Η ΝΔ αντιδρά στην προσπάθεια διάσπασής της

Η καρατόμηση του Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη ΝΔ. Αποκάλυψε το βαθύ ρήγμα καραμανλικών και ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση και επιβεβαίωσε αυτό που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της παράταξης: ότι τα καραμανλικά στελέχη δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν το γεγονός ότι ο Κυριάκος […]

11 Φεβρουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η καρατόμηση του Ευάγγελου Αντώναρου, πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη ΝΔ.

Αποκάλυψε το βαθύ ρήγμα καραμανλικών και ηγεσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση και επιβεβαίωσε αυτό που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της παράταξης: ότι τα καραμανλικά στελέχη δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχθούν το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ και όχι ο εκλεκτός τους υποψήφιος, ή το γεγονός ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη προηγείται 10 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Καραμανλικοί κατά Μητσοτάκη, μέσω Αδωνι

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στην αναμέτρηση του 2015, δεν σταμάτησε τα τελευταία χρόνια να ασκεί κριτική στην ηγεσία της ΝΔ, να επιτίθεται στα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος ενώ σε κάποιες αναρτήσεις του στα social media έφτασε στο σημείο να επαινεί τις ικανότητες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα!

Το κλίμα ήταν ιδιαιτέρως βαρύ για τον Ευάγγελο Αντώναρο στη ΝΔ από την περίοδο που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς και κυρίως μετά την μεταγραφή του Άδωνη Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη από το ΛΑ.Ο.Σ στην κεντροδεξιά παράταξη. Τα σχόλια του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ιδιαιτέρως καυστικά και επικριτικά εναντίον του πρώην πρωθυπουργού για τους χειρισμούς του.

Η ανάρτησή του που ξεχείλισε το ποτήρι στη ΝΔ και αποτέλεσε αιτία για την διαγραφή του ήταν αυτή στην οποία άφηνε υπονοούμενα ότι στελέχη του κόμματος εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis. Xρησιμοποίησε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, -«σεξιστής, δοτός αντιπρόεδρος»-, και τον καλούσε να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου.

Οι άριστες σχέσεις με Παυλόπουλο και Παπαγγελόπουλο

Ο Ευάγγελος Αντώναρος δεν κρύβει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει τόσο με τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δύο από τους κορυφαίους πυλώνες του «καραμανλισμού». Άλλωστε και οι τρεις συνεργάστηκαν στενά την περίοδο επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος στηρίζει δημόσια τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν από τους πρώτους που βγήκαν μπροστά όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την αντιπαράθεση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής της ΝΔ, ήταν ο μόνος από το κόμμα που δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η στάση του Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές  είχε ταχθεί υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (όπως και ο Κώστας Καραμανλής), δεν άλλαξε απέναντι στη νέα ηγεσία του κόμματος και επιδεινώθηκε όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στην θέση του αντιπροέδρου τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στις αναρτήσεις του στα social media τον χαρακτήριζε «μουσαφίρη», ασκούσε κριτική στους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Άδωνη Γεωργιάδη. Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η θέση του στο ζήτημα της Novartis, η οποία δεν άφηνε πολλά περιθώρια στον πρόεδρο της ΝΔ.

Ενημερώθηκε ο Καραμανλής για την διαγραφή

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής ενημερώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, η οποία αποτελεί προειδοποιητικό μήνυμα του προέδρου της ΝΔ προς όσους υπονομεύουν την ενότητα της παράταξης και …λοξοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόγειοι δεσμοί ΣΥΡΙΖΑ-καραμανλικών

Οι υπόγειοι δεσμοί ΣΥΡΙΖΑ και καραμανλικών είναι ένα θέμα που συζητείται ανοιχτά στην ΝΔ, αν και δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, παρά μόνο αποχρώσες ενδείξεις. Το γεγονός ότι δύο στενοί συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή ζήτησαν την παραίτηση του Αδωνι Γεωργιάδη, ο κ. Αντώναρος και ο πρώην υπουργός Γιώργος Βλάχος, με αφορμή την δήθεν εμπλοκή του στο θέμα Novartis, την ώρα που δεν έχει ακόμη τίποτα αποδειχθεί, προβλημάτισε σοβαρά την ηγεσία του κόμματος. Η φρασεολογία Αντώναρου έδωσε αφορμή για τη διαγραφή του, αλλά δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι, αν απειληθεί η ενότητα η ΝΔ.

Εξάλλου, πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ και την επίσης «καραμανλική» Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έκανε σοβαρούς υπαινιγμούς εναντίον του Αδωνι Γεωργιάδη, για δήθεν εμπλοκή του στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, παίρνοντας ουσιαστικά το μέρος του υπουργού Παύλου Πολάκη. Οπως εξηγούν κύκλοι της ΝΔ, οι καραμανλικοί θέλουν ουσιαστικά να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητώντας τα στελέχη του.

Προβληματισμός στο περιβάλλον Καραμανλή

Στο περιβάλλον Καραμανλή επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός. Είναι ενδεικτικό ότι επιστρατεύτηκε ο έτερος «καραμανλικός» Θοδωρής Ρουσόπουλος για να υπερασπιστεί τον Αδωνι Γεωργιάδη -και εμμέσως τον Κυριάκο Μητσοτάκη- στην υπόθεση Novartis για να σβήσει προσωρινά η φωτιά.

Στη δήλωσή του, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος κάνει ανοιχτά λόγο για «εμφύλιο στο κόμμα» (εννοεί προφανώς «καραμανλικών-μητσοτακικών) και καλεί όλους σε ενότητα απέναντι στο θέμα που άνοιξε με την Novartis.

«Έχω να κάνω έκκληση στους συναδέλφους μου, στους φίλους μου και στους ανθρώπους στους οποίους πορευτήκαμε και πορευόμαστε μαζί. Στις στιγμές αυτές ένα κόμμα οφείλει να είναι ενωμένο. Αυτή δυστυχώς η αντίληψη που υπήρχε και υπάρχει σε ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. , την οποία έζησα στην πλάτη μου και ζουν σήμερα άλλοι φίλοι και συνάδελφοι, πολιτικά στελέχη σε υψηλές θέσεις του κόμματος , αυτή η αντίληψη της ανθρωποφαγίας θα πρέπει να είναι μακριά από το κόμμα. Πρέπει η ΝΔ ως συντεταγμένο κόμμα να πάρει κάτι ως παράδειγμα από το ΣΥΡΙΖΑ. H ΝΔ έχει μια πολιτική που είναι απαραίτητη για την επόμενη ημέρα στον τόπο και εκεί πρέπει όλοι να επικεντρωθούν. Αν υπάρξει εμφύλιος στο κόμμα το οποίο υπηρετώ αυτό θα είναι εις βάρος μας. Η έκκλησή μου είναι προς τους συναδέλφους μου να μην παίξουν το παιχνίδι εκείνων που θέλουν να τη διαλύσουν ή να τη διαιρέσουν», δήλωσε.

Θέση υπέρ του Αδωνι Γεωργιάδη και της ενότητας της ΝΔ πήρε και ο επίσης «καραμανλικός» Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος έψεξε τον πρώην υπουργό Γιώργο Βλάχο που ζήτησε την παραίτηση του Αδωνι Γεωργιάδη από την θέση του αντιπροέδρου, πριν το ζήτημα Novartis διαλευκανθεί και πριν αποδειχθεί αν η δικογραφία είναι «σκευωρία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτωπο και με τον Αβραμόπουλο

Ενα ιδιότυπο μέτωπο άνοιξε με τον Κώστα Καραμανλή και ο Ελληνας επίτροπος και πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Επίτροπος είδε το όνομά του να φιγουράρει πρώτο στη λίστα των εμπλεκομένων στην υπόθεση Novartis, χωρίς αποδείξεις, και αντέδρασε έντονα, ενώ στόχευσε έμμεσα και τον πρώην πρωθυπουργό.

Είναι προφανές ότι η εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού, του Αντώνη Σαμαρά, ενός εν ενεργεία Επιτρόπου στην ΕΕ, του κ. Αβραμόπουλου και του νυν αντιπροέδρου της ΝΔ, Αδωνι Γεωργιάδη, στην υπόθεση Novartis αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για την αξιωματική αντιπολίτευση. Προβλημάτισε πολλούς στη ΝΔ, και όχι μόνο, το γεγονός ότι από τη δικογραφία Novartis εξαιρούνται τόσο ο κ. Καραμανλής, όσο και ο Γιώργος Βλάχος και άλλοι καραμανλικοί υπουργοί της τότε κυβέρνησης, ενώ στοχεύονται αποκλειστικά πολιτικά πρόσωπα που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για «αλητήριους» και «συκοφάντες», και δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά και θα φέρει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα. δεν δίστασε να βάλει στο κάδρο της Novartis και τον Κώστα Καραμανλή για το ζήτημα των μαζικών αντιγριπικών εμβολίων, για τα οποία κατηγορείται στην δικογραφία: «Τι ήταν ο Καραμανλής, κανένα παιδάκι να μην καταλαβαίνει;», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στα γραφεία της Κομισιόν, στην Αθήνα. Απαντούσε έτσι στον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη», ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο αθωώνοντας τον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι ο τότε υπουργός Υγείας τον «παρέσυρε, εν αγνοία του».

Δεν είναι όμως μόνο οι καραμανλικοί που υπονομεύουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Υπάρχουν και οι Σαμαρικοί, ή πιο ακριβέστερα αυτοί που θεωρούν ότι το κόμμα τους ανήκει και αντιδρούν σε κάθε τι μη δεξιό!!! Αυτοί καθυβρίζουν καθημερινά την ηγεσία και υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ουσιαστικής ανάκτησης πρωτοβουλιών που επιχειρείται από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ίσως το διήμερο που θα βρίσκεται στην Εύβοια για περιοδεία ο αρχηγός του κόμματος να δώσει απάντηση στους επικριτές του. Αυτό όμως που μουδιάζει τους φίλους και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, είναι το πώς χρησιμοποιούν ορισμένοι τη θέση τους για να καλύψουν δικές τους ευθύνες. Αυτά προβληματίζουν τον κόσμο και αντί να τον απομακρύνουν, όπως επιθυμούν οι ίδιοι, τον πεισμώνουν και στηρίζουν την παράταξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024