Η ΛΑΡΚΟ χρωστά στη ΔΕΗ 242 εκατ. ευρώ

Την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2017 λειτουργικές ζημιές 148,5 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πιστωτές και προμηθευτές της (πέραν του τραπεζικού δανεισμού) ύψους 676 εκατ. ευρώ. Την ώρα λοιπόν που η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ρευστότητας, ένας και μόνο πελάτης εμφανίζει χρέος προς την εταιρεία που […]

2 Οκτωβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την περασμένη εβδομάδα η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το εξάμηνο του 2017 λειτουργικές ζημιές 148,5 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πιστωτές και προμηθευτές της (πέραν του τραπεζικού δανεισμού) ύψους 676 εκατ. ευρώ. Την ώρα λοιπόν που η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ρευστότητας, ένας και μόνο πελάτης εμφανίζει χρέος προς την εταιρεία που προκαλεί ίλιγγο.

Ο λόγος για την υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία νικελίου Λάρκο, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τέλος 2016) εμφανίζει χρέος προς τη ΔΕΗ ύψους 242 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μόνον οι οφειλές της Λάρκο αντιστοιχούν στο 35% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ προς τρίτους.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι η ΔΕΗ υπέγραψε με τη Λάρκο συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών της βιομηχανίας, η οποία προϋποθέτει την εμπρόθεσμη εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών, την αποπληρωμή πρόσφατων οφειλών σε 8 δόσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ και την εκπόνηση συγκεκριμένου στρατηγικού πλάνου. Μάλιστα η συμφωνία προέβλεπε την εκχώρηση απαιτήσεων πελατών της Λάρκο προς τη ΔΕΗ.

Εντούτοις το καλοκαίρι τα συνδικάτα της Λάρκο είχαν ζητήσει να μην πληρωθεί η δόση του Σεπτεμβρίου καθώς υπήρχε κίνδυνος να μην πληρωθούν οι μισθοί των εργαζόμενων.

Το επιχειρησιακό πλάνο που εκπονήθηκε πάντως από τη διοίκηση της Λάρκο, διαπίστωνε ότι υπό τις τρέχουσες συνθήκες η εταιρεία οδεύει προς ετήσιες ζημιές ύψους 81,6 εκατ. ευρώ ενώ υπό όρους (μειώσεις μισθών και παραγωγής) θα μπορούσε να περιορίσει τις φετινές ζημιές στα 41 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ήδη οι εργαζόμενοι έχουν προειδοποιήσει ότι δε θα δεχθούν τα μέτρα που προβλέπονται για περιορισμό του κόστους και βελτίωση της παραγωγικότητας και τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό των ζημιών.

Ξέφρενη αύξηση

Έχει ενδιαφέρον τέλος ότι το χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ έχει ακολουθήσει ξέφρενη πορεία τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα το 2009 η βιομηχανία χρωστούσε στη ΔΕΗ 69 εκατ. ευρώ, ποσό που μέχρι το 2012 είχε εκτιναχθεί στα 144 εκατ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε. Τα επόμενα 3 χρόνια αυξήθηκε περαιτέρω φτάνοντας στα τέλη του 2016 στα 242 εκατ. ευρώ. Μέσα σε 7 χρόνια δηλαδή το χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 173 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή του χρέους της Λάρκο προς τη ΔΕΗ γεννά πλήθος ερωτηματικών και εγείρει ζητήματα για το πως και ποιοι επέτρεψαν να υπάρξει ανεξέλεγκτη διόγκωση των οφειλών, οι οποίες δημιουργούν ευρύτερο πρόβλημα όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά συνολικά για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι λόγω προβλημάτων ρευστότητας η ΔΕΗ οφείλει ποσά στο διαχειριστή και στο λειτουργό της αγοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024