Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο

0

Την υποστολή της ελληνικής σημαίας από τη βραχονησίδα «Ανθρωποφάς» ισχυρίζεται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε σημερινές του δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από την Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στο Αιγαίο με την Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο και για αύξηση των παραβιάσεων.

Τόνισε ακόμη ότι γίνονται ενέργειες από ελληνικής πλευράς, αντίστοιχες με αυτές της περίπτωσης των Ιμίων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπήρξε προσπάθεια να «ανέβει» ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, και οι αρχές της τουρκικής ακτοφυλακής «επενέβησαν καταλλήλως και έχουν αφαιρέσει τη σημαία από εκεί».

Η Hurriyet από την πλευρά της αναφέρει ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε την ελληνική σημαία από μια βραχονησίδα ανοιχτά της πόλης Didim, που ανήκει στην επαρχία του Αϊδινίου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι κάποιες φορές η Ελλάδα προβαίνει σε δραστηριότητες οι οποίες αυξάνουν την ένταση στη θάλασσα του Αιγαίου, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό προκαλεί την προσοχή ότι έχουν αυξηθεί αυτές οι παραβιάσεις. «Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός στις δηλώσεις του «συστήνει» στην Ελλάδα να μείνει μακριά από προκλητικές ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και να κινείται σύμφωνα με το δίκαιο καλής γειτονίας. «Να μην θεωρεί κανείς ότι θα υποχωρήσουμε», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό από την ιστοσελίδα samos24.gr, ότι την Παρασκευή 13 Απριλίου τρεις Έλληνες ύψωσαν στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων, την ελληνική σημαία. Το δημοσίευμα μάλιστα συνοδεύεται από φωτογραφίες:

Η εν λόγω βραχονησίδα «Ανθρωποφάς» είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών. Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Αμφισβητεί προς το παρόν το υπουργείο Άμυνας

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλώνει προς το παρόν πως αμφισβητεί το περιστατικό.  Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλώνουν ότι υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Δεν γνωρίζουν ακόμη αν είναι αληθινή η φωτογραφία που έχει δημοσιευθεί σε κάποια μέσα και δείχνει τρεις νεαρούς με μία ελληνική σημαία σε κάποια περιοχή, δεν ξέρουν ούτε πότε έχει τραβηχθεί αυτή η φωτογραφία, δεν ξέρουν ούτε ποιοι είναι αυτοί που απεικονίζονται, ούτε αν πρόκειται για ελληνικό έδαφος ή όχι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, δεν έχει πιστοποιηθεί οποιαδήποτε κίνηση από πλευράς σκαφών προς την περιοχή των «Ανθρωποφάγων», η οποία όπως αναφέρουν από το ΥΕΘΑ, είναι πολύ μέσα στην ελληνική επικράτεια επομένως οποιαδήποτε κίνηση προς το συγκεκριμένο νησί θα είχε καταγραφεί, έτσι όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γιλντιρίμ τίθενται υπό αμφισβήτηση από την ελληνική πλευρά και τελούν υπό διερεύνηση ακόμη.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση