Οι καθυστερήσεις μειώνουν τις αποτιμήσεις εταιρειών, όπως αυτή της ΣΕΛΜΑΝ

Η αποτίμηση των 26 εκατ. ευρώ για την έκταση των 400 στρεμμάτων της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό, η οποία θα εκπλειστηριαστεί τον επόμενο μήνα, ενδεχομένως να φαντάζει χαμηλή για όσους κάνουν λόγο για τις σημαντικές προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης που συγκεντρώνει η εν λόγω τοποθεσία. Άλλωστε, στο παρελθόν, η αξία της έκτασης, όπου φιλοξενούνταν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις […]

14 Φεβρουαρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η αποτίμηση των 26 εκατ. ευρώ για την έκταση των 400 στρεμμάτων της ΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό, η οποία θα εκπλειστηριαστεί τον επόμενο μήνα, ενδεχομένως να φαντάζει χαμηλή για όσους κάνουν λόγο για τις σημαντικές προοπτικές τουριστικής αξιοποίησης που συγκεντρώνει η εν λόγω τοποθεσία.

Άλλωστε, στο παρελθόν, η αξία της έκτασης, όπου φιλοξενούνταν οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ξυλείας και παραμένουν και σήμερα κτίσματα 121 στρεμμ., είχε εκτιμηθεί ακόμη και σε 60 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα πάντως με φορείς της αγοράς ακινήτων, εάν υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου και επομένως και συμμετοχής στον πλειστηριασμό, που έχει οριστεί για την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, και ώρα 11:00 π.μ., αυτό θα εκφραστεί στο μεταγενέστερο στάδιο, προκειμένου η τιμή πρώτης προσφοράς να υποχωρήσει περαιτέρω.

Ο λόγος δεν είναι μόνο καθαρά οικονομικός, αλλά αφορά και το πολύ υψηλό επενδυτικό ρίσκο που ενέχει η ανάπτυξη μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα. Ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να συνεκτιμήσει στην προσφορά του, το κόστος σε χρόνο και χρήμα που συνοδεύει τη διαδικασία αδειοδότησης τέτοιων ακινήτων, όπως επίσης και τις προσφυγές που κατά κανόνα συνοδεύουν τις εγκριτικές πράξεις της διοίκησης (π.χ. μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.τ.λ.).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024