Πανευρωπαϊκής εμβέλειας η νέα μονάδα αερίου στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας της Μυτιληναίος

Η επένδυση της Μυτιληναίος για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου καθώς και ένα ακόμη εργοστάσιο που ξεκινά να κατασκευάζεται στη Μ. Βρετανία, έχουν ευρύτερη σημασία για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής στο νέο περιβάλλον. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο […]

20 Ιουνίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η επένδυση της Μυτιληναίος για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου καθώς και ένα ακόμη εργοστάσιο που ξεκινά να κατασκευάζεται στη Μ. Βρετανία, έχουν ευρύτερη σημασία για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης και σηματοδοτούν τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο κλάδος της ηλεκτροπαραγωγής στο νέο περιβάλλον. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο διεθνής ενεργειακός οργανισμός Platts, ο οποίος στην τελευταία μηνιαία ανάλυση “Power in Europe” κάνει εκτενές αφιέρωμα στην πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρείας, μαζί με ένα ακόμη εργοστάσιο φυσικού αερίου που θα εγκατασταθεί στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι δύο μεγάλες ανακοινώσεις για επενδύσεις σε εργοστάσια φυσικού αερίου, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα δραστηριότητας αντικατάστασης της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη, σημειώνει το Platts. Μάλιστα ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι οι νέες μονάδες σε Ελλάδα και Αγγλία, αποτελούν απτή απόδειξη για τη θεαματική βελτίωση της αποδοτικότητας των μονάδων συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου (CCGTs), την ίδια στιγμή που οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα είναι πεπαλαιωμένες σε ηλικία ή επιβαρύνονται με βαριά φορολογία.  Οι δύο επενδυτικές πρωτοβουλίες δείχνουν ότι υπάρχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για όσες επιχειρήσεις είναι διατεθειμένες να αναλάβουν το ρίσκο, σημειώνει το Platts που εκτιμά ότι ενδεχομένως να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα συγκεκριμένα project αντιπροσωπεύουν την αρχή μιας ευρύτερης τάσης, ιδιαίτερα σε μια χρονική συγκυρία που οι τιμές χονδρικής δεν βοηθούν στο να βελτιωθούν τα οικονομικά των ηλεκτροπαραγωγών φορτίου βάσης.

Στην ανάλυση του Platts γίνεται εκτενής παρουσίαση της νέας επένδυσης της Μυτιληναίος, για την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 650MW στο ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία. Όπως αναφέρουν πηγές της εταιρείας στο διεθνή οργανισμό, έχει ήδη υποβληθεί η αίτηση για τη χορήγηση άδειας στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ έχει οριστεί ως υπεύθυνος για την ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου, που θα κοστίσει 300 εκ. ευρώ ο κατασκευαστικός βραχίονας της εταιρείας ΜΕΤΚΑ.

Το ενεργειακό κέντρο του Αγίου Νικολάου τροφοδοτείται τόσο με αέριο αγωγού όσο και με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG ενώ ήδη φιλοξενεί δύο υφιστάμενες μονάδας η μία ισχύος 444MW και η δεύτερη 334MW.

Και οι δύο ανήκουν και λειτουργούν από τη Μυτιληναίος, η οποία ασκεί ταυτόχρονα και δραστηριότητα εμπορίας φυσικού αερίου αλλά και μια διαρκώς αναπτυσσόμενη δραστηριότητα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που βασίζεται στο χαρτοφυλάκιο θερμικών μονάδων ισχύος 1,2GW αλλά και σε 200MW ΑΠΕ.

Το νέο εργοστάσιο πρόκειται να χρησιμοποιήσει τουρμπίνα κλάσης Η με θερμική απόδοση που ξεπερνά το 63%, απόδοση που θα την καταστήσει την πιο αποδοτική μονάδα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τονίζουν στο Platts πηγές της Μυτιληναίος.

Η πρώτη τουρμπίνα κλάσης Η από την  εταιρεία GE έχει εγκατασταθεί από τη γαλλική  EDF στο εργοστάσιο Bouchain στη Γαλλία και αναγνωρίζεται επισήμως ως η πιο αποδοτική μονάδα στον κόσμο με αποδοτικότητα 62,22%. Η αμερικανική εταιρεία που παράγει τις τουρμπίνες θεωρεί ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί καθαρή αποδοτικότητα της τάξης του 65% μέχρι τις αρχές του 2020.

Οι ίδιες πηγές της Μυτιληναίος τονίζουν ότι το νέο εργοστάσιο μπορεί να είναι μονάδα φορτίου βάσης εξαιτίας της αποδοτικότητάς της αλλά και του χαμηλού κόστους του φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει να προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο από τη Gazprom ενώ πρόσφατα υπέγραψε μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας αερίου με μεγάλο ευρωπαίο προμηθευτή. Με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους ο νέο εργοστάσιο θα έχει το χαμηλότερο κόστος από όλες τις μονάδες στην Ελλάδα και θα είναι η πρώτη θερμική μονάδα που θα εντάσσεται στο σύστημα.

Στην ανάλυση γίνεται αναφορά στο χαρτοφυλάκιο μονάδων λιγνίτη που παλαιότερα ήταν η πιο φθηνή πηγή φορτίου βάσης, ωστόσο τονίζεται πως οι μονάδες βάσης κερδίζουν έδαφος και έχουν γίνει πιο ανταγωνιστικές καθώς έχει μειωθεί το κόστος του φυσικού αερίου και έχουν ακριβύνει τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Το νέο εργοστάσιο της Μυτιληναίος μπορεί να έχει τεθεί σε λειτουργία εντός 3 ετών. Σε ό,τι αφορά το εγχώριο ενεργειακό μείγμα οι μονάδες αερίου έχουν κερδίσει μερίδιο από το 24% το 2016 στο 30% το 2017 με τη Μυτιληναίος να ενισχύει την παραγωγή της κατά 17% στις 4,9TWh, που ισούται με το 10,7% της συνολικής ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο παραστατική για την περίπτωση της δεύτερης επένδυσης μονάδας αερίου στη Μεγάλη Βρετανία. Στην αγορά της Αγγλίας μάλιστα, επισημαίνεται ότι οι μονάδες άνθρακα έχουν καθηλωθεί τόσο εξαιτίας του υψηλού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα όσο και από την απόφαση να επιβληθεί κλείσιμο στα ρυπογόνα εργοστάσια μέχρι το 2025. Η βρετανική μονάδα Keadby που θα κατασκευαστεί από την εταιρεία SSE θα έχει ισχύ 850MW και είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση σε φυσικό αέριο μετά το εργοστάσιο που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2017 στο Μάντσεστερ. Θα κοστίσει 350 εκ. λίρες και θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία 9000Η της Siemens.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024