία, EatWalk, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. H εταιρεία αυτή παράγει προϊόντα αποκλειστικά με πρωτεΐνες τυρογάλακτος και τα διακινεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Προορίζονται για ανθρώπους με συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες, όπως τα παιδιά, οι αθλητές, οι παχύσαρκοι, οι καρκινοπαθείς, οι ηλικιωμένοι και άλλες ειδικές κατηγορίες καταναλωτών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, ο ζωμός, που απομένει κατά την παραγωγή της φέτας, περιέχει πρωτεΐνες 1,5%, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε ό,τι αφορά τη βιολογική τους δράση. “Γι’ αυτό ξεκινήσαμε να απομονώνουμε τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες, οι οποίες αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης.

Ανακαλύψαμε ότι έχουν μία από τις ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις , ίσως από τις πιο αξιοσημείωτες, που διαθέτουν οι πρωτεΐνες, τις οποίες συναντάμε στη φύση. Διοχετεύσαμε τις πρωτεΐνες αυτές σε ζώα, αλλά και σε ανθρώπους, και διαπιστώσαμε ότι βελτιώνουν κατά πολύ αρκετούς δείκτες, οι οποίοι σχετίζονται με τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για αρκετές σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος ή τα καρδιοαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Εμείς αποδείξαμε ότι η χορήγηση των πρωτεϊνών του τυρογάλακτος μπορεί να είναι ευεργετικές. Έτσι, ξεκινήσαμε παρέχοντάς τις μέσω ενός κέικ τυρογάλακτος το 2012, και συνεχίζουμε με την παραγωγή άλλων προϊόντων”.

Τα προϊόντα αυτά συντάσσονται με τους κανονισμούς του ΕΦΕΤ και έχουν λάβει τη σχετική πιστοποίηση του Φορέα. Η γκάμα των προϊόντων, που παράγει η EatWalk, ανέρχεται συνολικά σε περίπου 20 ετικέτες, η καθεμία με διαφορετική περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Όπως αποκαλύπτει o κύριος Κουρέτας, αυτή τη στιγμή ο ίδιος και η ομάδα του βρίσκονται σε συζητήσεις με ομάδα Αμερικανών επενδυτών, με σκοπό τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τα οποία θα διακινούνται στις ΗΠΑ.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, οι χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης παρουσιάζουν ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο είδος τροφίμων.

Ο κύριος Κουρέτας αναφέρει ότι, αυτή την περίοδο, διεξάγεται μία εκτεταμένη μεταβολική έρευνα σε αρουραίους, με σκοπό να διαπιστωθεί ποια γονίδια μεταβάλλονται κατά τη χορήγηση της πρωτεΐνης.

“Το αποτέλεσμα των ερευνών θα μας αποκαλύψει άγνωστες ιδιότητες της διατροφής με τη χορήγηση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Εάν, για παράδειγμα, εξετάσει κανείς το πάγκρεας πριν τη χορήγησή της, και 20 ημέρες αργότερα επαναλάβει την εξέταση, μπορούμε να καταλάβουμε ποια γονίδια μεταβάλλει αυτή”.

*Ο καθηγητής, Δημήτρης Κουρέτας, θα είναι από τους βασικούς ομιλητές σε συνέδριο για τη Μεσογειακή Διατροφή που θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 16-20 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Sani Resort στη Χαλκιδική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