«Φοβού τους Βρετανούς…»

Η επικαιρότητα ασυναίσθητα μου έφερε στο νου τη ρήση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», παραφρασμένη «Φόβού τους Βρετανούς…». Μπορεί κάποιοι να με χαρακτηρίσουν καχύποπτο, ή προκατειλημμένο. Τι να κάνω; Μου έρχεται ασυναίσθητα στο νου ο Ελγιν, η μικρασιατική καταστροφή, τα δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι περιπέτειες της Κύπρου… Παραμονές της νέας μεγάλης αναμέτρησης στη Συρία, […]

14 Μαΐου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η επικαιρότητα ασυναίσθητα μου έφερε στο νου τη ρήση «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», παραφρασμένη «Φόβού τους Βρετανούς…». Μπορεί κάποιοι να με χαρακτηρίσουν καχύποπτο, ή προκατειλημμένο. Τι να κάνω;

Μου έρχεται ασυναίσθητα στο νου ο Ελγιν, η μικρασιατική καταστροφή, τα δεκεμβριανά, ο εμφύλιος, οι περιπέτειες της Κύπρου…

Παραμονές της νέας μεγάλης αναμέτρησης στη Συρία, η Μεγαλοαστική τάξη της Αγγλίας  προώθησε το μπρέξιτ. Προφανώς προβλέποντας τη νέα αναδιανομή με αφορμή την αναμέτρηση στη Συρία, ήθελε να έχει αυτόνομο ρόλο στη μοιρασιά. Τι θα καταφέρει θα το δούμε. Η Γερμανία διαρκώς παραγκωνισμένη ουδετεροποιείται, στηρίζοντας αφανώς την Τουρκία και προσπαθώντας να διατηρήσει την οικονομική πρωτοκαθεδρία της, αρκούμενη για την ώρα στο ότι έχει βάλει έτσι χέρι στα ελληνικά πετρέλαια μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Η Γαλλία πετάγεται μπροστά προσπαθώντας να πάρει τη στρατιωτική πρωτοκαθεδρία στην ευρωπαϊκή ένωση, εκμεταλλευόμενη τις δεσμεύσεις της Γερμανίας από το Β’ παγκόσμιο πόλεμο, «ισχυροποιώντας»> τους δεσμούς με την Ελλάδα, την Κύπρο και τα πετρέλαια.

Δύο σημαντικά γεγονότα έρχονται ταυτόχρονα: 1) Η σημαντική συνέντευξη του Άσαντ στην  «Καθημερινή» μέσω του κ. Παπαχελά, 2) Η έλευση του «Φιλέλληνα» !!!, πρίγκιπα Καρόλου της Αγγλίας. Την ίδια στιγμή το φιλοθεάμον κοινό διακόπτει τη σοβαρή ενασχόλησή του με το Survivor και το power of love, για ν’ ασχοληθεί με το σοβαρότατο θέμα της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια και βαυκαλίζεται με την πιθανότητα επαναφοράς της 13ης σύνταξης!!!

Εμένα όμως τον ανόητο με απασχολούν τα δύο πρώτα γεγονότα. Βέβαια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, στιβαρός όπως πάντα, έθεσε το θέμα των Μαρμάρων, η δε «πρώτη φορά αριστερά», εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο της Βουλής, με το παραδοσιακό μουστάκι και φυσικά χωράς γραβάτα – εν είδη παλαιού ρεμπέτη – και φυσικά του πρωθυπουργού, που προφανώς ξέχασε να συμπληρώσει την αμφίεση του με ένα γαρίφαλο στο πέτο – να μην ξεχνάμε τα σύμβολα τουλάχιστον – έφαγαν τα εκλεκτά εδέσματα, πάντα χωρίς γραβάτα..

Τώρα έμενα μου φάνηκε μια ελαφρά θλίψη στο βλέμμα της Περιστέρας, όταν άγγιζε διακριτικά, το μπράτσο του διαδόχου, υποθέτω γιατί αναλογίστηκε πόσο περιορισμένη είναι η εξουσία του συζύγου της.

Όλα αυτά θα μπορούσε να είναι μια ωραία παράσταση Καραγκιόζη, γιατί προφανώς το 20% τουλάχιστον των ελλήνων ψηφοφόρων, φροντίζουν πάση δυνάμει να ξανακάνουν την Ελλάδα ψωροκώσταινα των μετεμφυλιακών χρόνων.

«Το φάντασμα του Κάστρου»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024