Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών

Χειρουργική επέμβαση θυμίζουν οι αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Από τη μια οι τεχνητά συμπιεσμένες τιμές στις λεγόμενες περιοχές θα έπρεπε να αυξηθούν και από την άλλη οι τιμές θα έπρεπε να μειωθούν στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές που είχαν χτυπηθεί από την ύφεση στην κτηματαγορά. Αυτές οι δυο διαμετρικά αντίθετες […]

13 Ιουνίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Χειρουργική επέμβαση θυμίζουν οι αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Από τη μια οι τεχνητά συμπιεσμένες τιμές στις λεγόμενες περιοχές θα έπρεπε να αυξηθούν και από την άλλη οι τιμές θα έπρεπε να μειωθούν στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές που είχαν χτυπηθεί από την ύφεση στην κτηματαγορά.

Αυτές οι δυο διαμετρικά αντίθετες δυνάμεις θα έπρεπε να συγκεραστούν. Το αποτέλεσμα ήταν στρογγυλεμένες τιμές ζώνης σε πολλές περιπτώσεις προκειμένου από τη μια να εξυπηρετηθεί μνημονιακή δέσμευση για “ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων” και από την άλλη να ελαχιστοποιηθούν οι μεταβολές στο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ακόμη δυσφορία του εκλογικού σώματος για τις κυβερνητικές αποφάσεις στην οικονομία. Ας δούμε τα γενικά συμπεράσματα από τις νέες τιμές ζώνης:

– στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές, όπως για παράδειγμα στις περιοχές της δυτικής Αττικής οι τιμές κατά κανόνα αυξήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αυξήσεις ήταν την τάξης των 50 ή 100 ευρώ ή 5% έως 15% ανά ζώνη. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά, όπως για παράδειγμα στα Άνω Λιόσια με αύξηση 58%, από 600 σε 950 ευρώ ανά τετραγωνικό

– στις παραδοσιακά ακριβές περιοχές της περιφέρειας έγιναν μειώσεις, αλλά συγκρατημένες προκειμένου να μην υπάρξουν εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση “πριμοδοτεί τους πλούσιους”. Για παράδειγμα στην Εκάλη η τιμή ζώνης μειώθηκε κατά 15% ενώ υπήρξαν και περιοχές, όπως στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης με πολύ μεγάλη μείωση (-35%).

– μικρές μειώσεις στις παραδοσιακά ακριβές κοσμοπολίτικες τουριστικές περιοχές. Για παράδειγμα στην Α ζώνη Μυκόνου η τιμή μειώθηκε κατά 2% από τα 5.000 στα 4.950 ευρώ

– σημαντικές μειώσεις στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καλαμαριά η μείωση έφθασε σε μια ζώνη στο 34%.

Η ακτινογραφία των νέων αντικειμενικών

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ προκύπτουν όταν μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών αλλάζει κλιμάκιο προς τα πάνω και αυξάνεται ο συντελεστής. Για παράδειγμα, όταν η προηγούμενη τιμή ζώνης ήταν 900 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής του φόρου ήταν 2,9 ευρώ ανά τ.μ. Αν η τιμή ζώνης αυξήθηκε στα 1.100 ευρώ, τότε ο συντελεστής αυξάνεται σε 3,7 ευρώ ανά μέτρο. Το αντίστροφο συμβαίνει όταν υπάρχει μείωση της τιμής ζώνης και αλλάζει προς τα κάτω το κλιμάκιο.

Οι αντικειμενικές για τη Στερεά είναι αναλυτικά:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024