Να παίρνουμε όλοι καινούρια τρακτέρ ή να χρησιμοποιήσουμε τα Σχέδια Βελτίωσης αλλιώς, ρωτά από την Καστοριά ο Αποστόλου

Οι λέξεις “Ευρωπαϊκή Ένωση”, “αρδευτικά έργα” και “προγράμματα”, πυροδότησαν τη μεγαλύτερη ένταση κατά τη σημερινή συζήτηση μεταξύ των αγροτών της Πολυκάρπης (Καστοριάς) και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι. Η συμμετοχή των αγροτών ήταν πολύ μεγάλη και είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. […]

15 Σεπτεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Οι λέξεις “Ευρωπαϊκή Ένωση”, “αρδευτικά έργα” και “προγράμματα”, πυροδότησαν τη μεγαλύτερη ένταση κατά τη σημερινή συζήτηση μεταξύ των αγροτών της Πολυκάρπης (Καστοριάς) και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις 2.30 το μεσημέρι.

Η συμμετοχή των αγροτών ήταν πολύ μεγάλη και είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Αποστόλου στα γραφεία της ΓΕΟΚ όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο, παρουσία του δημάρχου Καστοριάς και της βουλεύτριας, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Τη συζήτηση άνοιξε η Άννα Μόσχου, ταμίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καστοριάς σε καλό κλίμα.

Στα προβλήματα των κτηνοτρόφων της περιοχής εστίασε η κ. Μόσχου, με επίκεντρο το κόστος των ζωοτροφών.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κτηνοτρόφος, Δ. Τσιόλας, ο οποίος αναφέρθηκε στους νέους αγρότες και την κατανομή της εξισωτικής αποζημίωσης.

Η συνάντηση συνεχίστηκε σε ήρεμο κλίμα, με θέματα το νέο τοπικό πρόγραμμα LEADER και τις υπόλοιπες δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Μόσχος με βασικό θέμα το φορολογικό-ασφαλιστικό. Έκανε έκκληση για το κόστος παραγωγής και τόνισε ότι “φτωχαίνουμε κάθε χρόνο”.

“Γράφε υπουργέ” ακούγεται από το βάθος της αίθουσας…

Συγκλονιστική στιγμή: Μια ηλικιωμένη αγρότισσα με δάκρυα στα μάτια: “Λυπάμαι πολύ… Ξενιτεύτηκα, γύρισα, τα πράγματα είναι χειρότερα. Έρχεται ο ΕΛΓΑ και φεύγει. Δεν ξέρω νούμερα, ξέρω στα 65 μου ότι δεν βγαίνει. Κάνετε κάτι…”

Παρέδωσε το μικρόφωνο καταχειροκροτούμενη…

Συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις από τους αγρότες. Ανισότητες στις επιδοτήσεις, Σχέδια Βελτίωσης και ΚΑΠ στο επίκεντρο.

Αναξιόπιστες υποσχέσεις κατήγγειλαν οι αγρότες. “Πώς θα σας πιστέψω”, αναρωτιέται ένας παραγωγός.

Στη συνέχεια παίρνει το λόγο ο κ. Αποστόλου: “Είμαστε έτοιμοι να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν είμαστε όμως μόνοι μας. Συναποφασίζουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

“Είναι προτιμότερο να παίρνουμε όλοι καινούρια τρακτέρ ή να χρησιμοποιήσουμε τα Σχέδια Βελτίωσης αλλιώς”, αναρωτιέται ο κ. Αποστόλου.

Επικράτησε ένταση με τους αγρότες και ακολούθησε διάλογος σε έντονο ύφος.

Ο κ. Αποστόλου απαντά: “Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ΚΑΠ. Θέλουμε όμως τους πόρους ή όχι; Μπορούμε να παίξουμε με αυτά;”

Και συνέχισε για ΕΛΓΑ: ”Μειώθηκε ο χρόνος των αποζημιώσεων”.

Ένταση επικράτησε για άλλη μια φορά για την πολιτική της ΕΕ και η απάντηση τουκ. Αποστόλου είναι η εξής: “Όσοι πιστεύετε ότι μπορείτε να διώξετε το Σόιμπλε κι εγώ μαζί σας”.

Μεγάλη ένταση και εκρήξεις επικράτησαν στη συνέχεια όταν έγινε αναφορά για τα αρδευτικά έργα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024