Κ. Μητσοτάκης: Θα επαναφέρω άμεσα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο στους ΟΤΑ

Τη δέσμευσή του ότι θα επαναφέρει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για τις κάλπες στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του κοινού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επισημαίνοντας ότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα […]

20 Απριλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τη δέσμευσή του ότι θα επαναφέρει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο για τις κάλπες στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του κοινού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επισημαίνοντας ότι τόσο για τον ίδιο, όσο και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν χρώματα στην Αυτοδιοίκηση (η μόνη διαχωριστική γραμμή είναι αυτή με το παρελθόν, στο οποίο δε θα γυρίσουμε ποτέ πίσω, σημείωσε) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στράφηκε κατά της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, την οποία κατηγόρησε πως έχει στόχο να εργαλειοποιήσει τους ΟΤΑ.

“Η κυβέρνηση αντί να θέσει σε διαβούλευση ένα πλήρες σχέδιο για την αναδιοργάνωση τη Αυτοδιοίκησης προτίμησε μισόλογα. Δείχνει ξεκάθαρο πολιτικό κυνισμό. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει την Αυτοδιοίκηση για τα σχέδιά της. Επιλέγει να προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυνατή αναστάτωση”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Στην παρέμβασή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε εμφατικά μηνύματα προς τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες, εξαπολύοντας συνεχή επίθεση προς το κυβερνητικό οικοδόμημα των κυρίων Τσίπρα-Καμμένου.

“Η κυβέρνηση θέλει να πετύχει αυτήν την αναστάτωση αλλοιώνοντας το εκλογικό σύστημα. Παίζοντας με το χρόνο των εκλογών. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δε θα γίνουν με απλή αναλογική. Θα γίνουν με το σημερινό εκλογικό νόμο και με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όχι άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Δε θα το επιτρέψουμε. Η θέση μας γύρω από τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρη. Η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε ακυβερνησία τους δήμους και τις περιφέρειες. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των ΟΤΑ. Εκεί σας πάνε. Ο σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληγεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο. Αυτή η μεθόδευση θα μας βρει απέναντι. Η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να επιβάλει την απλή αναλογική. Γιατί θα συντριβεί στις ευρωεκλογές και θα οδηγηθεί στην έξοδο προτού τις αυτοδιοικητικές εκλογές”, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα επαναφέρει άμεσα τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Με το βλέμμα, δε, στραμμένο στο “αύριο” των ΟΤΑ, ανέφερε πως μετά κυβέρνηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα συναποφασίσουν τις όποιες διορθώσεις είναι αναγκαίες για τις μεθεπόμενες εκλογές. “Όσον αφορά στο χρόνο: Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δε μπορεί να γίνουν μαζί με τις βουλευτικές. Η αποδοχή ότι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο έχει ως αυτονόητο πως οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν νωρίτερα. Με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζει μόνο όποιος φοβάται με την ετυμηγορία του λαού”, επεσήμανε, δείχνοντας ευθέως προς την πλευρά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

“Πιστεύουμε στην αποκέντρωση. Σε μία αυτοδιοίκηση από την τοπική κοινωνία. Θέλουμε την αυτοδιοίκηση ως ανάπτυξη κι ως πυλώνα της Δημοκρατίας”, σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Για να φέρει, αμέσως μετά στο προσκήνιο, το “γαλάζιο” σχέδιο για τους ΟΤΑ.

“Η αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη βαθμίδα της Δημοκρατίας μας. Συμβάλει στον κεντρικό στόχο της ανάπτυξης”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι από το 2010 η τοπική αυτοδιοίκηση έχει έρθει αντιμέτωπη με δραστικές περικοπές. “Ήταν προϊόν και συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών”, σχολίασε.

“Η αυτοδιοίκηση, παρά τον πόλεμο που έχει δεχθεί, στέκεται όρθια. Διαφήμισε τη χώρα σε όλον τον κόσμο με την υποδοχή των προσφύγων. Άπλωσε ένα εντυπωσιακό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Έμαθε η τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που έπρεπε να μάθει και το κράτος. Να πετυχαίνει περισσότερα, με λιγότερα”, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έδειξε προς την κατεύθυνση της συνένωσης των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών. “Πιστεύω ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ένα μικρότερο επιτελικό κράτος και με ισχυρότερους δήμους και περιφέρειες. Και αυτήν την επιλογή είμαι αποφασισμένος να την υπηρετήσω”, επεσήμανε.

Οι παρεμβάσεις της Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως οι παρεμβάσεις που προτείνει η Νέα Δημοκρατία για το “αύριο” των δήμων και των περιφερειών κινούνται σε τρία επίπεδα. Άμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. “Στις άμεσες τοποθέτησα ήδη την άμεση κατάργηση του εκλογικού νόμου”, είπε και στάθηκε στις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για:

-Αποτελεσματικό αναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων.

-Επανεξέταση της λειτουργίας των αποκεντρωμένων διοικήσεων. “Η σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα θα διατηρήσει μόνο τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες”, είπε.

-Τροποποιήσεις σε νομοθεσίες που επηρεάζουν το έργο των δήμων και των περιφερειών.

-Πυλωτική μεταφορά κέντρων υγείας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

“Βοηθάμε την αυτοδιοίκηση να βοηθήσει τον εαυτό της. Θα προχωρήσουμε στη σύσταση ταμείου τοπικής αυτοδιοίκησης, με θεσμοθετημένους πόρους. Θα διευκολύνουμε τους δήμους να αυξήσουν τους πόρους τους. Αξιοποιούμε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζοντας τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Θέλω να σας δώσουμε τη δυνατότητα να κάνετε τη δουλειά σας καλύτερα”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

“Όσον αφορά την άσκηση εποπτείας και ελέγχου των ΟΤΑ. Αυτή θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά στη νομιμότητα των πράξεων. Ασφαλώς θα εποπτεύεται η κατάρτιση και η εκτέλεση αξιόπιστων προϋπολογισμών. Θα διεξάγεται έλεγχος. Αλλά αυτός ο έλεγχος θα γίνεται δίχως να παρακωλύεται η λειτουργία των ΟΤΑ και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επεκτείνεται στη σκοπιμότητα των πράξεων. Η σκοπιμότητα είναι δική σας υπόθεση”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024