Το άγνωστο σπήλαιο στον Παρνασσό όπου βρίσκεται ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στον Παρνασσό! Βρίσκεσαι στην Αράχωβα και απολαμβάνεις ένα από τα ομορφότερα αλπικά τοπία της Ελλάδας, αφού ο Παρνασσός είναι τόσο επιβλητικός, που κόβει την ανάσα. Γνωρίζεις όμως ότι στο εσωτερικό του, περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, κρύβει έναν παγετώνα; Κι όμως, […]

6 Οκτωβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης βρίσκεται στον Παρνασσό!

Βρίσκεσαι στην Αράχωβα και απολαμβάνεις ένα από τα ομορφότερα αλπικά τοπία της Ελλάδας, αφού ο Παρνασσός είναι τόσο επιβλητικός, που κόβει την ανάσα. Γνωρίζεις όμως ότι στο εσωτερικό του, περίπου 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, κρύβει έναν παγετώνα;

Κι όμως, μεταξύ Αράχωβας και χιονοδρομικού κέντρου, στη θέση Επτάστομο και σε υψόμετρο 1.260 μέτρων, είναι κρυμμένο ένα σπήλαιο, που φιλοξενεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης ο οποίος μάλιστα διατηρείται όλο τον χρόνο!

Η ονομασία του προέρχεται από τα 7 στόμια-βάραθρα τα οποία οδηγούν στα ενδότερα του. Συγκεκριμένα αποτελείται από 1 κεντρικό βάραθρο βάθους 80-100 μέτρων, διαμέτρου περίπου 200 μέτρων, το οποίο καταλήγει στην βάση του παγετώνα και από άλλα 6 βάραθρα τα οποία κάποια από αυτά καταλήγουν στο κεντρικό στόμιο και κάποια άλλα στο εσωτερικό του βαράθρου.

Καθώς βαδίζεις επάνω στον παγετώνα, κατά διαστήματα, θα συναντήσεις επιβλητικές παγοκολώνες, οι οποίες σχηματίζονται από νερά που προέρχονται από το λιώσιμο των πάγων την περίοδο την άνοιξης κυρίως.

Προς τα ενδότερα θα βρεις μια στοά και μέσω αυτής θα οδηγηθείς ολοένα και πιο κοντά στην καρδιά του νοτιότερου παγετώνα της Ευρώπης. Το πιο φαντασμαγορικό απ’ όλα είναι o «υποχθόνιος» ήχος που κατά διαστήματα θα ακούσεις, ένας θόρυβος σαν να ανασαίνει η σπηλιά, και ο οποίος προέρχεται από τον αέρα που κατεβαίνει από την επιφάνεια προς το εσωτερικό του βαράθρου διαμέσου των στομίων του.

Μετά από το τελευταίο κομμάτι του παγετώνα η στοά στενεύει αρκετά και θα καταλήξεις σε μία λιμνούλα η οποία και αποτελεί το τελικό σημείο του βαράθρου .

Τα σπήλαια (το εσωτερικό τους) έχουν την ιδιότητα να διατηρούν την μέση ετήδια θερμοκρασιά της εισόδου τους. Μπορεί λοιπόν να πεί κανείς ότι ανάλογα με το υψόμετρο διαμορφώνεται αυτή η θερμοκρασία. Έτσι ακριβώς συμβαίνει. Όσο ψηλότερη η είσοδος, τόσο πιο κρύο. Γι’ αυτό και μέσα στο βάραθρο διατηρείται και ο παγετώνας καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Εντυπωσιακότατες εικόνες από καλλιτεχνήματα της φύσης, παγοσταλακτίτες και παγοσταλαγμίτες, γύρω σου σε μία χαοτική «τρύπα» που κατεβαίνεις, και κάτω…. κρυυυυο… και χιονοπόλεμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024