Έναρξη κατανυκτικών εσπερινών

Από την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018 και κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το απόγευμα, η Εκκλησία μας όρισε να τελείται η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, με τους ωραιότατους ύμνους πού ομιλούν περί νηστείας, μετανοίας, ταπεινοφροσύνης, ασκήσεως και καλλιεργούν στις ψυχές αγωνιστική και κατανυκτική δοξολογική διάθεση. Η Τοπική μας Εκκλησία, έχει την παράδοση να […]

12 Φεβρουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Από την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018 και κάθε Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής το απόγευμα, η Εκκλησία μας όρισε να τελείται η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, με τους ωραιότατους ύμνους πού ομιλούν περί νηστείας, μετανοίας, ταπεινοφροσύνης, ασκήσεως και καλλιεργούν στις ψυχές αγωνιστική και κατανυκτική δοξολογική διάθεση.

Η Τοπική μας Εκκλησία, έχει την παράδοση να τελεί τους Εσπερινούς αυτούς, δίδοντας παράλληλα την ευκαιρία στους πιστούς, να ακούσουν και το Λόγο του Θεού, μέσα από τα Εσπερινά Κηρύγματα.

Έτσι, την Κυριακή της Τυρινής 18 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 18.00 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, θα τελεσθεί ο Α´ Κατανυκτικός Εσπερινός, ο οποίος ονομάζεται και Εσπερινός της Συγγνώμης, επειδή κατά τη διάρκειά του, οι χριστιανοί ανταλάσσουν τον ασπασμό της αγάπης, συγχωρώντας ο ένας τον άλλον, πριν την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Οι υπόλοιποι Κατανυκτικοί Εσπερινοί, θα πραγματοποιούνται, ως συνήθως, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος κάθε Κυριακή και ώρα 18.00.

Το πρόγραμμα των Ομιλητών των Κατανυκτικών Εσπερινών, έχει ως ακολούθως:

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου (Τυρινής): ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου, (Ορθοδοξίας): ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Κυριακή 4 Μαρτίου (Β΄ Νηστειών): ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κυριακή 11 Μαρτίου (Γ΄ Νηστειών): ο Αρχιμανδρίτης π. Σιλουανός Πεπονάκης – Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών (18-3-2018) δεν θα τελεσθεί Κατανυκτικός Εσπερινός, γιατί αυτή την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η εορταστική εκδήλωση για την Εθνική Εορτή της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, από την Χορωδία – Ορχήστρα των νέων μας, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παύλου Κουρμπέτη, στην Σχολή Πεζικού Χαλκίδος (ώρα 18:00), με ομιλητή τον αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Καραμούζη – προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίων Αποστόλων Νέας Αρτάκης.

Επίσης, την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, η οποία φέτος συμπίπτει με την μεγάλη Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου), δεν θα τελεσθεί Κατανυκτικός Εσπερινός, γιατί αυτή την ημέρα θα πραγματοποιηθεί η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και, εν συνεχεία, ο Μέγας Εσπερινός για την Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024