Πεταλιοί, τα 10 νησάκια που λάτρεψαν Εμπειρίκος και Πικάσο, βρίσκονται στο νότιο Ευβοϊκό

0

Την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρα Πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμι του!  Το 1830 προσφέρθηκαν από το ελληνικό κράτος στον τσάρο Νικόλαο Α’ ως ευγνωμοσύνη για την αποτελεσματική του συνδρομή στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1867, ο διάδοχός του Αλέξανδρος Β’ τα έκανε δώρο στην ανηψιά του Όλγα Κωνσταντίνοβνα στο γάμο της με το βασιλιά των Ελλήνων Γεώργιο. Αργότερα, ο πρίγκιπας Γεώργιος τα πούλησε στον εφοπλιστή Εμπειρίκο.

Σήμερα τα περισσότερα είναι ακατοίκητες βραχονησίδες (ξέρες), εκτός από τρία, τα οποία χαίρονται οι τυχεροί ιδιοκτήτες τους (είναι από τα πρώτα ιδιωτικά νησιά στην Ελλάδα).

Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού για αυτό άλλωστε αποτελούν και αγαπημένο καλοκαιρινό προορισμό αποδράσεων μεγαλοεφοπλιστών, billionaires και Χολιγουντιανών σταρ.

Ηδη από τη δεκαετία του ’60, οι Πεταλιοί άρχισαν να γράφουν τη δική τους κοσμοπολίτικη ιστορία, όταν η αφρόκρεμα της εποχής πήγαινε εκεί για τα μπάνια της.

Η Μαρία Κάλλας διέθετε στο μεγαλύτερο από τα νησιά, γνωστό ως Μεγάλο Πετάλι, το δικό της καλοκαιρινό κατάλυμα, ενώ σταρ της εποχής όπως ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Γκρέτα Γκάρμπο αλλά και πολιτικοί όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ πέρασαν εκεί κάποια από τα καλοκαίρια της ζωής τους.

Στο δεύτερο σε μέγεθος νησί, όπως αναφέρει το travelstyle.gr, διακρίνεται το λευκό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ απέναντι δεσπόζει η βίλα του Καρνέζη με τα λιμανάκια. 200 στρέμματα ανήκαν στα παιδιά του Picasso, τους Κλοντ και Παλόμα, οι οποίοι αφού αναπαλαίωσαν πριν χρόνια τους πρώην βασιλικούς στάβλους, πέρασαν πολλά από τα καλοκαίρια τους μαζί με μερικούς από τους διεθνούς φήμης φίλους τους και στη συνέχεια πούλησαν την περιουσία τους στη Νίκολα Δαυίδ και τον σύζυγό της Κλεμέντε Πινέδο.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση