H μοιραία πτήση του Νίκου Βασιλείου με το T-2 Buckeye

Συνδυασμός της υψηλής επικινδυνότητας της άσκησης που εκτελούνταν και ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργίας συστημάτων του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye πιθανολογείται ότι οδήγησε στον θάνατο του επισμηναγού Nικόλαου Βασιλείου χθες το πρωί. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει ήδη ορίσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) θα διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στις συνθήκες […]

29 Αυγούστου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Συνδυασμός της υψηλής επικινδυνότητας της άσκησης που εκτελούνταν και ενδεχόμενης βλάβης ή δυσλειτουργίας συστημάτων του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye πιθανολογείται ότι οδήγησε στον θάνατο του επισμηναγού Nικόλαου Βασιλείου χθες το πρωί. Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει ήδη ορίσει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) θα διερευνήσει όλα τα ενδεχόμενα, ωστόσο το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στις συνθήκες υπό τις οποίες ο νεκρός πια κυβερνήτης και ο διασωθείς συγκυβερνήτης του επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος. Ο συγκυβερνήτης του T-2 χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα σε ύψος σχεδόν 3.000 ποδών, ενώ ο επισμηναγός Νικόλαος Βασιλείου βρέθηκε στα συντρίμμια του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος έπεσε κατά τη διάρκεια ειδικής άσκησης περιδίνησης, μέρος της διαδικασίας επαναξιολόγησης των δύο επισμηναγών και εκπαιδευτών νέων Ικάρων στην Καλαμάτα. Και οι δύο ιπτάμενοι είχαν σημαντικότατη πτητική εμπειρία. Μάλιστα, ο 39χρονος Νικόλαος Βασιλείου, με καταγωγή από τις Ζαράκες Εύβοιας, είχε συνολικά 2.500 ώρες πτήσης. Από το 2001 έως και το 2010 υπηρέτησε στην 117 Πτέρυγα Μάχης ως χειριστής F-4. Από το 2010 μέχρι και χθες υπηρέτησε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα. Ηταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών, οκτώ και δέκα ετών.

Η απώλεια του Νικολάου Βασιλείου επαναφέρει με τραγικό τρόπο το ζήτημα της παλαιότητας των εκπαιδευτικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Τα αεριωθούμενα T-2 Buckeye μετρούν ήδη 42 χρόνια στην υπηρεσία της Π.Α. και το ΓΕΑ έχει ήδη προ ετών ζητήσει τη σταδιακή αντικατάστασή τους. Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ένα T-2 έπεσε, λίγο μετά την απογείωσή του από την Καλαμάτα, διότι οι μηχανές του απλά έσβησαν. Προς το παρόν, η Π.Α. έχει παραγγείλει ιταλικά ελικοφόρα τα οποία θα αντικαταστήσουν το πρώτο αεροσκάφος όπου εκπαιδεύονται οι πρωτοετείς και δευτεροετείς Ικαροι, ωστόσο λείπουν ακόμα οι πιστώσεις για τη σταδιακή απόσυρση του T-2.

Το σημείο συντριβής του εκπαιδευτικού αεροσκάφους T-2 Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχή έξω από τη Σπάρτη.

Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας του επισμηναγού τόνισαν όλοι οι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες, εκφράζοντας, παράλληλα, τη θλίψη τους για την απώλεια ενός μάχιμου αξιωματικού της Π.Α. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγο του επισμηναγού, προκειμένου να της εκφράσει την οδύνη του για την απώλεια του Νικολάου Βασιλείου κατά την επιτέλεση του εθνικού καθήκοντος. Επίσης, τη διαβεβαίωσε ότι «η πολιτεία θα πράξει το καθήκον της στο ακέραιο». Τη βαθιά θλίψη του «για τον άδικο χαμό» του επισμηναγού εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Ο άδικος χαμός του άξιου και πολύπειρου επισμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Nικολάου Βασιλείου, την ώρα του καθήκοντος, μας γεμίζει βαθιά θλίψη. Η πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πιλότου μας», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. «Η τόσο άδικη απώλειά του υπογραμμίζει τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται καθημερινά προκειμένου να υπερασπίζονται την ασφάλεια της πατρίδας μας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και στην οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένος κήρυξε τριήμερο πένθος στην Π.Α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024