Ο πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Στερεάς Γρηγόρης Σκαλκέας απεβίωσε

0

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 90 ετών, το Σάββατο έπειτα από πολύμηνη ασθένεια, ο ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός γιατρός, Γρηγόρης Σκαλκέας.

Στην Φθιώτιδα γνωρίσαμε τον αείμνηστο επιστήμονα και Ακαδημαϊκό ως πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του βραχύβιου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Ειδικότερα τις 16-7-2003 ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Π. Ευθυμίου σε πανηγυρική εκδήλωση στη Λαμία εγκατέστησε τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.

Τα μέλη της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ήταν :

 1. Σκαλκέας Γρηγόριος, Πρόεδρος
 2. Λουκόπουλος Δημήτριος, Αντιπρόεδρος
 3. Βαρώνος Διονύσιος
 4. Δονάτος Γεώργιος
 5. Πουρναράκης Ευθύμιος
 6. Τσανάκας Παναγιώτης
 7. Παπασταύρου Αναστάσιος
 8. Ζαμάνη Αθηνά
 9. Ζερβός Σπύρος

Η έναρξη της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Γρηγόριο Σκαλκέα ενώπιον των μελών της Διοικούσας Επιτροπής και των μελών του Διδακτικού Προσωπικού, στις 20-9-2004 στα Γραφεία του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία

Τα πρώτα μέλη του Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας ήταν οι παρακάτω επιστήμονες:

 1. Κόκκινος Χριστόδουλος
 2. Αδάμ Μαρία
 3. Ανδρόνικος Θεόδωρος
 4. Αποστολόπουλος Παντελής
 5. Ασημάκης Νικόλαος
 6. Δελήμπασης Κώστας
 7. Λαδιάς Χρίστος

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 λειτούργησε το πρώτο Τμήμα του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, το Τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική, με τους πρώτους εβδομήντα ένα (71) φοιτητές.

Δυστυχώς αβελτηρίες τοπικών παραγόντων αλλά και οι γνωστές ενδοστερεοελλαδίτικες στείρες αντιπαλότητες οδήγησαν στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου Στερεάς.

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας το 1928. Σπούδασε Iατρική στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, όπου πήρε και την ειδικότητα του Γενικού Xειρουργού.

Mετεκπαιδεύτηκε στη Mεγάλη Bρετανία στην Kαρδιακή Xειρουργική, καθώς και στις H.Π.A., επί μία πενταετία.

Eξελέγη Yφηγητής το 1964 και εν συνεχεία Eντεταλμένος Yφηγητής του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Tο 1971, ίδρυσε την επίσημη Mονάδα Mεταμοσχεύσεων των Aθηνών, όπου και εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και κατόπιν την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος.

Tο 1974, ίδρυσε το πρώτο, στην Eλλάδα, Eργαστήριο Πειραματικής Xειρουργικής και Xειρουργικής Eρεύνης, το οποίο από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Xειρουργικής στην Eλλάδα. Στο Eργαστήριο αυτό έχουν εκπονηθεί διακόσιες (200) περίπου διδακτορικές διατριβές και πενήντα (50) διατριβές για Υφηγεσία.

Υπήρξε μέλος σαράντα επτά Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών και Κολλεγίων.

Έργο του είναι η ίδρυση, με δική του έμπνευση και πρωτοβουλία, του Iδρύματος Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Aθηνών. Eξασφάλισε τους πόρους, από Eλληνικές και Eυρωπαϊκές πηγές, για την ανέγερση, τον εξοπλισμό, τη στελέχωση και τη λειτουργία του. Oι εγκαταστάσεις του έχουν έκταση είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) τετρ. μέτρων και στεγάζουν επτά (7) Eρευνητικά Kέντρα, τα οποία καλύπτουν όλο το φάσμα της σύγχρονης Iατροβιολογικής έρευνας (Bασικής και Kλινικής).

Υπήρξε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989.

 

Το 1995, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, εισάγεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, με σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Γρηγόρης Σκαλκέας είναι ένας ένας από τους θεράποντες ιατρούς του και είναι εκείνος που αναλαμβάνει την ενημέρωση των δημοσιογράφων σχετικά με την πορεία της υγείας του τότε πρωθυπουργού.

Το 2017 οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων μαθητές Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, με θέμα την επιστήμη ως «αέναο αγώνα» του ανθρώπου για την κατάκτηση της γνώσης, σε διασκευή ομιλίας, που είχε εκφωνήσει το 2003 στην Ακαδημία Αθηνών ο Γρηγόρης Σκαλκέας.

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση