Το «δασικό χωριό Λιβαδάκι» στην τοποθεσία Μεγάλη Κάψη

Στην ανατολική πλευρά του Τυμφρηστού με θέα το Μαλιακό Κόλπο, το χιονισμένο Βελούχι, την Οίτη και τα Βαρδούσια, βρίσκεται ένα αλπικό λιβάδι με έλατα, καστανιές και βελανιδιές και πολλά νερά. Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο βρίσκεται το «δασικό χωριό Λιβαδάκι», ένα ολοκληρωμένο μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού, που συνδυάζει διαμονή σε ξύλινα σπιτάκια με δραστηριότητες στη φύση […]

26 Φεβρουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στην ανατολική πλευρά του Τυμφρηστού με θέα το Μαλιακό Κόλπο, το χιονισμένο Βελούχι, την Οίτη και τα Βαρδούσια, βρίσκεται ένα αλπικό λιβάδι με έλατα, καστανιές και βελανιδιές και πολλά νερά. Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο βρίσκεται το «δασικό χωριό Λιβαδάκι», ένα ολοκληρωμένο μοντέλο εναλλακτικού τουρισμού, που συνδυάζει διαμονή σε ξύλινα σπιτάκια με δραστηριότητες στη φύση για όλη την οικογένεια

Σε τρεισήμισι περίπου ώρες από την Αθήνα, στην τοποθεσία Μεγάλη Κάψη, το «δασικό χωριό Λιβαδάκι» είναι μια πολύ καλή επιλογή για οικογένειες και μεγάλες παρέες με παιδιά, ακόμα κι αν οι προτιμήσεις «της ομάδας» διαφέρουν. Όσοι δεν θέλουν να μετακινηθούν καθόλου, ούτε και για φαγητό, μπορούν να χαλαρώσουν στα γεμάτα θαλπωρή ξύλινα σπιτάκια και το φιλόξενο χώρο του εστιατορίου πίνοντας ζεστά ροφήματα ή χειμωνιάτικα ποτά, αγναντεύοντας την πανέμορφη θέα και παίρνοντας ανάσες φρέσκου βουνίσιου αέρα. Όσοι δε, θέλουν να ζήσουν μια περιπέτεια και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε αθλήματα στη φύση, συνοδεία έμπειρων εκπαιδευτών, μπορούν εντός του δασικού χωριού να κάνουν αναρρίχηση σε τεχνητή πίστα, rappel, τοξοβολία, Flying Fox, μάθημα και αγώνες προσανατολισμού και ορεινή ποδηλασία. Για τα μικρότερα παιδιά, νοικιάζονται ποδήλατα (ναι, δεν χρειάζεται να τα κουβαλήσετε!) και διοργανώνονται μαθήματα βασικών αρχών ασφάλειας στο βουνό. Οι οδηγοί βουνού μπορούν να συνοδεύσουν κατόπιν συνεννόησης όλη την οικογένεια σε πεζοπορικές διαδρομές από 1 έως και 5 ώρες, με μαθήματα επιβίωσης, αναγνώρισης ιχνών ζώων και πουλιών, βοτάνων, μανιταριών και δέντρων στα μονοπάτια της περιοχής που βρίσκεται στα όρια της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας.

Όσοι αναζητούν ακόμα περισσότερη περιπέτεια και νέες εμπειρίες και είναι διατεθειμένοι να «απομακρυνθούν» περισσότερο από το δασικό χωριό, σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους, μπορούν να κάνουν Rafting στον Ταυρωπό (2ου βαθμού) και τον Τρικεριώτη (3ου βαθμού), Canoe στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και Canyoning στο φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και του Βόθωνα. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να διασχίσουν τη μοναδική στην Ελλάδα Via Ferrata, να συνοδευτούν με jeep στο φαράγγι «Πανταβρέχει», καθώς και να κάνουν μαθήματα ορειβασίας και ορειβατικού σκι στο χιονοδρομικό του Βελουχιού. Οι οδηγοί βουνού και οι εκπαιδευτές του δασικού χωριού θα σας κατατοπίσουν σχετικά με όλες τις δυνατότητες που παρέχονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών που υπάρχουν στην παρέα.

Σε κοντινή απόσταση από το «δασικό χωριό Λιβαδάκι», βρίσκεται το Καρπενήσι και το χιονοδρομικό κέντρο του Βελουχιού, το Κεφαλόβρυσο με το μνημείο της μάχης και το όμορφο πάρκο, το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, το Μικρό και το Μεγάλο χωριό και την Ιερά Μονή Προυσιώτισσας.

Και Summer camp

Το καλοκαίρι το «Λιβαδάκι» φιλοξενεί multi-activity camp για νέους και παιδιά, ένα 15νθήμερο πρόγραμμα εναλλακτικών διακοπών με πλούσιο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αθλημάτων βουνού. Οι μαθητές (Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου) εκπαιδεύονται στους κανόνες ασφάλειας και κίνησης στο βουνό, μελετούν το δασικό οικοσύστημα, εμβαθύνουν στη μυθολογία της περιοχής, γνωρίζουν τα αλπικά λιβάδια και την ορεινή κτηνοτροφία, επισκέπτονται τις στάνες των Σαρακατσαναίων και μαθαίνουν να ερμηνεύουν τους γεωλογικούς σχηματισμούς και τη δημιουργία των πηγών.

Για την απαραίτητη στάση στο δρόμο

Όσοι ταξιδεύετε από Αθήνα μπορείτε να κάνετε στάση για να ξεπιαστείτε στις Θερμοπύλες. Κι επειδή το τερπνόν, καλό είναι να συνδυάζεται με το ωφέλιμο, επισκεφτείτε τον ιστορικό αυτό τόπο, φανταστείτε τα «Στενά» και το πεδίο της Μάχης μεταξύ Ελλήνων και Περσών και επισκεφτείτε το Μνημείο του Λεωνίδα και τα θερμά Λουτρά λίγο παρακάτω.

Όσοι ταξιδεύετε από τη Θεσσαλονίκη, μια στάση θα ήταν χρήσιμη στο πάρκο «Παυσίλυπο» της Καρδίτσας, με τα όμορφα παγόνια, όπου μπορείτε να φάτε κάτι ελαφρύ και τα παιδιά να κινηθούν ελεύθερα πριν μπουν ξανά στο αυτοκίνητο για το πιο «δύσκολο» κομμάτι της διαδρομής. Ειδικά αν τα παιδιά σας ζαλίζονται στις στροφές, φροντίστε να έχουν τρέξει και «ξεσαλώσει» τόσο ώστε να κοιμηθούν μέχρι το δασικό χωριό.

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του δασικού χωριού www.dasiko.gr. Για περισσότερες ιδέες για βόλτες και ταξίδια με παιδιά, ταξιδέψτε μαζί με το www.mamakita.gr και ακολουθήστε τη σελίδα στο Facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024