Συγκεκριμένες προτάσεις για ουσιαστική ανάπτυξη της μεσαίας τάξης, παρουσίασαν Αθαν. Σκορδάς και Ρ.ΕΥ.Μ.Α στη Λαμία

Περισσότερα από 250 άτομα γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Λαμίας «Σαμαράς» την περ. Τετάρτη και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την Ημερίδα του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος με τίτλο “Ελλάδα, χωρίς μεσαία τάξη;”. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος Αθανάσιος […]

18 Δεκεμβρίου 2017

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Περισσότερα από 250 άτομα γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του κεντρικού ξενοδοχείου της Λαμίας «Σαμαράς» την περ. Τετάρτη και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την Ημερίδα του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος με τίτλο “Ελλάδα, χωρίς μεσαία τάξη;”.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και του δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος Αθανάσιος Σκορδάς, υποστήριξε – μεταξύ άλλων – ότι «…οι κυβερνώντες επέλεξαν την υπερφορολόγηση για να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν πελατειακές σχέσεις με συγκεκριμένα τμήματα της κοινωνίας. Δεν ακολουθούν πολιτική αναδιανομής. Ακολουθούν πολιτική φτωχοποίησης της μεσαίας τάξης. Η αριστερά σε όλο τον κόσμο αντιλαμβάνεται τις κοινωνίες μόνο ως προς την οικονομική τους διάσταση. Επιτίθεται συνειδητά στην μεσαία τάξη, δηλαδή σ’ εκείνο το τμήμα της κοινωνίας που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι στις κοινωνίες που η αριστερά είναι καθεστώς, ευκατάστατος γίνεται αυτός που επιλέγει η κομματική νομενκλατούρα, όχι ο άξιος, ο εργατικός, ο αποτελεσματικός…»

Ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος ανέπτυξε διεξοδικά την πρόταση του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος για δημιουργία “τράπεζας γης” και το πώς αυτή μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στο εισόδημα της μεσαίας τάξης, καθώς και στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, επικαλούμενος την περίπτωση του Σπερχειού ποταμού και των δυνατοτήτων που δίνει την ευρύτερη περιοχή…

Ο κ. Σκορδάς συμπλήρωσε ότι «η αριστερά βρίσκεται στην εξουσία επειδή το επέτρεψε το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, με τις αβελτηρίες του, τις παραλείψεις και τα σφάλματά του και ολοκλήρωσε, παρουσιάζοντας συγκεκριμένες πολιτικές ανάδειξης των δυνατοτήτων της μεσαίας τάξης που προτείνει το Ρ.ΕΥ.Μ.Α. οι οποίες εστιάζουν στη μείωση των ανισοτήτων, στην αύξηση των ευκαιριών στην αξιοποίηση του πολιτισμικού αποθέματος με έμφαση στην Παιδεία καθώς και στη διαμόρφωση αστικών πολιτικών εξομάλυνσης των ανισοτήτων σε επίπεδο γειτονιάς».

Ακολούθησε η ομιλία που έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος και γνωστό στέλεχος της ασφαλιστικής αγοράς Σωτήρης Ταγκόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιδείνωση οικονομικής θέσεως της μεσαίας τάξης κατά 38% στην περίοδο 2010-2016 μέχρι τον κίνδυνο της παντελούς εξαθλίωσης της». Πρόσθεσε ότι το «Ρ.ΕΥ.Μ.Α.» έχει μελετήσει μια σειρά μέτρων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και ενίσχυσης της οικογένειας όπου μεταξύ άλλων προτείνει αφορολόγητο 10.000 ευρώ για κάθε παιδί το έτος γέννησής του. Πρότεινε επίσης, «το 2018, όλα 18» (δηλ. 18% ο φόρος νομικών προσώπων, 18% ο φόρος φυσικών προσώπων και 18% ο ΦΠΑ [τα είδη πρώτης ανάγκης στο 9%]).

Ακολούθως, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΡΕΥΜΑτος, Γιώργος Μπάλτας μίλησε για την «…ανάγκη να υπάρχουν ευκαιρίες για όλους, χωρίς η πλειοψηφία του λαού να περιθωριοποιείται. Η συρρίκνωση των μεσαίων στρωμάτων σημαίνει ότι η ανισότητα εντείνεται καθώς η πλειοψηφία χειροτερεύει τη θέση της. Υπάρχουν εργαλεία πολιτικής για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης σε μία δημοκρατική και κυρίαρχη Ελλάδα που υπηρετεί πρώτα τον λαό της, δεν διώχνει τους νέους, δεν εγκαταλείπει τα γηρατειά, δεν αδιαφορεί για τα παιδιά και την οικογένεια».

Ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας «Ναυτεμπορική» και διακεκριμένο μέλος της Λαμιακής κοινωνίας Γιάννης Περλεπές, στην ομιλία του υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει σταδιακά να μειωθούν οι φόροι και να αυξηθούν τα εισοδήματα. Δυστυχώς σήμερα, είναι περισσότερο εμφανής από ποτέ, η απουσία εθνικού σχεδιασμού αλλά και στοιχειώδους έστω συνεννόησης των πολιτικών μας. Η αφύπνιση των δημιουργικών δυνάμεων της χώρας και η εφαρμογή μιας ορθολογιστικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής θεωρούνται επιτακτική ανάγκη». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Περλεπές τόνισε: «Η περιφερειακή πολιτική θα πρέπει να είναι ένα βασικό μέσο για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική αλληλεγγύη. Η χώρα μας έχει περήφανους πολίτες που δεν επαιτούν μια θέση εργασίας, αλλά την διεκδικούν με αξιοπρέπεια. Είναι εκεί, στην κοινωνία, και περιμένουν το σήμα. Μόνο με αυτό θα επιτευχθεί η ζητούμενη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ρ.ΕΥ.Μ.Α.τος Αθανάσιος Σκορδάς μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό FM1, στην εκπομπή του Απόστολου Έλληνα, καθώς και στο κεντρικό μαγκαζίνο του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδος.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος,  Διευθύνων Σύμβουλος του Star Channel Κεντρικής Ελλάδος Γιώργος Σιμόπουλος, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση μετά το πέρας των ομιλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

25 Απριλίου 2024