Εκδήλωση του Δήμου Σκύρου σε συνεργασία με το Δικτύο Νήσων Ενάλιων Διαδρομών

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στο Ζάππειο Μέγαρο θα λάβει χώρα η εκδήλωση του . Κύριος Ομιλητής ο Δρ. Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M. Λίγα λόγια για το Δίκτυο Ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καταδυτική βιομηχανία γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με παραπάνω από 25 […]

27 Οκτωβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 στο Ζάππειο Μέγαρο θα λάβει χώρα η εκδήλωση του .

Κύριος Ομιλητής ο Δρ. Δημήτρης Νανόπουλος, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Τέξας A&M.

Λίγα λόγια για το Δίκτυο

Ο καταδυτικός τουρισμός αναπτύσσεται ταχύτατα σε παγκόσμιο επίπεδο. Η καταδυτική βιομηχανία γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με παραπάνω από 25 εκατομμύρια αυτοδύτες το χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η European Underwater Federation, εκτιμάται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω απ΄3,5 εκατομμύρια ενεργοί δύτες, ενώ σχεδόν 1 εκατ. Εξ αυτών πραγματοποιούν κάθε χρόνο τουλάχιστον ένα καταδυτικό ταξίδι 10 διανυκτερεύσεων σε κάποιον καταδυτικό προορισμό. Εκτιμάται ότι το 70% των ενεργών δυτών επιλέγει μεσογειακούς προορισμούς, ενώ ο ετήσιος τζίρος αυτών των ταξιδιών υπερβαίνει τα 2 δισ. Ευρώ.

Παγκοσμίως λειτουργούν περισσότερα από 80 οργανωμένα καταδυτικά πάρκα και 15 Υποβρύχια Μουσεία, από τα οποία μόνο δύο περιλαμβάνουν αρχαία ναυάγια (Μπαΐα της Ιταλίας και Καισάρεια Ισραήλ).

Ο καταδυτικός τουρισμός εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο οικοτουριστικών δραστηριοτήτων που προωθούνται σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές για την προσέλκυση τουρισμού και επενδύσεων λαμβάνοντας υπόψη ότι:

  • Δεν απαιτεί την ύπαρξη βαρέων υποδομών στην παράκτια ζώνη.
  • Λειτουργεί ως κίνητρο για την ανάπτυξη της περιφέρειας, δημιουργώντας νέες και δυναμικές θέσεις εργασίας, για την απορρόφηση τοπικού εργατικού δυναμικού, αλλά και ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες τουριστικές υποδομές/παροχές.
  • Αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν ενός τόπου, προσελκύοντας ποιοτικό και πιστό τουρισμό, που με τη σειρά του ανατροφοδοτεί τη διαρκή αναβάθμιση υπηρεσιών και προϊόντων
  • Διευρύνει την κατά παράδοση στενή τουριστική περίοδο των παράκτιων περιοχών της χώρας
  • Λειτουργεί ως πόλος αναμόρφωσης, τόσο της καταδυτικής, όσο και της περιβαλλοντικής/ιστορικής συνείδησης, προσφέροντας ουσιατικό υπόβαθρο αναψυχής.

Η αυξανόμενη αυτή τάση που δείχνει ο καταδυτικός τουρισμός μας, σε συνδυασμό με την υψηλή τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας μας, οδήγησε στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δικτύου Νήσψν Ενάλιων Διαδρομών. Σ’ αυτό συμμετέχουν Ελαφόνησος, Κέα, Κύθηρα, Μεγίστη (Καστελόριζο), Νίσυρος, Οινούσες, Σκύρος και Ψαρά.

Ο σκοπός ύπαρξης του Δικτύου και οι στόχοι του συνοπτικά είναι:

  • Η εξέταση και η ενημέρωση των μελών του Δικτύου σχετικά με το ισχύον νομικό πλαίσιο και την εφαρμογή του, αλλά και τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ανάδειξη και την τουριστική χρήση των καταδυτικών περιοχών.
  • Η προσέλκυση επενδύσεων από την εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
  • Η προσέλκυση τουρισμού.
  • Η υποστήριξη και η ενημέρωση των μελών του Δικτύου για τις απαραίτητες ενέργειες σε τεχνικό επίπεδο για αδειοδότηση και λειτουργία χώρων εναλίας εκμετάλλευσης.
  • Αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για ανάπτυξη των προτάσεων των μελών του.
  • Η ανάδειξη, προβολή και προστασία των ενάλιων τουριστικών διαδρομών και του περιβάλλοντός τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Η διενέργεια ημερίδων, συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων που αφορούν την αειφόρο διαχείριση των ενάλιων τουριοστικών διαδρομών του Δικτύου και του περιβάλλοντός τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024