Ξεκίνησε από τον Οξύλιθο με στόχο να «γλυκάνει» όλο τον  κόσμο

Το πρότζεκτ που έφτασε μέχρι την Αμερική δίνοντας δουλειά σε άνεργες γυναίκες Όταν η αποτυχία, αντί να σε ρίξει, σου δίνει φτερά και σου ανοίγει δρόμους να δημιουργήσεις κάτι τόσο μεγάλο που θα ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και θα βοηθήσει ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τότε ξέρεις πως μπορείς να βασιστείς στις δικές σου δυνάμεις και […]

1 Ιουνίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Το πρότζεκτ που έφτασε μέχρι την Αμερική δίνοντας δουλειά σε άνεργες γυναίκες

Όταν η αποτυχία, αντί να σε ρίξει, σου δίνει φτερά και σου ανοίγει δρόμους να δημιουργήσεις κάτι τόσο μεγάλο που θα ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και θα βοηθήσει ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, τότε ξέρεις πως μπορείς να βασιστείς στις δικές σου δυνάμεις και γνώσεις. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά ανήκουν στον Γιώργο Τσακοφίτη, από το χωριό Οξύλιθος της Κύμης Εύβοιας, o οποίος από το 2011 μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να παράγει καρύδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, περγαμόντο και σύκα, να τα μεταποιεί σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, σάλτσες, chutney και γλυκά ταψιού και να τα εξάγει σε τέσσερις χώρες του εξωτερικού.

Ο Γιώργος, όμως, δεν έχει καταφέρει μόνο τα παραπάνω. Το ΓΛΥΚΑΚΙ, όπως ονομάζεται η επιχείρησή του, δίνει δουλειά σε έξι άνεργες γυναίκες του χωριού Οξύλιθος που με τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους βάζουν στα βαζάκια τον αγροτικό πλούτο που καλλιεργεί ο Γιώργος. Οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στη βράβευση της επιχείρησης, στη χρηματοδότηση αυτής, αλλά και στην απονομή υποτροφίας για το εξωτερικό.

Ο Γιώργος εξηγεί πως το 2011 ήταν η χρονιά που βρέθηκε από μία τράπεζα των Αθηνών στα χωράφια του Οξυλίθου, αλλά και τον τρόπο που κατάφερε να επεκτείνει την επιχείρησή του μέσα σε επτά χρόνια.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο χωριό Οξύλιθος και έφυγα στην Αθήνα για τις πανεπιστημιακές σπουδές μου. Αφού τελείωσα, δούλεψα για οκτώ χρόνια σε μία τράπεζα, ώσπου, εν μέσω κρίσης το 2011 και αφού μόλις είχε γεννηθεί ο γιος μου, με απέλυσαν χωρίς επίσημη δικαιολογία. Αυτό ήταν ένα σοκ για εμάς, καθώς αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Αθήνα, να γυρίσουμε στο χωριό μας, στη μάνα γη, όπως λέω εγώ. Στη μάνα, γιατί ο γιος μου ήταν 12 ημερών και έπρεπε οπωσδήποτε να τραφεί, και μετά στη γη, γιατί υπήρχαν τα στρέμματα. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να εντείνουμε την καλλιέργειά τους, καθώς δεν γνώριζα πότε θα ξαναέβρισκα δουλειά. Τότε διαπίστωσα ότι στον τόπο μου υπήρχε μεγάλο πρόβλημα ανεργίας ιδιαίτερα σε γυναίκες μέσης ηλικίας, οι οποίες δεν είχαν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους και δεν είχαν και κανένα ένσημο. Τότε σκέφτηκα, παράλληλα με την αξιοποίηση του αγροτικού πλούτου της περιοχής, μεταποιώντας τον να δώσω και κίνητρο στις γυναίκες του χωριού, ώστε υπό τη δικιά μου καθοδήγηση να κάνουμε μία επιχείρηση που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μεροκάματο στις γυναίκες αυτές».

