Στην Ναύπακτο το ετήσιο ραντεβού του εναλλακτικού τουρισμού

Με σημαντικά ενισχυμένη την παρουσία τόσο εκθετών όσο και hosted buyers πραγματοποιήθηκε η NOSTOS 2017, η μοναδική εκθεσιακή – συνεδριακή εκδήλωση για τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας. Περισσότεροι από 150 εκθέτες και 45 hosted buyers που εκπροσωπούν μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας δηλώνουν […]

16 Οκτωβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με σημαντικά ενισχυμένη την παρουσία τόσο εκθετών όσο και hosted buyers πραγματοποιήθηκε η NOSTOS 2017, η μοναδική εκθεσιακή – συνεδριακή εκδήλωση για τον εναλλακτικό τουρισμό στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δήμου Ναυπακτίας.
Περισσότεροι από 150 εκθέτες και 45 hosted buyers που εκπροσωπούν μεγάλες αγορές της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας δηλώνουν παρόντες στον ειδικό εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργηθεί στην πόλη της Ναυπάκτου με τη διοργάνωση να ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου από τον Δήμαρχο Ναυπακτίας, Παναγιώτη Λουκόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Γιώργο Τζιάλλα, ενώ παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, βουλευτές της περιοχής όπως και εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), του ΕΟΤ αλλά και τοπικών. Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία των εναλλακτικών μορφών τουρισμού για πολλές περιφέρειες της Ελλάδας αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρουν όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο κ. Τζιάλλας η NOSTOS είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της προσπάθειας που γίνεται από την πλευρά του υπουργείου για τουρισμό στην Ελλάδα 365 ημέρες τον χρόνο.

Η NOSTOS 2017 πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πόλη της Ναυπάκτου. Σε σχέση με το 2016, ο αριθμός των εκθετών έχει αυξηθεί σημαντικά (από 90 έφθασαν φέτος τους 170) και σε αυτούς περιλαμβάνονται περιφέρειες, δήμοι, επιμελητήρια, αναπτυξιακές επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα του τουρισμού και ειδικότερα του εναλλακτικού τουρισμού.
Σημαντική αύξηση, όμως, υπάρχει και όσον αφορά τη συμμετοχή hosted buyers που εξειδικεύονται στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού. Από 31 το 2016 φέτος έχουν φθάσει τους 45, οι οποίοι προέρχονται από μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Παράλληλα, παρών δηλώνουν και εκπρόσωποι από γραφεία της Ελλάδας που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό και εκπροσωπούν μεγάλες αγορές όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, η Κίνα, η Ινδία κ.ά. Ο αριθμός των προγραμματισμένων συναντήσεων ξεπερνά τις 3000, ενώ η ζήτηση που υπήρξε ήταν για 4500 συναντήσεις. Η εκτίμηση είναι πως φέτος θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση και όσον αφορά τις συμφωνίες που θα επιτευχθούν.

«Το 2016 ξεκινήσαμε μία προσπάθεια προκειμένου η NOSTOS να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει μας δίνει την ώθηση προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια» σημείωσε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή της έκθεσης. «Η Ναυπακτία αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα των ευκαιριών που προσφέρουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχοντας και τη στήριξη σύσσωμη της τοπικής κοινωνίας προσπαθούμε να διευρύνουμε τις σχετικές δράσεις μας, επιδιώκοντας να υλοποιήσουμε ένα πλάνο ώστε η τουριστική σεζόν να διαρκεί 52 εβδομάδες».
«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι πως σε σχέση με πέρσι, έχουμε κάνει αρκετά βήματα προκειμένου η NOSTOS να πετύχει τους στόχους που έχουμε θέσει όταν ξεκινήσαμε» τόνισε από την πλευρά του ο Γιάννης Σύψας, αντιδήμαρχος Ναυπακτίας και επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της NOSTOS 2017. «Η αύξηση σε εκθέτες και hosted buyers είναι μία βασική παράμετρος επιτυχίας, ενώ θα πρέπει να τονίσω και τη συμβολή όλων των φορέων και επιχειρήσεων της πόλης της Ναυπάκτου που έχουν βοηθήσει προκειμένου και η φετινή προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία».

Η NOSTOS 2017 διοργανώνεται υπό την αιγίδα των υπουργείων Τουρισμού, Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Visitgreece.gr, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της ΕΕΤΑΑ, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Τουρισμού & Τουριστικών Πρακτορείων (fedHATTA), της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).
Η NOSTOS διοργανώνεται από τον Δήμο Ναυπακτίας και αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση στο χώρο του εναλλακτικού τουρισμού στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να αποτελεί διεθνές σημείο αναφορά για τον κλάδο και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η ετήσια συνάντηση αποσκοπεί στην ανάπτυξη, τη συνεργασία και τη δικτύωση όλων, όσοι φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν τις δυναμικές νέες τάσεις στον τουρισμό. Στο πλαίσιο της NOSTOS, εκτός του εκθεσιακού τομέα (NOSTOS EXPO) πραγματοποιούνται μία σειρά από εκδηλώσεις όπως είναι το NOSTOS Forum και το NOSTOS Food Tourism, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πραγματοποίηση Β2Β συναντήσεων μεταξύ εξειδικευμένων hosted buyers από την Ελλάδα και το εξωτερικό και των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και εκπροσώπων περιφερειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024