Τρίτη, Ιούνιος 25

Η εορτή της Αγίας Μαρίνας στη Μητρόπολη Χαλκίδας

0

Το διήμερο 16 και 17 Ιουλίου πανηγύρισε με λαμπρότητα ο μεγαλοπρεπέστατος Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνης, ο οποίος δεσπόζει στον ομώνυμο λόφο στην είσοδο της πόλης από τη νέα Κρεμαστή Γέφυρα.

Την Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018 το απόγευμα, ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παραβρέθηκε στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό, όπου χοροστάτησε στον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, κήρυξε το θείο λόγο και προεξήρχε της Λιτανείας της Ι. Εικόνος.

Στους πανηγυρισμούς έλαβαν μέρος, ακόμη,  κληρικοί της πόλης και συμμετείχαν πιστοί, που είχαν κατακλύσει τους χώρους του Ι. Ναού, με προεξάρχοντες τον αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Φάνη Σπανό και τον Δήμαρχο Χαλκιδέων Χρήστο Παγώνη.

Λίγο πριν την Απόλυση ευχήθηκε σε όλους τους προσκυνητές και ιδιαίτερα σε όσους και όσες εορτάζουν, ενώ συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβ. Νικόλαο Κούτο, τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και του Φιλοπτώχου, τους ιεροψάλτες και όλους τους ενορίτες για την άψογη διοργάνωση της πανηγύρεως.

Τα αναλόγια διακόνησαν οι Ιεροψάλτες του Ι. Ναού και καθηγητές θεολόγοι, Γεώργιος Αντωνίου και Αναστάσιος Βάχος, βοηθούμενοι από πολλούς Ιεροψάλτες της πόλης και της Ι. Μητρόπολης.

Το πρωί της Τρίτης 17 Ιουλίου, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στην Ιερά Πανήγυρη προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος (από το Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας) κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργούντων και άλλων κληρικών της πόλης, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης.

Η εορτή στο Μίστρο

Με λαμπρότητα πανηγύρισε την Αγία Μαρίνα και το γραφικό ομώνυμο ξωκλήσι της ενορίας Μίστρου Διρφύων, στο οποίο προσήλθε, όπως κάθε χρόνο, πλήθος πιστών.

Στον  Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, με την συμμετοχή και άλλων Ιερέων της Ι. Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του εσπερινού έγινε λιτανεία της εικόνας, την οποία κρατούσαν με πολύ ευλάβεια τα κορίτσια του Κατηχητικού Αγίου Αθανασίου Μίστρου.

Στη συνεχεία  διανεμήθηκε φαγητό και ακολούθησε πρόγραμμα  παραδοσιακών χορών από τα Χορευτικά Τμήματα της Περιοχής Διρφύων.

Την κυριώνυμη ημέρα, προεξήρχε στην ιερά Πανήγυρη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου και τον Διάκ. Πορφύριο Γερμανό.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία  με συλλειτουργούς τους προαναφερθέντες κληρικούς και τον Πρεσβ. Γεράσιμο Βασιλόπουλο – Εφημέριο Θεολόγου και τοποτηρητή στην Ενορία του Μίστρου, ενώ κήρυξε και τον θείο λόγο προς τους πιστούς της Ενορίας.

Λίγο πριν την Απόλυση ευχήθηκε εόρτια σε όλους τους προσελθόντες και ιδιαίτερα σε όσους και όσες φέρουν το όνομα της Αγίας Μαρίνας, καθώς και τα δραστήρια μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση