Μέρκελ: Οι θηριωδίες κατά των Αρμενίων δεν πρέπει και δεν θα ξεχαστούν

Η Μέρκελ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» θέλοντας να αποφύγει μια νέα ένταση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Το βράδυ η καγκελάριος θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν Για «θηριωδίες» που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων το 1915 και όχι για «γενοκτονία» έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θέλοντας προφανώς να μην πυροδοτήσει νέα ένταση […]

25 Αυγούστου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Η Μέρκελ απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «γενοκτονία» θέλοντας να αποφύγει μια νέα ένταση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Το βράδυ η καγκελάριος θα μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν

Για «θηριωδίες» που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων το 1915 και όχι για «γενοκτονία» έκανε λόγο η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, θέλοντας προφανώς να μην πυροδοτήσει νέα ένταση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν κατά των Αρμενίων δεν πρέπει και δεν θα ξεχασθούν», ανέφερε η Μέρκελ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας στο Γερεβάν, αναφερόμενη στη σφαγή των περίπου 1,5 εκατ. Αρμενίων το 1915.

Η γερμανική βουλή είχε καθιερώσει επίσημα τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων το 2016, προκαλώντας αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά. Η Μέρκελ χαρακτήρισε την τελετή μνήμης το 2016 στην γερμανική βουλή ένα «σημαντικό βήμα στην κουλτούρα της μνήμης». Σημείωσε όμως ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν «μια πολιτική – όχι νομική – ταξινόμηση».

«Καταλαβαίνουμε το μέγεθος των αγριοτήτων που διαπράχθηκαν κατά εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων. Αυτή η δυστυχία δεν πρέπει και δεν θα ξεχαστεί», είπε η γερμανίδα καγκελάριος η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στις χώρες του νότιου Καύκασου. Νωρίτερα επισκέφθηκε τη Γεωργία ενώ το βράδυ της Παρασκευής μεταβαίνει στο Αζερμπαϊτζάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024
27 Μαρτίου 2024