Κραυγή απόγνωσης μέσα από τις φυλακές Χαλκίδας από το «δεξί χέρι» του Παλαιοκώστα

Με επιστολή του στο protothema.gr. Ο Κώστας Σαμαράς καταγγέλλει πως κρατείται παράνομα στη φυλακή και παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του δεν τον αφήνουν να βγει Κραυγή απόγνωσης μέσα από τις φυλακές του Κώστα Σαμαρά, του ανθρώπου που για χρόνια ήταν το δεξί χέρι του «φαντομά του θεσσαλικού κάμπου» Νίκου Παλαιοκώστα και έμεινε στην ιστορία […]

8 Φεβρουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με επιστολή του στο protothema.gr. Ο Κώστας Σαμαράς καταγγέλλει πως κρατείται παράνομα στη φυλακή και παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του δεν τον αφήνουν να βγει

Κραυγή απόγνωσης μέσα από τις φυλακές του Κώστα Σαμαρά, του ανθρώπου που για χρόνια ήταν το δεξί χέρι του «φαντομά του θεσσαλικού κάμπου» Νίκου Παλαιοκώστα και έμεινε στην ιστορία της παρανομίας για τις κινηματογραφικές του αποδράσεις. Ο γνωστός κρατούμενος μέσα από το κελί των φυλακών Χαλκίδας όπου μετήχθη πριν μερικές ημέρες από το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, με επιστολή στο protothema.gr καταγγέλλει πως κρατείται παράνομα στη φυλακή και παρόλο που έχει εκτίσει την ποινή του δεν τον αφήνουν να βγει έξω.

«Θέλω να καταγγείλω δημοσίως και απερίφραστα την παράτυπα και παράνομα παρατεινόμενη – συνεχιζόμενη κράτηση μου στη φυλακή όπου μέσω της προσωπικής μου κράτησης και στέρησης της ελευθερίας μου, έχουν παραβιαστεί εις βάρος μου και χωρίς να μου έχει δοθεί νόμιμη, λογική και σαφής απάντηση από τους υπευθύνους της κράτησης μου αυτής (διοικούντες το Ψ.Κ Κορυδαλλού, εισαγγελέα επόπτη και εισαγγελέα εκτελέσεως), πλήθος διατάξεων και νόμων, συνταγματικών ποινικών, δικονομικών και πειθαρχικών εκ μέρους τους. Διότι έχω προ καιρού εκτίσει όσες ποινές, στερητικές της ελευθερίας (κατά το άρθρο 51 του ποινικού κώδικα) δηλαδή κάθειρξης και φυλάκισης για κακουργήματα και πλημμελήματα μου είχαν  επιβληθεί στο παρελθόν (πριν την ύφ’ όρων απόλυση μου του 2004) και οι οποίες μου είχαν επιβληθεί προς αθροιστική- διαδοχική έκτιση, ειδικά μετά την ανάκληση της υφ΄ όρων απόλυσης μου το 2012 και την επαναφυλάκιση μου τότε προς έκτιση υπολοίπου 25ετούς κάθειρξης και αθροιστικών ποινών φυλάκισης για αποδράσεις (σ.σ αναφέρει αναλυτικά τις ποινές)” γράφει ο Κώστας Σαμαράς και στις επόμενες γραμμές συνεχίζει λέγοντας ότι είχε υποβάλλει αιτήσεις στα δικαστήρια ζητώντας να κάνει χρήση του δικαιώματος για τη μετατροπή των τελευταίων ποινών του σε χρηματικές. Αίτημα το οποίο μάλιστα έγινε δεκτό στις 21.6.17 από το δικαστήριο της Πάτρας με τον όρο ο κρατούμενος να καταβάλλει το ποσό σε 24 δόσεις εκ των οποίων έχει μέχρι στιγμής πληρώσει τις έξι. Παράλληλα όπως αναφέρει «Στις 22.6.17, ακολούθησε παραγγελία άμεσης αποφυλάκισης μου για αυτή την ποινή “εφόσον δεν κρατείται για άλλη αιτία” προς τη διεύθυνση του καταστήματος Κράτησης. Πλην όμως δεν ήταν δυνατό να αποφυλακιστώ ουσιαστικά και άμεσα καθότι εξέτια ακόμα την προτελευταία ποινή μου. Όμως στις 7.11.2017 εκδόθηκε και η δεύτερη απόφαση από το Τριμελές Εφετείο Κέρκυρας και ακολούθησε την επόμενη ημέρα και η σχετική παραγγελία αποφυλάκισης μου “αν δεν κρατείται για άλλη αιτία”».

Ο κρατούμενος αναφέρει ότι παρά τις θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων για την αποφυλάκιση του εξακολουθεί να παραμένει πίσω από τα κάγκελα. «Και όπως προανέφερα, στις 7.11.2017 όταν εκδόθηκε η καθόλα νόμιμη απόφαση μετατροπής της προτελευταίας προς έκτιση ποινής μου σε χρηματική και η περαιτέρω δοσοποίηση της και ακολούθησε και η εισαγγελική παραγγελία αποφυλάκισης μου, εγώ είχα ήδη εκτίσει όλες τις προηγούμενες στη σειρά αθροιστικές ποινές και μάλιστα εκείνη την χρονική στιγμή εξέτια και την προτελευταία σε βάρος μου επιβληθείσα ποινή. Πλην όμως ούτε τότε αποφυλακίστηκα, ούτε μέχρι σήμερα έχω αποφυλακιστεί και συνεχίζεται παράτυπα και παράνομα η κράτηση μου». Κλείνοντας την επιστολή του, αναφέρει ότι έχει καταθέσει μηνύσεις σε βάρος όλων όσων θεωρεί υπεύθυνους για την παράνομη κράτηση του για παράβαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024