«Καζάνι που βράζει» η Άμφισσα, μετά το θάνατο της 13χρονης από πυροβολισμό

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Άμφισσα, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή μίας 13χρονης, που σύμφωνα με τους κατοίκους έχει τουλάχιστον δυόμιση δεκαετίες να συμβεί στην περιοχή. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης και την ίδια στιγμή συγγενείς των Ρομά σχεδόν από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στον καταυλισμό. Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα […]

5 Ιουνίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Καζάνι που βράζει θυμίζει η Άμφισσα, λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό που στοίχισε τη ζωή μίας 13χρονης, που σύμφωνα με τους κατοίκους έχει τουλάχιστον δυόμιση δεκαετίες να συμβεί στην περιοχή. Ο δράστης διαφεύγει της σύλληψης και την ίδια στιγμή συγγενείς των Ρομά σχεδόν από όλη τη χώρα συγκεντρώνονται στον καταυλισμό.

Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αρμόδιους είναι μία «συγκέντρωση πολιτών» που προγραμματίζεται για τις 19:00, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει κανείς ποιος τη συγκαλεί, με ποια αφορμή και κυρίως με ποιο προσανατολισμό. Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια στην Άμφισσα παραμένουν φρουρούμενα και η Αστυνομική Διεύθυνση έχει ενισχυθεί με διμοιρίες από τους γειτονικούς νομούς. Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η παρουσία περιπολιών της αστυνομίας, πεζών αλλά και με αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει αστυνομοκρατούμενη περιοχή.

Ο δήμαρχος Άμφισσας, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, χαρακτήρισε ως μεμονωμένο το συγκεκριμένο περιστατικό. «Αυτό το περιστατικό δεν αποδίδει την ταυτότητα της ήσυχης πόλης που είναι η Άμφισσα» δήλωσε. Ο δήμαρχος, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση στη μνήμη της 13χρονης που έχασε τη ζωή της, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, θεωρώντας πως «δεν μπορεί κανείς από οποιαδήποτε πλευρά να εκμεταλλευτεί ένα τόσο τραγικό γεγονός». Εκφράζει και ο ίδιος την απορία του για τη «συγκέντρωση των πολιτών», θεωρώντας ότι «τέτοιες συγκεντρώσεις σ’ αυτόν τον χρόνο δεν έχουν να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό». Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τη θέληση της ευρύτερης κοινωνίας της πόλης, ανεξάρτητα από ακραίες φωνές απ’ όπου και αν αυτές προέρχονται». Κρατά, μάλιστα, αποστάσεις ακόμη και από την απογευματινή συγκέντρωση, καθώς, όπως σημειώνει, «πρόκειται για μία συγκέντρωση που δεν ξέρουμε ούτε ποιος την προσκαλεί, δεν ξέρουμε την ταυτότητά της και πολύ, δε, περισσότερο πρόκειται για μία συγκέντρωση, η οποία συγκαλείται μέσα από τα social media. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να κουβεντιάσουμε οτιδήποτε. Τώρα δεν είναι η ώρα, καθώς η σημερινή μέρα είναι μία μέρα θλίψης για την πόλη». «Παρόμοιο έγκλημα στην Άμφισσα έχει να γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του ’80» υπενθυμίζει.

Την ίδια στιγμή, στον καταυλισμό των τσιγγάνων το κλίμα είναι ιδιαίτερα έντονο. Μάλιστα, ανάμεσά τους υπάρχουν και φωνές οι οποίες ανεβάζουν τους τόνους λέγοντας ότι «θα καεί η πόλη μετά την κηδεία του παιδιού». Ωστόσο, υπάρχουν και περισσότερο ψύχραιμοι, οι οποίοι θεωρούν ότι η σύλληψη του δράστη θα είναι το βάλσαμο για την εκτόνωση της κατάστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024