FT: Η επιλογή του Μ. Καλογήρου για το υπ. Δικαιοσύνης προκαλεί ανησυχίες για το κράτος δικαίου

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο διορισμός του ριζοσπάστη Μιχάλη Καλογήρου ενίσχυσε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης». «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το υπουργείο Δικαιοσύνης εγείρει ανησυχίες για το κράτος δικαίου» τιτλοφορείται δημοσίευμα […]

5 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο διορισμός του ριζοσπάστη Μιχάλη Καλογήρου ενίσχυσε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης».

«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το υπουργείο Δικαιοσύνης εγείρει ανησυχίες για το κράτος δικαίου» τιτλοφορείται δημοσίευμα των Financial Times το οποίο σκιαγραφεί το προφίλ του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «ο διορισμός του ριζοσπάστη Μιχάλη Καλογήρου ενίσχυσε τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης για το κράτος δικαίου και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθώς η Αθήνα προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά από οκτώ χρόνια προγραμμάτων διάσωσης».

«Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα ακόμη και πριν διοριστεί στη θέση αυτή με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της περασμένης εβδομάδας» παρατηρούν οι FT, εξηγώντας: «Δικηγόρος και σύμβουλος της αριστερής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου από το 2015, έγινε γνωστός εκπροσωπώντας μέλος μιας αναρχικής ομάδας, που βρέθηκε στο επίκεντρο πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων σε όλη την Ευρώπη για την αποστολή παγιδευμένων πακέτων- βομβών αποστολών με παραλήπτες ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες. Έχει επίσης συγκρουστεί με το δικαστικό σώμα, του οποίου προΐσταται τώρα, βάλλοντας κατά δικαστών για τη στάση τους απέναντι στον αναρχικό πελάτη του και για έναν αμφιλεγόμενο νόμο που συνέταξε για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος τελικά ανατράπηκε».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε σχετική δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έκανε λόγο για μία «προβληματική επιλογή για μια χώρα που διατείνεται ότι αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής δημοκρατικής τάξης».

Οι FT παρατηρούν ότι ο κ. Καλογήρου καλείται να διαχειριστεί δύο εκκρεμείς υποθέσεις: αυτές του Ανδρέα Γεωργίου και της Novartis. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των Βρυξελλών έχουν διατυπώσει ανησυχίες ότι οι δύο υποθέσεις έχουν πολιτικά κίνητρα.

«Έχουμε ένα σύστημα συνταγματικής προστασίας της διάκρισης των εξουσιών. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν νομικά και υποδηλώνουν ότι έχει ασκηθεί κάποια πολιτική επιρροή. Η υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου είναι μία από αυτές» δηλώνει ο δικηγόρος Στάθης Ποταμίτης.

Το δημοσίευμα παραπέμπει και στις δηλώσεις του κ. Καλογήρου την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, οι οποίες σύμφωνα με τους FT ήγειραν ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευσή του στην ανεξαρτησία του συστήματος δικαιοσύνης: «Το δικαστικό σύστημα και η κυβέρνηση πρέπει να είναι στην ίδια πλευρά της μάχης προστασίας του δημοσίου συμφέροντος» είχε δηλώσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρουν ακόμη οι FT, μία από τις πρώτες δοκιμασίες για τον νέο υπουργό θα είναι και το κατά πόσο θα αντιμετωπίσει την αναρχική ομάδα «Ρουβίκωνας». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι ενέργειες της ομάδας που γίνονται ανεκτές σε μεγάλο βαθμό από την Αστυνομία τροφοδοτούν την οργή της κοινής γνώμης και τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024