Από τη Χαλκίδα, με αγάπη για το CrossFit

Μία συζήτηση με τον Λεωνίδα Δημητράκη, head judge του Athens Throwdown 2018, ιδιοκτήτη του CrossFit Chalkida και έναν από τους κορυφαίους Ελλήνες αθλητές στο χώρο του CrossFit. Πώς ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το CrossFit; Δεδομένου ότι εργαζόμουν για χρόνια ως γυμναστής και προπονητής, μέσα από τη δουλειά μου κατάφερα να το γνωρίσω και αμέσως […]

28 Μαρτίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Μία συζήτηση με τον Λεωνίδα Δημητράκη, head judge του Athens Throwdown 2018, ιδιοκτήτη του CrossFit Chalkida και έναν από τους κορυφαίους Ελλήνες αθλητές στο χώρο του CrossFit.

Πώς ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με το CrossFit;

Δεδομένου ότι εργαζόμουν για χρόνια ως γυμναστής και προπονητής, μέσα από τη δουλειά μου κατάφερα να το γνωρίσω και αμέσως ταίριαξε στη φιλοσοφία μου. Στη φιλοσοφία μου όχι μόνο ως προπονητής αλλά και σαν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης και για εμένα τον ίδιο ως αθλητή. Κάπως έτσι δεν άργησα να πάρω μέρος στους πρώτους μου αγώνες και να ξεκινήσω τη συστηματική ενασχόλησή μου με το σπορ.

Ποια θεωρείς τη σημαντικότερη στιγμή σου στο χώρο και ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα;

Πέρα από τις αγωνιστικές συγκινήσεις, αναμφίβολα η δημιουργία του Box CrossFit Chalkida το 2014 ήταν σίγουρα μια πολύ δυνατή στιγμή για εμένα. Στον αντίποδα, δεν θα επέλεγα μία συγκεκριμένη δυσκολία, αλλά την πρόκληση να θυμίζω στον εαυτό μου και να προσπαθώ να γίνομαι καθημερινά η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου σε όλα τα επίπεδα: ως προπονητής, ως αθλητής, ως οικογενειάρχης.

Πώς υποδέχεσαι έναν νέο αθλούμενο που έρχεται για πρώτη φορά στο χώρο σου;

Πάντοτε προσπαθώ να τον ακούσω ώστε να καταλάβω τι ζητάει – από πλευράς μου μεταξύ αυτών που θέλω να γνωρίζω είναι με τι έχει ασχοληθεί στο παρελθόν καθώς και για ποιο λόγο αποφάσισε να έρθει τώρα και όχι νωρίτερα στο γυμναστήριο. Έπειτα θέτουμε μαζί τους στόχους του και περνάμε από μια περίοδο ένταξης σε ειδικά τμήματα ώστε να έχει τον απαραίτητο χρόνο για να εγκλιματιστεί. Άποψή μου είναι πως όλοι μπορούν να ασχοληθούν με το CrossFit, αρκεί να υπάρχει επαγγελματική προσέγγιση και σωστή προσαρμογή.

Από ποια ηλικία κι έπειτα θεωρείς ότι μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το CrossFit;

Από 7 ετών και έπειτα ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει να γυμνάζεται μέσα από το CrossFit. Αξιοποιώντας το παιχνίδι, μπορεί να φτιάξει τις βάσεις ώστε αργότερα να γίνει ένας υγιής ενήλικας ή ακόμα και αθλητής.

Πόσες φορές την εβδομάδα προπονείσαι εσύ ο ίδιος και από τι αποτελείται η προπόνησή σου;

Προπονούμαι 6-8 φορές την εβδομάδα, αναλόγως την προπονητική περίοδο. Η δομή της προπόνησής μου αλλάζει ανάλογα το αγωνιστικό πρόγραμμα, παρόλα αυτά σίγουρα θα αφιερώσω κάποιες προπονήσεις μου στην άρση βαρών, στην ενόργανη γυμναστική και στη βελτίωση της αερόβιας ικανότητας.

Αν δεν είχες ανακαλύψει το CrossFit, με τι πιστεύεις ότι θα είχες ασχοληθεί;

Είμαι ένας άνθρωπος που δεν έχω σταματήσει να γυμνάζομαι από μικρό παιδί. Εάν δεν έκανα CrossFit, τότε θα έκανα κάποιο είδος πάλης που είναι και η άλλη μεγάλη μου αγάπη. Ασχολούμαι με την πάλη περίπου 23 χρόνια και τώρα είμαι προπονητής σε αγωνιστικές ακαδημίες, παράλληλα με το CrossFit.

Πώς βλέπεις την εξέλιξη του CrossFit στην πόλη της Χαλκίδας;

Υπάρχει μια δυναμική διάθεση του κόσμου να γνωρίσει το CrossFit. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι μπαίνουν στο γυμναστήριο και αυτό είναι κάτι που σίγουρα σε κάνει χαρούμενο, ταυτόχρονα όμως σου δημιουργεί και την πρόκληση να μάθεις σε αυτόν τον κόσμο να κάνει την άσκηση μια δια βίου συνήθειά του και όχι μόνο ένα μέσο να χάσει λίγα κιλά πριν το καλοκαίρι. Παρόλα αυτά τα νούμερα δείχνουν πως ο πυρήνας των ανθρώπων που γυμνάζεται συστηματικά, μεγαλώνει.

Φέτος θα σε δούμε στο Athens Throwdown σε έναν διαφορετικό ρόλο, όχι του αθλητή ή του προπονητή αλλά του Head Judge. Τι να περιμένουμε;

Είναι κάτι που θα ήθελα πολύ να βιώσω. Σίγουρα όταν είσαι κομμάτι του μεγαλύτερου event στη χώρα με συμμετοχές κορυφαίων αθλητών, είναι μεγάλη χαρά. Την ίδια στιγμή ωστόσο είναι και ευθύνη, αφού καλούμαστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για έναν καλό αγώνα. Αυτό που θα προσπαθήσουμε εγώ και η ομάδα μου θα είναι να είμαστε δίκαιοι, έχοντας όμως στο μυαλό μας να βοηθήσουμε τους αθλητές ώστε να μην κάνουν λάθη. Έχω βρεθεί στη θέση τόσο του αθλητή όσο και του προπονητή σε αντίστοιχη περίπτωση, οπότε γνωρίζω πως θα πρέπει να είναι ένας σωστός Judge.

Δημοσιεύθυκε στο www.redbull.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Μαρτίου 2024