H ερήμωση της υπαίθρου πλήττει την αγροτική οικονομία

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την ερήμωση της υπαίθρου με πολιτικές και επενδύσεις, που καθιστούν τη γεωργία ελκυστική επιλογή για καριέρα. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με τη γεωργική πολιτική της ΕΕ κρατά μακριά τους επενδυτές, ανέφεραν οι ειδικοί σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η EURACTIV στις Βρυξέλλες, την Τρίτη. Οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν περισσότερο από […]

27 Οκτωβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την ερήμωση της υπαίθρου με πολιτικές και επενδύσεις, που καθιστούν τη γεωργία ελκυστική επιλογή για καριέρα.

Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με τη γεωργική πολιτική της ΕΕ κρατά μακριά τους επενδυτές, ανέφεραν οι ειδικοί σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η EURACTIV στις Βρυξέλλες, την Τρίτη. Οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν περισσότερο από το ήμισυ της ΕΕ, αλλά δεν εκμεταλλεύονται το οικονομικό και κοινωνικό τους δυναμικό. Η ανεργία είναι υψηλή και ο πληθυσμός τους συνεχώς γερνάει, καθώς οι νέοι μετακινούνται στις πόλεις για να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες.

Για τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες, που παραμένουν, η έλλειψη σημαντικών επενδύσεων στις υποδομές συμπιέζει την οικονομική ανάπτυξη και καθιστά δύσκολο για τους νέους να πειστούν ότι η αγροτική ζωή μπορεί να τους προσφέρει ένα μέλλον, που αξίζει να παραμείνουν. “Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις αγροτικές περιοχές στο μέλλον, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε τη γεωργία ζωντανή, πρέπει να προσελκύσουμε νέους στη γεωργία¨, δήλωσε ο Jannes Maes, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (CEJA). “Οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να δουν ότι αξίζει να ζουν σε αγροτικές περιοχές, ότι η γεωργία μπορεί να τους προσφέρει τα προς το ζην και να τους επιτρέψει να συντηρήσουν την οικογένειά τους”.

Την ίδια άποψη συμμερίστηκε ο Stephen Meredith, αναπληρωτής διευθυντής πολιτικής της  IFOAM EU, οργανισμού, που εκπροσωπεί τους βιοκαλλιεργητές της Ευρώπης, ο οποίος πιστεύει ότι η γεωργία πρέπει να αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης. “Η γεωργία είναι η ραχοκοκαλιά των αγροτικών περιοχών. Εάν δεν έχουμε αγρότες, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ερήμωσης της υπαίθρου”.

Ωστόσο, το εισόδημα των αγροτών ανέρχεται σε μόλις το 40% του μέσου όρου σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ λιγότερες από το ήμισυ των αγροτικών περιοχών έχουν πρόσβαση σε internet υψηλής ταχύτητας, γεγονός, που εμποδίζει την καινοτομία και καθιστά πιο δύσκολο για τους αγρότες να αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024