Φρένο SSM στις διαγραφές δανείων, πιέσεις για πλειστηριασμούς

Φρένο σε κάθε μορφής άτυπη σεισάχθεια μέσω εκτεταμένων διαγραφών δανείων ή αποφυγής ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, βάζουν οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ΕΚΤ (SSM) διαμηνύεται σαφώς στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές […]

14 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Φρένο σε κάθε μορφής άτυπη σεισάχθεια μέσω εκτεταμένων διαγραφών δανείων ή αποφυγής ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, βάζουν οι εποπτικές αρχές στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς ΕΚΤ (SSM) διαμηνύεται σαφώς στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να στηρίζουν τη μείωση των κόκκινων δανείων σε διαγραφές, ούτε να θεωρούν ότι θα ανακτήσουν οφειλές μόνο με ρυθμίσεις δανείων και όχι με πλειστηριασμούς και πωλήσεις.

Αυτό διεμήνυσαν σαφώς στους Έλληνες τραπεζίτες στη συνάντηση της Δευτέρας 11/9 στη Φρανκφούρτη, το εκτελεστικό μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και η αντιπρόεδρος του SSM, Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ. Στη συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, το μήνυμα προς τους Έλληνες τραπεζίτες ήταν ότι “μέχρι εδώ καλά, αλλά τα πράγματα δυσκολεύουν το 2018 και 2019, αν περιμένετε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια μόνο από ρυθμίσεις δανείων”. Και η μόνη συνταγή επιτυχίας των στόχων, σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές, είναι εκκίνηση των πλειστηριασμών και αύξηση των πωλήσεων δανείων. Σημειώνεται ότι στο β΄ τρίμηνο του 2017 οι διαγραφές δανείων ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.

H αύξηση των πωλήσεων NPLs φαίνεται ότι θα ενταχθεί στους αναθεωρημένους στόχους που αναμένεται να υποβάλουν στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου οι τράπεζες. Κατόπιν αυτού, εκτιμάται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δισ. ευρώ, στα 66,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019 από 106,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, μπορεί να  εμπεριέχει πωλήσεις δανείων της τάξεως των 10 δισ. ευρώ έναντι των 7,4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν οι μέχρι στιγμής επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών.

Όσο για τη δυσφορία που επιδεικνύουν τόσο οι εποπτικές αρχές, όσο και οι “θεσμοί” για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αυτή συνδέεται με την εκ νέου παράταση που παίρνουν οι τελευταίοι. Αυτό ήταν ένα ακόμη θέμα που τέθηκε στη συνάντηση της Δευτέρας στη Φρανκφούρτη, καθώς η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και οι πρώτοι e- πλειστηριασμοί πάνε για Νοέμβριο – Δεκέμβριο, περιορίζοντας μάξιμουμ στους 1.000 τους πλειστηριασμούς που μπορούν να διενεργήσουν φέτος οι τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024