Αξιόπιστη μεταμνημονιακή εποπτεία και βλέπουμε για το χρέος, μας γνωστοποίησαν οι εκπρόσωποι του Eurogroup

Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων ζήτησε το Eurogroup από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία τον Μάιο, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχει ακόμη “πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει”. Παραμένει ο στόχος συνολικής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου. Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς και […]

27 Απριλίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων ζήτησε το Eurogroup από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία τον Μάιο, ενώ διαπίστωσε ότι υπάρχει ακόμη “πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει”. Παραμένει ο στόχος συνολικής συμφωνίας στις 21 Ιουνίου. Οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό ολοκληρωθεί επιτυχώς και κριθεί ότι οι παρεμβάσεις είναι αναγκαίες. Το Eurogroup ξεκαθάρισε επίσης πως θέλει αξιόπιστη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών ενημερώθηκαν για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική γραμμή για την περίοδο μετά το πρόγραμμα καθώς και για το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας όπως προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ανακοίνωσε επίσης ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 14 Μαΐου, ενώ έκανε λόγο για “παραγωγικές συζητήσεις” με την ελληνική πλευρά.

“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν για μία συμφωνία που θα αφορά όλες τις πολιτικές που χρειάζονται να εφαρμοστούν για την τελική αξιολόγηση τη λεγόμενη Staff Level Agreement (SLA)”, ανέφερε.

“Τα νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο  είναι καλά”, σημείωσε, “η Ελλάδα για δεύτερο διαδοχικό χρόνο πέτυχε πλεόνασμα πάνω από 4%, αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Στο πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική ατζέντα”.

Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των επόμενων ετών ο κ. Σεντένο ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα στοιχεία της πρότασης υπογραμμίζοντας ότι “η ελληνική ιδιοκτησία είναι κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας”.

Επανέλαβε τέλος ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν εάν χρειαστεί στο τέλος του προγράμματος με την προϋπόθεση να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα.

Υπενθύμισε τα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα από την ελληνική πλευρά και να αναγνωριστεί ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα στο χρέος.

Κερέ: Μετά το πρόγραμμα η Ελλάδα θα μιλά πλέον με τις αγορές

Στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική γραμμή στάθηκε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα Μπενουά Κερέ σημειώνοντας ότι από τις 21 Αυγούστου [όταν δεν θα υπάρχει πλέον πρόγραμμα] η Ελλάδα, η οποία δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να μιλά με τις διεθνείς αγορές και όχι με τους θεσμούς.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε παράλληλα ότι είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι “υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει”.

Ανέφερε επίσης ότι για την ΕΚΤ υπάρχουν τέσσερις προτεραιότητες εντός του χρηματοοικονομικού τομέα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν: το πτωχευτικό πλαίσιο νοικοκυριών, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.

Για το χρέος, σημείωσε ότι ένα πλαίσιο με ισχυρά και εμπροσθοβαρή μέτρα που θα υλοποιούνται με αυτόματο τρόπο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Ρέγκλινγκ: Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι έντονες

“Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι έντονες”, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, καθώς οι εκπρόσωποι των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα και πρέπει να συζητηθούν τα μέτρα για το χρέος.

Όπως σημείωσε, είναι καλό να υπάρχει μια αναπτυξιακή στρατηγική, την κυριότητα της οποίας πρέπει να έχουν οι Έλληνες. Είναι προς το συμφέρον μας η Ελλάδα να τα πηγαίνει καλά, καθώς είναι η μεγαλύτερη διαβεβαίωση αποπληρωμής των δανείων της, τόνισε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι όπως έγινε και στις υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από κάποιο πρόγραμμα, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα “κεφαλαιακό μαξιλάρι”, ώστε να είναι καλυμμένες κάποιες χρηματοδοτικές ανάγκες, για μια περίοδο 18 μηνών περίπου.

Μια εκταμίευση από τον ESM αναμένεται στο πρώτο μισό του Ιουνίου, με τα ποσά να πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στο “κεφαλαιακό μαξιλάρι”, καθώς τα δημοσιονομικά της χώρας “πηγαίνουν καλά”, όπως τόνισε.

“Πλέον δεν υπάρχει ανάγκη τα χρήματα του ESM να καλύψουν δημοσιονομικά ελλείμματα, αυτό έχει αλλάξει. Υπάρχουν ήδη τώρα κάποια δισ. ευρώ ως μαξιλάρι, στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες για μια περίοδο μεγαλύτερη των 12 μηνών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μοσκοβισί: Πρέπει να επιδιωχθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος

Την προσοχή στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου έστρεψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, δηλώνοντας μετά το τέλος της συνεδρίασης ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να λάβουμε αποφάσεις “που θα μας φέρουν στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο”.

Τόνισε ακόμη ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα του χρέους, “καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά”.

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η ολοκλήρωση του προγράμματος είναι το τέλος μιας πορείας. Κάναμε το 90% της δουλειάς, πρέπει να κάνουμε το 10% που μένει, και θα το κάνουμε μαζί, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη δ΄ αξιολόγηση, δήλωσε και αυτός ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στις 14 Μαΐου, και ότι θα πρέπει να είναι μια “μικρή και καταληκτική αποστολή, να επιταχύνουμε τις εργασίες μας”.

Όλοι θεωρούν πως κάνουμε καλή πρόοδο, είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά κάποιες άλλες βελτιώσεις πρέπει να γίνει ακόμη, σημείωσε.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “ακούσαμε με ενδιαφέρον τη στρατηγική της κυβέρνησης από τον Ευκλείδη, μένουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να επιδιωχθούν μετά το πρόγραμμα, για να βελτιωθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες.

Αυτή η στρατηγική, υπογράμμισε ότι πρέπει να σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση, για τους Έλληνες πολίτες, και να έχει η κυβέρνηση την κυριότητα.

“Είμαστε σε σωστό δρόμο. Το τέλος του προγράμματος θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ευρωζώνη και την Ευρώπη, θα είναι η τελευταία σελίδα στην ιστορία της κρίσης της ευρωζώνης. Ήρθαμε κοντά στο Grexit, το αποφύγαμε και μαζί χτίσαμε ένα success story για την Ελλάδα”.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχίσει και μετά τον Αύγουστο, “για αυτό θέλουμε έναν μηχανισμό που να υποστηρίζει αυτή την εφαρμογή, και για να αποκτήσουν εμπιστοσύνη οι αγορές”.

Σημείωσε ότι συζητήθηκε αυτός ο μηχανισμός αλλά διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός εποπτείας δεν πρέπει να μοιάζει με παράταση του προγράμματος. Αυτό δεν είναι στην ατζέντα”.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Επίτροπος τόνισε ότι για μετά το πρόγραμμα, “θέλουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα εποπτείας, αυτό γίνεται πάντα όταν τελειώνει ένα πρόγραμμα, πρέπει να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Είμαστε απαιτητικοί σε αυτό αλλά δεν ανησυχούμε. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη, αλλά είναι λογικό οι εταίροι της να ζητούν συνέχεια πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα αλλά και μετά από αυτό”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024