Μαθήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

Έτσι για να μαθαίνουμε πώς λειτουργούν τα οργανωμένα κράτη. Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό εμφυτεύεται από πολύ μικρή ηλικία. Οσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό έχουν γίνει μάρτυρες ασκήσεων με τη συμμετοχή ακόμη και παιδιών. Στις ασκήσεις αυτές μαθαίνουν πως ν’ αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, οπότε αν βρεθούν αντιμέτωποι σε ανάλογα περιστατικά έχουν την εμπειρία να πάρουν τις […]

1 Αυγούστου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Έτσι για να μαθαίνουμε πώς λειτουργούν τα οργανωμένα κράτη. Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό εμφυτεύεται από πολύ μικρή ηλικία. Οσοι έχουν ζήσει στο εξωτερικό έχουν γίνει μάρτυρες ασκήσεων με τη συμμετοχή ακόμη και παιδιών. Στις ασκήσεις αυτές μαθαίνουν πως ν’ αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές, οπότε αν βρεθούν αντιμέτωποι σε ανάλογα περιστατικά έχουν την εμπειρία να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα αυτά ούτε καν τα σκέφτονται οι Κυβερνήσεις μας. Αν λοιπόν δεν αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης κι όχι καταστολής που επικρατεί σήμερα, θα βρεθούμε και πάλι αντιμέτωποι ανάλογων γεγονότων που ζούμε, δυστυχώς συχνά, κλαίγοντας πάνω από αδικοχαμένους συμπολίτες μας.

Δημοσιεύουμε το κείμενο που ανήρτησε η ηλεκτρονική σελίδα της DW μήπως και αρχίσουμε να προβληματιζόμαστε και κάποια στιγμή να μπορούμε ν’ αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών χωρίς να θρηνούμε ανθρώπινα θύματα. Γιατί δυστυχώς πολλά από αυτά που έχουμε γίνει μάρτυρες φέτος τουλάχιστον, αν οι πολίτες γνώριζαν πώς να τα’ αντιμετωπίσουν θα είχαμε πολλούς απ’ αυτούς ακόμα κοντά μας.

Οι ήρωες του γερμανικού καύσωνα

Η Γερμανία περνά έναν από τους πιο έντονους καύσωνες των τελευταίων ετών. Ειδικά οι εργαζόμενοι της πυροσβεστικής εργάζονται πυρετωδώς. Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι

Το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου απασχολεί τον τελευταίο καιρό συχνά τα γερμανικά ΜΜΕ λόγω των δασικών πυρκαγιών. Ευτυχώς οι ζημιές ήταν μόνο υλικές. Κρίσιμη ήταν η κατάσταση στο χωριό Φιχτενβάλντε, το οποίο παρ ολίγον να εκκενώσει η πυροσβεστική.

Ωστόσο οι πυροσβέστες κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά και έτσι οι κάτοικοι παρέμειναν στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι πυροσβέστες είναι εθελοντές οι οποίοι δεν πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Πρόκειται για απλούς πολίτες οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στον ελεύθερο χρόνο τους και συνδράμουν όταν υπάρχει ανάγκη. Και τις τελευταίες μέρες υπάρχει συχνά, είτε στο Βρανδεμβούργο, είτε στα γύρω κρατίδια όπου η ξηρασία είναι πολύ έντονη. Οι πυροσβέστες έρχονται και από τις γύρω περιοχές όταν υπάρχει πρόβλημα. Κάποιοι μάλιστα συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όπως αυτό το διάστημα στη Σουηδία.

Σε πολλές περιπτώσεις η άμεση παροχή βοήθειας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους εθελοντές. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στο Βρανδεμβούργο υπάρχουν 38.200 εθελοντές και μόλις 700 επαγγελματίες πυροσβέστες, οι οποίοι εργάζονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Εργασία στον καύσωνα

Τις επόμενες μέρες ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου. Η εργασία όμως συνεχίζεται κανονικά. Οικοδόμοι, κηπουροί, άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους συνεχίζουν με κανονικούς ρυθμούς τη δουλειά τους. Ωστόσο στη Γερμανία τα εργατικά συνδικάτα φροντίζουν για εκείνους που εργάζονται υπό αυτές τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το εργατικό συνδικάτο εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου δημιούργησε μια εφαρμογή για κινητό που δείχνει τον καιρό, τον κίνδυνο από ακτίνες UV και δίνει συμβουλές.

«Η προστασία από την ήλιο είναι εξίσου σημαντική με το κράνος που φορούν οι εργάτες ή τα παπούτσια ασφαλείας», λέει η Ρεγκίνα Γκρίνεμπεργκ από το βιομηχανικό συνδικάτο. Το συνδικάτο καλεί τους εργοδότες να μην επιτρέπουν στους εργαζομένους να είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο τουλάχιστον κατά τις μεσημεριανές ώρες. «Το αντηλιακό και το νερό είναι μέρος της δουλειάς όπως το μυστρί και η χειράμαξα», εξηγεί η κ. Γρκίνεμπεργκ.

Την ίδια ώρα και ο αγροτικός τομέας υποφέρει από το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα. Αυτό το διάστημα οι αγρότες θερίζουν κυρίως σιτάρι. Βέβαια ο τρόπος εργασίας τους δεν έχει καμία σχέση με αυτόν πριν από 30 χρόνια. Σήμερα τα τρακτέρ και οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές συχνά διαθέτουν κλιματισμό. Από την άλλη πλευρά βέβαια για κάποιους μικροκαλλιεργητές που δεν έχουν στη διάθεσή τους την τεχνολογική υποστήριξη που χρειάζονται, αυτός ο καιρός σημαίνει σκόνη και ιδρώτα. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι εποχικοί εργάτες από την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια που εργάζονται χωρίς να έχουν κάποιο λόμπι να τους στηρίξει.

Αλεξάντερ Κάι Σολτς / Αλεξάνδρα Κοσμά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024