Εξαγωγές στην Αμερική

Η βοήθεια σε κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες και η αξιοποίηση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής ήταν ακριβώς οι λόγοι για τους οποίους το 2014 το πρότζεκτ ΓΛΥΚΑΚΙ βραβεύτηκε από το ίδρυμα Angelopoulos CGIU Felllowship και έλαβε χρηματοδότηση για τα πρώτα έξοδα. Επιπλέον, ο Γιώργος έλαβε υποτροφία για το Arizona State University στις ΗΠΑ, ώστε να παρακολουθήσει σεμινάρια και να γνωρίσει ανάλογα πρότζεκτ.

«Οι σπουδές είχαν να κάνουν με τη διαχείριση προσωπικού, τη δικτύωση με ομοειδείς επιχειρήσεις, αλλά και το εμπόριο. Μας εξήγησαν ότι πρέπει να αποκτήσουμε αυτάρκεια, καθώς αν δεν έχεις αυτάρκεια στην πρώτη ύλη ό,τι οικονομίες κλίμακας και να αναπτύξεις όσο οικονομία και να κάνεις, πάντα θα εξαρτάσαι από την πρώτη ύλη. Έτσι, επιστρέφοντας από την Αμερική, το 2015 πήρα την πιστοποίηση ISO HACCP και το 2016 βραβευθήκαμε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Great Taste Award για ένα πολύ καινοτόμο προϊόν, τη φρέσκια μαρμελάδα σύκου με γλυκάνισο αστεροειδή. Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε και την εμπορική δραστηριότητα για λιανική και χονδρική πώληση και το 2017 πήγαμε σε μία μεγάλη έκθεση στη Γερμανία μέσω της οποίας καταφέραμε να αυξήσουμε πολύ τις εξαγωγές μας. Ήδη, εξάγουμε σε τέσσερις χώρες τα προϊόντα μας, με τα chutney να είναι εκείνα που επιλέγονται περισσότερο. Chutney θεωρείται οτιδήποτε με βάση το λαχανικό ή τη μαρμελάδα, το οποίο έχει μια γεύση γλυκιά και μετά η επίγευση είναι αλμυρή. Οι εξαγωγές, λοιπόν, ξεκίνησαν με την Ολλανδία το 2016 και τώρα εξάγουμε αρκετά στη Γερμανία, στην Κύπρο και στην Ιταλία στη Νάπολη», τονίζει ο Γιώργος. Στην Ελλάδα, τα προϊόντα μπορεί να τα βρει κάποιος στην Αθήνα σε 50 σημεία λιανικής πώλησης, στην Εύβοια, σε τουριστικά νησιά, στην Πάτμο, στην Κάλυμνο, στην Κέρκυρα και στην Αρκαδία σε παντοπωλεία με καλά ελληνικά προϊόντα.

Λιανική πώληση

Οι σπουδές, όμως, του Γιώργου στη διοίκηση επιχειρήσεων και την ανάλυση κινδύνου τού έδωσαν τη δυνατότητα να οργανώσει και να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό πλάνο για την επέκταση της επιχείρησής του που θα ήταν επικερδές. όπως ο ίδιος αναφέρει, «έχουμε και ένα κατάστημα λιανικής, το οποίο ήταν στρατηγικό βήμα, γιατί ειδικά το καλοκαίρι η περιοχή της Κύμης έχει πάρα πολύ κόσμο, οπότε αυτό μας επιτρέπει να έχουμε άμεσα έσοδα λιανικής, να ενισχύεται αρκετά ο τζίρος μας, ώστε να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τις πωλήσεις, γιατί η χονδρική πώληση είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Μπορεί κάποιες περιόδους να έχεις πολλή δουλειά και μπορεί κάποιες άλλες να μην έχεις καθόλου δουλειά. Άρα, χρειαζόμασταν άμεσα έσοδα και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε και ένα ωραίο κατάστημα λιανικής, όπου μπορεί κανείς να βρει όλα μας τα προϊόντα εκεί».

«Οι εξαγωγές, λοιπόν, ξεκίνησαν με την Ολλανδία το 2016 και τώρα εξάγουμε αρκετά στη Γερμανία, στην Κύπρο και στην Ιταλία, στη Νάπολη»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024