Ξεμπλοκάρουν οι Οικοδομικοί Συν/σμοί Ιατρών και Δικαστικών στην Εύβοια

0

Περίπου 220 καταγεγραμμένοι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί (Ο.Σ.) της Αττικής, καθώς πολλές από τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν υπάγονται σε περιοχές που είτε είναι δασικές είτε δεσμεύονται από άλλες διατάξεις παραμένουν στον «αέρα» και κανείς δεν ξέρει την εξέλιξη που θα έχουν, κρατώντας ομήρους και τους ιδιοκτήτες τους.

Για την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο, φαίνεται να «ξεμπλοκάρει» εν μέρει η διαδικασία, αφού, όπως έκανε γνωστό η σύμβουλος του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, Σταυρούλα Αγρίου, ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να γίνει τους επόμενους μήνες οικιστική αξιοποίηση σε 30 Ο.Σ. σε Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Ιωάννινα, Ρόδο και Εύβοια.

Οπως εξήγησε η κ. Αγρίου σε εκδήλωση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε η «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών», στην Αττική τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και αυτό γιατί στο ρυθμιστικό πλαίσιο της Αθήνας δεν προβλέπεται η ανάπτυξη συνεταιριστικής δόμησης. Αντίστοιχα, στα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, στα οποία εμπίπτουν εκτάσεις Οικοδομικών Συνεταιρισμών, δεν καθορίζονται περιοχές περιβαλλοντικής αναβάθμισης και ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, από το 2014, δηλαδή μετά την έγκριση του νόμου 4280/2014, δεν έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ δεν έχουν ενεργοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις που προβλέπουν ότι με την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης και την έκδοση του Π.Δ. μπορεί να τροποποιούνται όροι και προβλέψεις του υπερκείμενου επιπέδου σχεδιασμού. Παράλληλα, η κ. Αγρίου τόνισε ότι πολλές από τις εκτάσεις της Αττικής υπάγονται σε περιοχές με ίδιο νομικό καθεστώς, δηλαδή είτε είναι δασικές εκτάσεις είτε δεσμεύονται από άλλες διατάξεις (π.χ. από ορεινούς όγκους). Σύμφωνα με την ίδια, εάν δεν ολοκληρωθεί συνολικά ο σχεδιασμός, δεν πρόκειται να λυθούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.

Πίστωση χρόνου

Πάντως, όπως έκανε γνωστό, ετοιμάζεται τροπολογία άμεσα προκειμένου οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί να πάρουν «πίστωση χρόνου» και συγκεκριμένα διάρκειας ενός έτους για να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους. Σημειώνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να διαλυθούν.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, καλύτερη τύχη πρόκειται να έχουν 30 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί, αφού δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά νομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να μπορούν να προχωρήσουν πιο ευέλικτα από αυτές της Αττικής. Σύμφωνα με την κα. Αγρίου, σε οικιστική αξιοποίηση βρίσκονται Ο.Σ. σε Κρήτη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αργολίδα, Ιωάννινα, Ρόδο και Εύβοια.

Πιο συγκεκριμένα, σε τρεις περιπτώσεις έχει εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα και εκκρεμεί η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις της Εργοληπτικής Αναπτυξιακής «Ολυμπος» (214 στρέμματα), του Συλλόγου Πολυτέκνων Χανίων (410 στρέμματα) και του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Θεσσαλορουμελιωτών στο Ηράκλειο (64,9 στρέμματα).

Τελική έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η πολεοδομική μελέτη και έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, έχουν πάρει 4 Ο.Σ. Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς «Εμποροι Ιωαννίνων» (έκτασης 214 στρεμμάτων), των υπαλλήλων υπουργείου Εσωτερικών «Η Ανώπολη» στις Γούβες Χερσονήσου (80 στρέμματα), του παραθεριστικού οικισμού «Κανελλάκης» στην Ερμιονίδα Αργολίδας (114 στρέμματα) και του παραθεριστικού συνεταιρισμού Ιατρών στο Μαρμάρι Ευβοίας (14 στρέμματα).

Σε 7 περιπτώσεις το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος έχει υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος ή βρίσκεται σε κύκλο υπογραφών. Αφορά τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς Εμπόρων Ηρακλείου στο Λασίθι (629 στρέμματα), υπαλλήλων ΥΠΕΧΩΔΕ στο Ηράκλειο (126 στρέμματα), υπαλλήλων ΔΕΗ στο Ηράκλειο (268 στρέμματα). Και για τις εξής ιδιωτικές πολεοδομήσεις: Α’ Οικιστική Ενωση Καθηγητών ΤΕΙ στη Λάρισα (168 στρεμμ.), Β’ Οικιστική Ενωση Καθηγητών ΤΕΙ στη Λάρισα (107 στρεμμ. και 63 στρεμμ.), Οικιστική Ενωση Φυσικών Προσώπων Ομάδα Αεροπόρων στη Λάρισα (136 στρεμμ.).

Οπως σημείωσε η κ. Αγρίου, σε οκτώ περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες από τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, ενώ ετοιμάζεται το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου του ΥΠΕΝ. Πρόκειται δηλαδή για τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς υπαλλήλων ΙΚΑ στο Ηράκλειο, υπαλλήλων ΟΤΕ στο Λασίθι, Οπλιτών και Πολιτικών Υπαλλήλων Χωροφυλακής στην Εύβοια, «Κλεόβουλος» στη Ρόδο και τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις «Ηλιοθέα» στο Ηράκλειο, Δικαστικών Α’ και Β’ στην Εύβοια και την Οικιστική Εταιρία Τραπεζοϋπαλλήλων στο Ρέθυμνο.

Πέντε περιπτώσεις που αφορούν πολεοδομικές μελέτες που έχουν εγκριθεί ή προωθούνται άμεσα για έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) είναι οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί «Μυγδονία» στη Θεσσαλονίκη (52 στρεμμ.) και υπαλλήλων ΥΕΘΑ στα Χανιά και οι ιδιωτικές πολεοδομήσεις Village Mare στη Χαλκιδική, «Κουμάκης» στο Ηράκλειο και υπαλλήλων υπουργείου Γεωργίας στην Αργολίδα.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση