Τρίτη, Αύγουστος 11

Αποστόλου: Δεν γίνεται να απαγορεύσουμε σε όσους παράγουν Φέτα να εισάγουν γάλα, έρχονται μέτρα για απόσυρση 1.000 τόνων

0

Δεν υπάρχει δυνατότητα απαγόρευσης στις μεταποιητικές μονάδες που παράγουν Φέτα να εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, την Πέμπτη στη Βουλή, απαντώντας σε ερωτήσεις της Φωτεινής Αραμπατζή (ΝΔ) και του Μιχάλη Τζελέπη (Δημοκρατική Συμπαράταξη). Παράλληλα ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι «ήδη έχουμε καταθέσει τροπολογία για να γίνουν οι κυρώσεις πιο αυστηρές και ετοιμάζουμε ένα ετήσιο εθνικό πρόγραμμα ελέγχου για το γάλα».

«Εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι να δούμε πώς θα ενισχύσουμε περισσότερο και το ελληνικό σήμα. Εγώ πιστεύω ότι θα αρχίσει να περπατάει η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία άρχισε στις 19 Απριλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη.

Εκείνο που θέλω να πω για μια ακόμη φορά είναι ότι ιδιαίτερα θα δούμε πόσα είναι ακριβώς τα αποθέματα. Έχουμε κάνει ήδη έναν σχεδιασμό που προβλέπει ότι θα απορροφηθούν περίπου χίλιοι τόνοι, όσο γίνεται γρηγορότερα, για να υπάρξει μια ανακούφιση μέσα από δράσεις, αποσύρσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτή την ώρα ετοιμάζεται η σχετική απόφαση», κατέληξε.

Διαβάστε βασικά σημεία της συζήτησης στη Βουλή

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριοι συνάδελφοι, να δούμε πραγματικά ότι πρέπει να βοηθήσουμε και βεβαίως, να τοποθετούμαστε και με συγκεκριμένες προτάσεις για τον χώρο.

Κύριε Τζελέπη, ειλικρινά, άκουσα μόνο μία πρόταση από εσάς, αυτή της απαγόρευσης στις μεταποιητικές μονάδες που παράγουν φέτα να εισάγουν αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Στην προκειμένη περίπτωση ο έλεγχος σε αυτές είναι πολύ πιο αυστηρός όσον αφορά τη χρήση του ελληνικού αιγοπρόβειου για την παραγωγή της φέτας. Από εκεί και πέρα, δεν μπορούμε, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Τώρα, να αρχίσω να περιγράφω τι συμβαίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει!

Δεύτερο, είπατε σχετικά με τη χορήγηση de minimis. Είναι εύκολα να τα λέμε αυτά, να λέμε «de minimis», όταν ήδη εμείς αυτή την ώρα παρακολουθούμε τον χώρο, ήδη με τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, που σας είπα προηγούμενα, δώσαμε ένα αρκετά μεγάλο ποσό σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΜΙΧΑΗΛ ΤΖΕΛΕΠΗΣ: Στις μισές …

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από εκεί και πέρα, επιτρέψτε μου, διότι τι σημαίνει αυτή η χρήση του όρου «de minimis»; «De minimis» σημαίνει κρατικός προϋπολογισμός, σημαίνει διαδικασίες έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι απλά τα πράγματα, άντε πήρε απόφαση ο Υπουργός, de minimis και εφόσον, εάν υπάρχουν οι δυνατότητες και εάν εγκριθεί.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που μας απασχολούν. Δεν είναι η ώρα της αποτίμησης κάποιας απώλειας εισοδήματος, που όντως υπάρχει, για να μπορούμε να δούμε πώς θα το στηρίξουμε. Τους στηρίζουμε αυτήν την ώρα να μπορούν να ανταποκρίνονται στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις και από εκεί και πέρα, βλέπουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά.

Είπατε, κυρία Αραμπατζή, για τη διεπαγγελματική οργάνωση. Εγώ το έχω ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις. Όσον αφορά τη διεπαγγελματική οργάνωση, είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει μέσα σε έναν χώρο ο οποίος έχει πρόβλημα να έχουμε άλλους από εδώ, άλλους από εκεί. Και μάλιστα, υπάρχει και ιδιαιτερότητα. Αυτή που αναφέρετε εσείς ότι δεν αναγνωρίζετε, έχει παρατάξεις …

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Από κει και πέρα, έχουμε ήδη καταθέσει τροπολογία για να γίνουν οι κυρώσεις πιο αυστηρές και ετοιμάζουμε ένα ετήσιο εθνικό πρόγραμμα ελέγχου για το γάλα. Εκείνο που προέχει αυτή την ώρα είναι να δούμε πώς θα ενισχύσουμε περισσότερο και το ελληνικό σήμα. Εγώ πιστεύω ότι θα αρχίσει να περπατάει η συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία άρχισε στις 19 Απριλίου. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη.

Εκείνο που θέλω να πω για μια ακόμη φορά είναι ότι ιδιαίτερα θα δούμε πόσα είναι ακριβώς τα αποθέματα. Έχουμε κάνει ήδη έναν σχεδιασμό που προβλέπει ότι θα απορροφηθούν περίπου χίλιοι τόνοι όσο γίνεται γρηγορότερα, για να υπάρξει μια ανακούφιση μέσα από δράσεις, αποσύρσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Αυτή την ώρα ετοιμάζεται η σχετική απόφαση.

Κι επειδή δεν θέλω να αφήσω αναπάντητο αυτό που θέσατε σχετικά με την GAP -έχετε καταθέσει και ερώτημα για να γίνει σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου-, να ξέρετε ότι η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κάνει πολύ περισσότερες συνεδριάσεις με χαρακτήρα σαν κι αυτόν που συζητάμε εμείς στον αγροτικό τομέα από οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες. Ήδη έχουμε κάνει πάρα πολλές. Θα τελειώσουμε διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία όσον αφορά τη νέα GAP. Μας είπαν ότι τα νούμερα ήταν 3,4% ή 8% με 9%. Η επεξεργασία δείχνει ότι είναι χειρότερα τα νούμερα. Αυτό δεν σημαίνει…

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ: Οφείλετε να μας ενημερώσετε.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ακούστε με, σας παρακαλώ. Κάνουμε ειλικρινά μια μεγάλη προσπάθεια και θέλουμε όντως να είμαστε όλοι μαζί. Στην Επιτροπή, όταν συνεδριάσαμε για το συγκεκριμένο θέμα, σας είχα πει ότι στην πορεία προς την ολοκλήρωση θα έρθει η ώρα να κάνουμε τη σχετική συζήτηση. Ουαί και αλίμονο.

Και βεβαίως, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κύριε Τζελέπη, αρκεί να μην πηγαίνουμε στην Επιτροπή με τακτικές σαν κι αυτές που βιώνουμε στην Ολομέλεια. Διότι με εμάς συμβαίνει αυτό το πράγμα: Στην Επιτροπή συζητάμε όμορφα και ωραία και κατατίθενται και προτάσεις και όταν ερχόμαστε στην Ολομέλεια κυριαρχεί η γνωστή λογική. Σας παρακαλώ πολύ, γιατί ο χώρος δεν μπορεί να αντέξει ειδικά συναντήσεις και συνεδριάσεις σαν την προηγούμενη.

Κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, αν ξέφυγα λίγο, ειλικρινά ζητώ συγγνώμη.

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση