Η «Λητώ» έντυσε στα λευκά Δυτική Φθιώτιδα και Καρπενήσι

0

Η νέα αυτή κακοκαιρία, με την εισβολή ψυχρών αέριων μαζών, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα (πιθανό είναι να ντυθεί στα λευκά και η πόλη της Θεσσαλονίκης) και απότομη μείωση της θερμοκρασίας,

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο ονομάζεται «Λητώ», θα προκαλέσει νέα επιδείνωση του καιρού αρχικά στο Ιόνιο ενώ στη συνέχεια και στην υπόλοιπη χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και σε περιοχές της βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η «Λητώ» θα κινηθεί γρήγορα ανατολικά-βορειοανατολικά με αποτέλεσμα τη γρήγορη βελτίωση του καιρού μέσα στη Δευτέρα. Από χθες το βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η «Λητώ» κινούμενη γρήγορα προκαλεί βροχές και καταιγίδες οι οποίες σε Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Στερεά, Ήπειρο και στα νησιά του Ιονίου είναι ισχυρές.

Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν σταδιακά ολόκληρη τη χώρα με κατά τόπους έντονα φαινόμενα.

Χιόνι και σε Φθιώτιδα και Καρπενήσι

Στα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας, καθώς επίσης και στην Ευρυτανία η χιονόπτωση ξεκίνησε από το Σάββατο.

Σήμερα, η Κεντρική Ελλάδα ξύπνησε με έντονες χιονοπτώσεις σε όλους τους ορεινούς της όγκους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο προς Δομοκό, Καρπενήσι και Άμφισσα.

Τα περισσότερα προβλήματα υπάρχουν στο Δομοκό και στο «16», παρά το γεγονός ότι στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα ήδη από χθες. Πριν ξημερώσει στο σημείο βρέθηκαν πέντε μηχανήματα και θα ενισχυθεί κι άλλο το δίκτυο όσο διαρκεί η χιονόπτωση.

Στον δρόμο Λαμίας – Δομοκού η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των φορτηγών, ενώ αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα από το 14ο χιλιόμετρο. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στον δήμου Δομοκού.

Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα που κινούνται από την Λαμία προς το Καρπενήσι από το 58ο χιλιόμετρο, στο ύψος του Τυμφρηστού.

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα και στη Ράχη Τυμφρηστού που το χιόνι ξεπέρασε ήδη τους 20 πόντους. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι το χιόνι είναι μαλακό και διεξάγεται η κυκλοφορία με χαμηλές ταχύτητες ακόμη και χωρίς αλυσίδες αν και υπάρχει σχετική σήμανση.

Ομοίως τα προβλήματα προς Μπράλο όπου ενεργούν και εκεί συνεχώς μηχανήματα για να κρατηθεί το οδόστρωμα καθαρό.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Δημήτρη Τζιαχρήστα, «δεν θα λειτουργήσουν τα  σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Δημοτικών Ενοτήτων Δομοκού, Θεσσαλιώτιδας  και Ξυνιάδος του Δήμου Δομοκού, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018 από τις 7:00π.μ. και μέχρι τη λήξη της ημέρας,  λόγω χιονόπτωσης και  χαμηλών θερμοκρασιών στην περιοχή». Κλειστά τα σχολεία και στο Καρπενήσι.

Ξανά προβλήματα στον Σταυρό

Επίσης, για δύο περίπου ώρες μηχάνημα της Περιφέρειας προσπαθούσε να καθαρίσει το οδόστρωμα στην περιοχή του Σταυρού πριν την αερογέφυρα, όπου ξανά ο λόφος βρέθηκε μέσα στο δρόμο.

Χρειάστηκε και η βοήθεια της Πυροσβεστικής για να πλύνει το οδόστρωμα ώστε να μην είναι επικίνδυνη η διέλευση των οχημάτων.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση