Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από την Ελληνικά Πετρέλαια

Για την πλούσια κοινωνική δράση της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» έγραψε η εφημερίδα «καθημερινή», καταγράφοντας μια άλλη διάσταση που έχουν εταιρίες του μεγέθους της. Μια διάσταση που πολλές φορές δεν έχει την ανάλογη προβολή, αλλά που στην ουσία δείχνει την κουλτούρα που διακατέχει τους ιθύνοντές της. Παρουσιάζουμε τα όσα γράφτηκαν γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει […]

1 Ιανουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Για την πλούσια κοινωνική δράση της εταιρίας «Ελληνικά Πετρέλαια» έγραψε η εφημερίδα «καθημερινή», καταγράφοντας μια άλλη διάσταση που έχουν εταιρίες του μεγέθους της. Μια διάσταση που πολλές φορές δεν έχει την ανάλογη προβολή, αλλά που στην ουσία δείχνει την κουλτούρα που διακατέχει τους ιθύνοντές της. Παρουσιάζουμε τα όσα γράφτηκαν γιατί πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλές εταιρίες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνία συνδράμοντας με διάφορους τρόπους στην πρόοδο. Άλλωστε μερικές από τις προσφορές τους καρπώνεται ή μπορεί να ωφεληθεί και η κοινωνία της Περιφέρειάς μας.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας «με περισσότερες από 500 δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα και στις χώρες που δραστηριοποιείται, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής του τη νέα γενιά και τη σχολική κοινότητα, δημιουργώντας ευκαιρίες εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου για απόφοιτους ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και βελτιώνοντας την καθημερινότητα εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Την τελευταία πενταετία, περισσότερα από 1,5 εκατ. λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ζεσταίνουν 250 σχολεία των όμορων με τις εγκαταστάσεις του Ομίλου δήμων και 4 σχολικές μονάδες πλέον καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με φωτοβολταϊκά συστήματα που τοποθετήθηκαν στις εγκαταστάσεις τους. Συνολικά 25.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης διατέθηκαν αυτές τις μέρες σε 13 σχολεία δυσπρόσιτων και απομακρυσμένων περιοχών σε 7 νησιά της Δωδεκανήσου, στο πλαίσιο των δράσεων που ο Όμιλος υλοποιεί πανελλαδικά ως ένδειξη αλληλεγγύης για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού και ιδιαίτερα της νέας γενιάς εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εξοπλίζει τα εργαστήρια φυσικών επιστημών 25 σχολικών μονάδων όμορων δήμων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με όργανα χημείας, μηχανικής, θερμότητας, ηλεκτρισμού, μαγνητισμού, οπτικής, βιολογίας κ.λπ. που εξυπηρετούν τους διδακτικούς σκοπούς του προγράμματος σπουδών των αντίστοιχων μαθημάτων. Τα εργαστήρια φυσικής είναι χώροι μόνιμης έκθεσης εργαστηριακών οργάνων και πειραματικών διατάξεων αλλά και πειραματικής εξάσκησης και διεξαγωγής επιμορφωτικών σεμιναρίων για τη διδασκαλία των φυσικών μαθημάτων.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, ο Όμιλος έχει δώσει σε άριστους  πτυχιούχους ΑΕΙ εσωτερικού ή εξωτερικού 44 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε διεθνώς φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού (Columbia, Imperial College, MΙΤ, Harvard Law School, University of Cambridge κ.ά.) και 35 υποτροφίες για μεταπτυχιακά στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο Κρήτης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ALBA, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και ήδη αρκετοί από τους υποτρόφους απασχολούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του προγράμματος των υποτροφιών δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στην υλοποίηση του. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η διευκόλυνση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για νέους και νέες απ’ όλη την Ελλάδα πτυχιούχους ΑΕΙ εσωτερικού ή εξωτερικού με εξαιρετικές επιδόσεις, που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους με εξειδίκευση σε 3 τομείς: Μηχανική, Οικονομία και Διοίκηση, Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων.

Επίσης ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας, τρεις σημαντικές συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και τριετούς διάρκειας, με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Μηχανική Πετρελαίου του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποσκοπούν στη διεύρυνση της επιστημονικής – ερευνητικής συνεργασίας ανάμεσα στον Όμιλο και το επιστημονικό δυναμικό των Προγραμμάτων. Η έρευνα και διδασκαλία στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα των Πανεπιστημίου Πειραιά και Πολυτεχνείου Κρήτης θα γίνεται στην Αγγλική και οι φοιτητές που θα συμμετέχουν θα προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις χώρες του εξωτερικού στις οποίες ο Όμιλος δραστηριοποιείται.

Το 5ο κατά σειρά ταξίδι του προγράμματος «Η Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ξεκινά φέτος, ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης που υποστηρίζεται αποκλειστικά από τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Άγονη Γραμμή Γόνιμη. Η «Ενέργεια για Ζωή Ταξιδεύει» ρίχνει άγκυρα σε απομακρυσμένους προορισμούς σπέρνοντας ιδέες και γνώσεις οικολογικού περιεχομένου στους μαθητές και στους κατοίκους των περιοχών που υλοποιείται. Το πρόγραμμα μέσα σε 4 χρόνια έχει υλοποιηθεί σε 23 νησιά́ και 17 χωριά́, το έχουν παρακολουθήσει 4.837 μαθητές όλων των τάξεων, ενώ έχουν γίνει 240 εργαστήρια, στους τομείς διατήρησης της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς, της αειφόρου ανάπτυξης και των μεθόδων διαχείρισης της ενέργειας και των φυσικών μας πόρων. Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια και διαδραστικά παιχνίδια, οι μαθητές μαθαίνουν για την ανακύκλωση των υλικών, την κλιματική αλλαγή, την κομποστοποίηση των απορριμμάτων, τη σωστή διαχείριση της ενέργειας και του νερού, την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών και την αποφυγή της θαλάσσιας ρύπανσης.

Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πραγματοποιείται στο διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο κάθε έτους. Στην οργάνωση των εργαστηρίων συνεργάζονται ΜΚΟ, μουσεία, πολιτιστικές ομάδες, ιδρύματα, ινστιτούτα και φορείς που έχουν οικολογικά ενδιαφέροντα ή ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στον 3ο κύκλο του προγράμματος 2015/2016, πέρα από τα εργαστήρια, αναπτύχθηκαν και υποδομές, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες σχολικών κτιρίων στην Ηρακλειά. Την περίοδο 2014/2015 οι παρεμβάσεις περιλάμβαναν τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός διαδικτυακού μουσείου για το περιβάλλον και τον πολιτισμό στο Καστελόριζο ενώ κατά την περίοδο 2013/2014 ξεχώρισαν η υλοποίηση υπαίθριας τοιχογραφίας με θέμα τους μύθους της θάλασσας σε σχολείο της Σερίφου και το περίπτερο περιβαλλοντικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης, μια προσπάθεια έναρξης νέων δραστηριοτήτων στην αυλή του σχολείου με θέμα το φυσικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα πέρα από εργαστήρια περιλαμβάνει εκδρομές αλλά και μια σειρά από παροχές, με αποδέκτες πάντα τα παιδιά των ακριτικών περιοχών.

Ειδικότερα για τη σχολική χρονιά 2015-2016, μέσω της δράσης ΕΚΟ-mobility, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ προχώρησε στην κάλυψη των βασικών αναγκών θέρμανσης επτά σχολείων της ηπειρωτικής μας χώρας, ενώ τη χρονιά 2016-2017, προχώρησε σε δωρεά πετρελαίου θέρμανσης σε τέσσερα σχολεία της Πελοποννήσου. Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε δωρεά 12 ποδηλάτων στους μαθητές του γυμνασίου του Δελβινακίου Ιωαννίνων το 2015 και 13 ποδηλάτων στους μαθητές του Γυμνασίου της Τήλου, το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024