Τα γαλάζια ψηφοδέλτια τα χτίζει ο αρχηγός κι όχι η γαλαρία

Η δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και η παγίωση της πρώτης θέσης, σε συνδυασμό με την προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας, όποτε γίνουν οι εκλογές, έχουν ανοίξει την «όρεξη» σε εκατοντάδες στελέχη – προβεβλημένα και μη – τα οποία διεκδικούν μια θέση στον ήλιο των γαλάζιων ψηφοδελτίων. Η μάχη του λασαρίσματος στις λίστες […]

7 Μαΐου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η δημοσκοπική διαφορά της ΝΔ επί του ΣΥΡΙΖΑ και η παγίωση της πρώτης θέσης, σε συνδυασμό με την προοπτική της διακυβέρνησης της χώρας, όποτε γίνουν οι εκλογές, έχουν ανοίξει την «όρεξη» σε εκατοντάδες στελέχη – προβεβλημένα και μη – τα οποία διεκδικούν μια θέση στον ήλιο των γαλάζιων ψηφοδελτίων.

Η μάχη του λασαρίσματος στις λίστες της ΝΔ έχει ξεκινήσει «ατύπως» εδώ και αρκετούς μήνες, δημιουργώντας από τη μια δυναμική κινητοποίηση στη βάση του κόμματος, ωστόσο από την άλλη, δεν λείπουν οι γκρίνιες και οι ίντριγκες για όσους προσβλέπουν στο πολυπόθητο πράσινο φως από την ηγεσία, για να κατέβουν και επισήμως στην εκλογική αναμέτρηση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να βάλει τους όρους και τους κανόνες στον τρόπο συγκρότησης των γαλάζιων ψηφοδελτίων, στέλνοντας μηνύματα και προειδοποιήσεις στους επίδοξους υποψήφιους βουλευτές, να κινούνται μέσα στο πλαίσιο της συλλογικής λειτουργίας του κόμματος και να μην σπεύδουν να προδικάσουν τις οποίες τελικές αποφάσεις.

Με απλά λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται καθημερινά αποδέκτης παραπόνων από εν ενεργεία βουλευτές και πολιτευτές για «χτυπήματα» κάτω από τη ζώνη και παιχνίδια «αλληλοεξόντωσης», που στο τέλος της ημέρας δημιουργούν αρνητικούς συνειρμούς στους ψηφοφόρους.

Ίσως για αυτόν τον λόγο, για πολλοστή φορά, επέλεξε να στείλει ακόμα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τόσο ως προς την πρόθεση του για ανανέωση προσώπων στα ψηφοδέλτια, όσο και προς όσους επιθυμούν να θέσουν εαυτούς στην κρίση των πολιτών.

Με αφορμή μάλιστα και την παρουσία του στην εκδήλωση του πρώην υφυπουργού Παιδείας Σπύρου Ταλιαδούρου, κατά την οποία ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε μεν ότι στόχος του είναι να προχωρήσει στην ανανέωση της ΝΔ, αλλά από την άλλη, ήταν σαφής ότι σε καμιά περίπτωση, στο όνομα της ανανέωσης δεν θα ανεχθεί να εμφανίζονται ως υποψήφιοι βουλευτές, στελέχη στα οποία δεν έχει δοθεί το χρίσμα της εκλογικής καθόδου.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ μάλιστα, σπεύδουν να σημειώσουν προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι όσοι επιμείνουν να ακολουθούν ανάλογες παλαιοκομματικές πρακτικές, και να προκαλούν εσωκομματικά προβλήματα με τη στάση τους, δεν θα έχουν θέση στα γαλάζια ψηφοδέλτια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024