Δασικοί χάρτες: Μειώνεται το τέλος έκδοσης πιστοποιητικού

Μειώνεται δραστικά το τέλος για την έκδοση πιστοποιητικού για τις περιοχές όπου έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης. Το τέλος αφορά στο πιστοποιητικό που επισυνάπτεται σε συμβόλαια ή άλλες πράξεις από τον συμβολαιογράφο και ήταν μέχρι σήμερα κλιμακούμενο, ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου. Παράλληλα η αρμοδιότητά για την έκδοσή του παραμένει στις Διευθύνσεις Δασών και […]

9 Μαρτίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μειώνεται δραστικά το τέλος για την έκδοση πιστοποιητικού για τις περιοχές όπου έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης. Το τέλος αφορά στο πιστοποιητικό που επισυνάπτεται σε συμβόλαια ή άλλες πράξεις από τον συμβολαιογράφο και ήταν μέχρι σήμερα κλιμακούμενο, ανάλογα με την έκταση του οικοπέδου.

Παράλληλα η αρμοδιότητά για την έκδοσή του παραμένει στις Διευθύνσεις Δασών και για τις περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί, αντί των κτηματολογικών γραφείων σήμερα.

Όπως ορίζει η νομοθεσία, στις πράξεις που συντάσσουν οι συμβολαιογράφοι για τις περιοχές όπου έχει κυρωθεί ο δασικός χάρτης, πρέπει να μνημονεύεται υποχρεωτικά ο δασικός ή μη χαρακτήρας της έκτασης. Το πιστοποιητικό αυτό, που εκδίδεται από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της Διεύθυνσης Δασών κάθε περιοχής κόστιζε μέχρι σήμερα από 40 ευρώ (για εκτάσεις έως ένα στρέμμα) μέχρι 1.250 ευρώ (για εκτάσεις άνω των 300 στρεμμάτων).

Με νεότερη απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, το τέλος περιορίζεται στα 20 ευρώ ανεξαρτήτως εμβαδού της έκτασης. Δίνεται μάλιστα και η δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής του (μέσω τραπεζικού λογαριασμού). Παράλληλα αλλάζει η αρχή που το εκδίδει: το πιστοποιητικό θα παρέχεται από τις Διευθύνσεις Δασών σε όλες τις περιπτώσεις και όχι από τα κτηματολογικά γραφεία (όπως προβλεπόταν για τις περιοχές όπου είχε ολοκληρωθεί και η κτηματογράφηση).

Τα έσοδα από το τέλος καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου και θα χρησιμοποιηθούν αρχικά για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών και κατόπιν για έργα προστασίας των δασών. Μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί το 32% των δασικών χαρτών της χώρας, ενώ ακόμα 17% θα κυρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
29 Μαρτίου 2024