Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση της Cenergy Holdings για τη θυγατρική της «Σωληνουργεία Κορίνθου» μετά τους δασμούς που της επεβλήθησαν στις ΗΠΑ, γεγονός είναι πως η ανταγωνιστικότητά της στην αμερικανική αγορά επλήγη καίρια.Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση της Cenergy Holdings για τη θυγατρική της «Σωληνουργεία Κορίνθου» μετά τους δασμούς που της επεβλήθησαν στις ΗΠΑ, γεγονός είναι πως […]

30 Αυγούστου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση της Cenergy Holdings για τη θυγατρική της «Σωληνουργεία Κορίνθου» μετά τους δασμούς που της επεβλήθησαν στις ΗΠΑ, γεγονός είναι πως η ανταγωνιστικότητά της στην αμερικανική αγορά επλήγη καίρια.Παρά την καθησυχαστική ανακοίνωση της Cenergy Holdings για τη θυγατρική της «Σωληνουργεία Κορίνθου» μετά τους δασμούς που της επεβλήθησαν στις ΗΠΑ, γεγονός είναι πως η ανταγωνιστικότητά της στην αμερικανική αγορά επλήγη καίρια.

Επιπλέον αν και η «Σωληνουργεία Κορίνθου» έχει ήδη από καιρό διαφοροποιηθεί διεκδικώντας έργα σε νέες αγορές, όπως η Βόρειος Αφρική, ο Καναδάς κ.ά., γεγονός είναι επίσης πως μερικά από τα μεγαλύτερα έργα για χαλύβδινους σωλήνες μεγάλου διαμετρήματος στον κόσμο αφορούν τις ΗΠΑ.

Αυτό επισημαίνουν πηγές της αγοράς προσθέτοντας πως δύο είναι τα μαθήματα που συνοδεύουν την εξέλιξη: αφενός, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Τραμπ δεν αφήνουν ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία και, αφετέρου, η επανάκαμψη του προστατευτισμού παγκοσμίως είναι πιθανόν να επηρεάσει πολλούς ακόμα ελληνικούς ομίλους. Στην περίπτωση της «Σωληνουργεία Κορίνθου», το πρόβλημα επιτείνεται από την επιβάρυνση των εξαγωγών της στις ΗΠΑ με νέα τέλη επιπλέον των οριζοντίων δασμών του 25% στα προϊόντα χάλυβα όλων των τρίτων χωρών που υιοθέτησε νωρίτερα φέτος η Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, η θυγατρική της Cenergy κρίθηκε από μια πρωτοβάθμια επιτροπή πως μπορεί να προέβη σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Αν και είναι ξεκάθαρο στους συμμετέχοντες στην αγορά πως η ελληνική εταιρεία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έκανε dumping και να πωλούσε κάτω του κόστους –πώς θα μπορούσε άλλωστε με το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο– θα πρέπει ούτως ή άλλως να καταβάλει πλέον τέλη anti dumping ύψους 22,5% επί της αξίας των εξαγωγών της στις ΗΠΑ, εξαιτίας της συμπερίληψής της σε ομάδα εταιρειών από διάφορες χώρες που καταγγέλθηκαν από αμερικανικές ανταγωνίστριές τους πως έκαναν dumping στην αγορά.

Η Cenergy «θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης επίπτωση στα ετήσια ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματά της από την επιβολή δασμών στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που κατηγορείται για απειλή και όχι για παρούσα πρόκληση ουσιώδης ζημίας και, κατά συνέπεια, τυχόν δασμοί που καταβληθούν μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης θα επιστραφούν». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η εισηγμένη στις Βρυξέλλες εταιρεία, που προσώρας πάντως θα επιβαρύνεται με τέλη της τάξης του 47,5% για τις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, όπου εκτελεί μεγάλο έργο για την Plains All American.

Η υπόθεση κλιμακώθηκε τις τελευταίες ημέρες, καθώς την 21η Αυγούστου το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής εξέδωσε θετική προκαταρκτική απόφαση στο πλαίσιο της έρευνας για επιβολή εξισωτικών δασμών (antidumping duty investigation) στις εισαγωγές σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, την Κορέα και την Τουρκία.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ καθόρισε προκαταρκτικό ποσοστό δασμού 22,51% για τη «Σωληνουργεία Κορίνθου», η οποία μετέχει υποχρεωτικά στην προαναφερθείσα έρευνα, καθώς και για όλους τους άλλους παραγωγούς και εξαγωγείς σωλήνων μεγάλου διαμετρήματος από την Ελλάδα.

«Η θυγατρική της Cenergy Holdings, Σωληνουργεία Κορίνθου Α.Ε., συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς και με τους πελάτες της στην Αμερική μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης στην έρευνα για επιβολή εξισωτικών δασμών (antidumping duty investigation), η οποία αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2019», αναφέρει η Cenergy.

Πόσο επιβαρύνονται οι εξαγωγές της

Το κατά πόσον θα δικαιωθεί η «Σωληνουργεία Κορίνθου» από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και, εφόσον αυτό συμβεί, θα λάβει πίσω τα τέλη του 22,51% που θα έχει καταβάλει, μένει να διαπιστωθεί. Για την ώρα, πάντως, η ολοκλήρωση των εξαγωγών της ελληνικής εταιρείας στις ΗΠΑ θα επιβαρύνονται με δασμούς 47,5% περίπου. Το εκεί έργο έχει παραδοθεί σε ποσοστό 60% και μένει να εξαχθεί το υπόλοιπο 40% του συνολικού όγκου των αγωγών.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το εύρος της επιβάρυνσης αξίζει ίσως να αναφερθεί πως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του οικονομικού διευθυντή της Plains All American, Willie Chiang, το έργο όπου συμμετέχει η ελληνική εταιρεία επιβαρύνθηκε με 40 εκατομμύρια δολάρια, περίπου.

Και αυτό το κόστος αφορά τους οριζόντιους δασμούς του 25% και όχι τα στοχευμένα τέλη antidumping 22,51% που έρχονται να προστεθούν στο 25%.

Η «Σωληνουργεία Κορίνθου» είχε κύκλο εργασιών της τάξης των 335,7 εκατομμυρίων ευρώ το 2017 με EBITDA 16,3 εκατομμυρίων και καθαρά κέρδη 1,6 εκατομμύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024