Γαλαξίδι: Γιατί φύγαμε από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Την αδυναμία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της εταιρείας, Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, στο διάστημα της παρουσίας της εκεί, επισημαίνει, o οικονομικός διευθυντής και διευθυντής πωλήσεων της επιχείρησης, Σπύρος Γιαννουλάτος, μετά και την επίσημη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών από την οργανωμένη αγορά. “ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟ […]

30 Νοεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την αδυναμία του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της εταιρείας, Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες, στο διάστημα της παρουσίας της εκεί, επισημαίνει, o οικονομικός διευθυντής και διευθυντής πωλήσεων της επιχείρησης, Σπύρος Γιαννουλάτος, μετά και την επίσημη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για διαγραφή των μετοχών από την οργανωμένη αγορά.

“ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ”

“Διαπιστώσαμε ότι, στα χρόνια της παρουσίας μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν υπήρχε λόγος παραμονής μίας οικογενειακής επιχείρησης, όπως η δική μας, στην οργανωμένη αγορά. Αφενός γιατί το Χρηματιστήριο δεν κατάφερε να εξυπηρετήσει το σκοπό του, δηλαδή την αύξηση κεφαλαίων μέσω αυξήσεων, ούτως ώστε να υπάρχει χρηματοοικονομικό όφελος για την εταιρεία μας. Αφετέρου, διότι το κόστος παραμονής μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν αρκετά υψηλό”, αναφέρει ο κ. Γιαννουλάτος.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Αναφορικά με την επόμενη μέρα της εταιρείας, ο οικονομικός διευθυντής της επιχείρησης επισημαίνει ότι “θα παραμείνουμε μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις, όντας δίπλα σε αυτές. Οπωσδήποτε θα μας επηρεάσουν. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία πώλησης των δύο εταιρειών του κλάδου, Νηρέα και Σελόντα.

Όταν λέμε ότι θα μας επηρεάσει ο διαγωνισμός, εννοούμε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης και πώς θα κινηθεί στο επιχειρηματικό πεδίο. Σε ό,τι μας αφορά, πάντως, τα πλάνα, που είχαμε εντός Χρηματιστηρίου, συνεχίζουν να υφίστανται και έξω από αυτό.

Επιδιώκουμε μία μικρή και σταθερή ανάπτυξη, καθότι όποιος βαδίζει σιγά και σταθερά, φτάνει μακριά”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Γιαννουλάτος.

Αναφορικά με τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, στη διάρκεια του 2017, ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για μία χρονιά ανάλογη με το 2016.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΙΛΟΥ

Κύκλος εργασιών:

Εξάμηνο 2017: 24,7 εκατ. ευρώ

2016: 51,4 εκατ. ευρώ

2015: 44,6 εκατ. ευρώ

Kέρδη

Εξάμηνο 2017: 186 χιλ. ευρώ

2016: 1 εκατ. ευρώ

2015: 143 χιλ. ευρώ

“ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΝΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”

Στο ερώτημα εάν η Γαλαξίδι θα απαντούσε θετικά σε μία πρόταση εξαγοράς από έναν μεγαλύτερο παίκτη ή από κάποιο fund εξ αυτών που διεκδικούν το Νηρέα και τη Σελόντα, ο ίδιος είναι σαφής: “Η επιχείρηση όπως σας τόνισα, θα παραμείνει οικογενειακή. Άλλωστε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, Αθανασία Παντελεημονίτου, δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει το επιχειρηματικό της παιδί. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πουλήσουμε”.

Ταυτόχρονα, αποκλείει κάθε ενδεχόμενο εξαγοράς άλλης εταιρείας, τονίζοντας ότι στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι να διατηρήσει τις δραστηριότητές της εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας”.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Για τη διενέργεια νέων επενδύσεων, ο οικονομικός της διευθυντής τονίζει ότι “τα πάντα στην Ελλάδα σχετίζονται με το κράτος και τη γραφειοκρατία. Αναμένουμε πότε το κράτος θα υλοποιήσει οριστικά κάποια πράγματα που εκκρεμούν και πρέπει να γίνουν στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργιών.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να οριστικοποιήσει τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργιών, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού, κάτι, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, λόγω ενστάσεων, οι οποίες εξετάζονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας”.

ΤΟ 98% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Η Γαλαξίδι, αυτή τη στιγμή, αποκομίζει περίπου το 98% του τζίρου της από τις εξαγωγές, ενώ δεν διατηρεί συνεργασία με καμία μεγάλη αγορά ή supermarket στο εσωτερικό. “Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η εσωτερική αγορά δεν θα μας απασχολήσει στο μέλλον”.

TA ΕΚΤΡΕΦΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Σε ό,τι αφορά τα εκτρεφόμενα είδη, η εταιρεία παράγει κατά κύριο λόγο τσιπούρα και λαυράκι, καθώς και νέα είδη, όπως φαγκρί, κρανιό και μυτάκι σε μικρότερες ποσότητες. “Νέα ήδη προς εκτροφή υπάρχουν”, δηλώνει το στέλεχος της Γαλαξίδι. “Παρόλ’ αυτά, το φαγκρί και το κρανιό δεν αποτελούν την κινητήρια δύναμη της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024