Μνημόσυνο για τον Μητροπολίτη Χαλκίδας Χρύσανθο Προβατά

Το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018 στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα), της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας επί τη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας, αφού ο κτήτοράς του Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας κυρός Χρύσανθος Προβατάς (1907-1921) το αφιέρωσε ταυτόχρονα στη Θεοτόκο και στους Αγίους Χρύσανθο […]

19 Μαρτίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου 2018 στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα), της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας επί τη μνήμη των αγίων Μαρτύρων Χρυσάνθου και Δαρείας, αφού ο κτήτοράς του Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας κυρός Χρύσανθος Προβατάς (1907-1921) το αφιέρωσε ταυτόχρονα στη Θεοτόκο και στους Αγίους Χρύσανθο και Δαρεία.

Στον Εσπερινό έλαβαν μέρος οι εφημέριοι της ενορίας Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Καλύβας και Πρωτοπρεσβύτερος π. Ηλίας Αγιαννίτης, ενώ στο κήρυγμά του ο π. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στο βίο των αγίων μαρτύρων.

Την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία και το μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χαλκίδος και Καρυστίας κυρού Χρυσάνθου, με την συλλειτουργία των παραπάνω Κληρικών και του Διακ. Ευγενίου Τσάλλα και την συμπροσευχή του Διακ. Πορφυρίου Γερμανού.

Κατά την εόρτια ομιλία του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τιμωμένους Αγίους, όπως και στην προσωπικότητα του εμμέσου προκατόχου του κυρού Χρυσάνθου Προβατά, ο οποίος γεννήθηκε στο χωριό Καβαλούρι της Κέρκυρας το 1869, υπηρέτησε ως Εφημέριος στο Μπρίντεζι της Ιταλίας, στη συνέχεια στην Κέρκυρα και κατόπιν ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Γαλατάκη Ευβοίας, ενώ στις 13 Ιουλίου 1907 χειροτονήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Επίσκοπος Χαλκίδος και Καρυστίας, όπου και αρχιεράτευσε μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 1921, οπότε και εκοιμήθη εν Κυρίω. Ο τάφος και η προτομή του μακαριστού Ιεράρχου ευρίσκονται στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού.

Στην ιερά Πανήγυρη έψαλε θαυμάσια ο διακονών ως άμισθος ιεροψαλτης του Ι. Ναού, εξ Ίμβρου καταγόμενος  ιατρός καρδιολόγος κ. Χριστοφόρος Σωφρονίου, Άρχων Υπομνηματογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024