Η Ιερά Μητρόπολη και τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της έκοψαν την Αγιοβασιλόπιτά τους

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα, τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Νικολάου, Αγίου Ιωάννου, Ευαγγελιστρίας, Αγίων Ταξιαρχών, Αγίων Αναργύρων,  Αγίου Νεκταρίου, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και Αγ. Νικολάου Μπούρτζι διοργάνωσαν, για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, Κοπή Αγιοβασιλιάτικης Πίτας για την είσοδο στο νέο […]

10 Ιανουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 το απόγευμα, τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Νικολάου, Αγίου Ιωάννου, Ευαγγελιστρίας, Αγίων Ταξιαρχών, Αγίων Αναργύρων,  Αγίου Νεκταρίου, Αγίας Μαρίνας και Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος, Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και Αγ. Νικολάου Μπούρτζι διοργάνωσαν, για δέκατη πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, Κοπή Αγιοβασιλιάτικης Πίτας για την είσοδο στο νέο έτος 2018.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα του Ξενοδοχείου LUCY στη Χαλκίδα, η οποία γέμισε από πολλούς αδελφούς μας, οι οποίοι προσήλθαν για να ενισχύσουν και με αυτό, τον έμμεσο τρόπο, το φιλανθρωπικό έργο των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Κατά τη διάρκεια της Εκδηλώσεως και μετά την Κοπή της Πίτας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, έκανε τον Οικονομικό Απολογισμό των συμμετεχόντων Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων και του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, ενώ ευχαρίστησε και όλους εκείνους, οι οποίοι παντοιοτρόπως συμπαρίστανται σε αυτό, ιδιαιτέρως στην σημερινή δύσκολη εποχή: τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, τα μέλη των Συμβουλίων τόσο του Γενικού, όσο και των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, τους Εθελοντές και Εθελόντριες, οι οποίοι βοηθούν στα Ιδρύματα και τα Ενοριακά Συσσίτια – Σπίτια Γαλήνης, τους συνδρομητές, επώνυμους και ανώνυμους, τακτικούς και εκτάκτους, των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων, καθώς και όσους μόχθησαν για να λάβει χώρα η Εκδήλωση.

Το ψυχαγωγικό μέρος της Εκδήλωσης τελούσε υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλκιδέων κ. Πέτρου Πρόκου και των συνεργατών του, οι οποίοι ιδιαιτέρως ευχαρίστησαν με την ποιοτική έκφραση της μουσικής τους, όλους τους παρισταμένους.

Το φλουρί βρήκε η Σταματούλα Τόγια, εκ της Ενορίας του Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, η οποία έλαβε αναμνηστική ευλογία από τον Σεβασμιώτατο.

Σημειώνεται ότι τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, τα οποία συμμετείχαν στην Εκδήλωση προσέφεραν στους πτωχούς και ενδεείς συνανθρώπους μας τα ως κάτωθι ποσά, σύμφωνα με τον οικονομικό Απολογισμό για το διαρρεύσαν έτος 2017:

ΕΝΟΡΙΑΚΑ ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ ΤΑΜΕΙΑ                                  ΕΞΟΔΑ (ΣΕ €)

  1. Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος                              69.118.96
  2. Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος                           12.721,70
  3. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδος                               45.000,00
  4. Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος               11.607,96
  5. Ι.Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Χαλκίδος               11.898,00
  6. Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος                                   7.900,00
  7. Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Χαλκίδος                            1.600,00
  8. Ι.Ν. Αγίων Ανάργυρων Χαλκίδος                             2.900,00
  9. Ι.Ν Αγίας Μαρίνης Χαλκίδος                                    8.287,00
  10. Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος                               5.600,00
  11. Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού                    6.800,00
  12. Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μπουρτζίου                         1.555,49

ΣΥΝΟΛΟ                 184.989,11€

Επιπλέον, κατά το έτος 2017, το ΓΕΝΙΚΟ ΦΙΛΟΠΤΩΧΟ ΤΑΜΕΙΟ της Ιεράς Μητροπόλεως προσέφερε το ποσό των 390.814,93€, ως εξής:

  • στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκίδος 1.500€ (ενίσχυση για αγορά αντιασφυξιογόνων μασκών)
  • στον Σύλλογο Εθελοντικών Δυνάμεων Δασοπροστασίας Ψαχνών 1.500€ (ενίσχυση για αγορά αυτοκινήτου Δασοπυρόσβεσης)
  • σε Άτομα με Αναπηρία 6.000€
  • στις Φυλακές Χαλκίδος 6.600€ (για γεύμα Χριστουγέννων και Πάσχα)
  • στο Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Χαλκίδος 33.250€ (ενίσχυση για πληρωμή Δόσεων Φόρων & ΕΝ.Φ.Ι.Α.)
  • στους Ιεροσπουδαστές 1.800€
  • σε Φοιτητές, Μαθητές, Σπουδαστές 70.000€ (ενίσχυση για φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης – Φροντιστήρια Αγγλικής Γλώσσης- Ενοίκια Φοιτητών σε μηνιαία βάση – οδοιπορικά (Χαλκίδα-Αθήνα) για σπουδές
  • σε 7 αμίσθους Ιερείς που επιδοτούνται μηνιαίως, με ετήσιο κόστος 42.000€
  • σε πολλές κατηγορίες απόρων 228.164,93€ (για πληρωμές λογαριασμών Δ.Ε.Η, για θέματα υγείας, εγχειρήσεις-επεμβάσεις, ενοίκια, μηχανήματα ιατρικά π.χ. Οξυγόνου-φάρμακα κ.λπ.).

Γενικώς, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος μέσα από όλες τα Νομικά της Πρόσωπα (Ενορίες, Μοναστήρια, Προσκυνήματα, Ιδρύματα) προσέφερε σε φιλανθρωπία συνολικό ποσό της τάξεως των 2.084.642,24€, χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το ποσό, η φιλανθρωπία που με προσωπικό τρόπο ασκούν τα μέλη της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Επίσκοπος, οι Κληρικοί και οι χριστιανοί μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024